infa.lt

Seimas svarstys apsaugos nuo nešvarios elektros energijos patekimo į Lietuvą teisinį reglamentavimą

10 rugsėjo
17:46 2016
Astravo AE

Astravo AE | nuotrauka belsat.eu

Seimui pristatytas piliečių iniciatyva teikiamas Elektros energetikos sistemos bei elektros energijos rinkos apsaugos įstatymo projektas Nr. XIIP-4639

Teikiamu teisės aktu siūloma nustatyti apsaugos nuo nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos nešvarios elektros energijos patekimo į Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemą bei elektros energijos rinką bendruosius įgyvendinimo principus, sąlygas ir etapus. Astravo AE

Numatoma, kad nesaugiomis trečiųjų šalių elektrinėmis būtų vadinamos tokios statomos ar jau veikiančios elektros energijos generavimo jėgainės, kurios dėl savo geografinės padėties bei technologinių ypatumų kelia pavojų Lietuvos sostinei Vilniui ar didelei  kurioje nors vietovėje gyvenančių Lietuvos Respublikos gyventojų daliai, dėl to kilus grėsmei tektų evakuoti tokiose vietovėse, kaip Vilniuje, gyvenančius žmones, arba kompetentingų institucijų yra pripažinta, kad tokias elektrines projektuojant ar statant pažeistos tarptautinės konvencijos bei tarptautinių organizacijų nustatytos saugos ir gerosios praktikos rekomendacijos, arba elektros energija jose gaminama pažeidžiant Europos Sąjungos aplinkosaugos reikalavimus. Ši energija laikoma nešvaria ekologiškai ir moraliai.

Siūloma, kad Lietuvos Respublikos elektros energijos rinkoje būtų draudžiama prekiauti nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagaminta nešvaria elektros energija. Lietuvos Respublikos elektros perdavimo sistemos operatorius turėtų užtikrinti, kad būtų įrengtos būtinos apsaugos nuo nesaugiose trečiųjų šalių elektrinėse pagamintos elektros energijos patekimo į Lietuvos Respublikos elektros energetikos sistemą techninės priemones.

Įstatymo projektu siūloma pripažinti statomą Astravo atominę elektrinę nesaugia bei keliančia grėsmę Vilniui ir visai Lietuvai.

Numatoma, kad Lietuvos Vyriausybė ar jos įgaliotos institucijos bei Lietuvos Respublikos elektros perdavimo sistemos operatorius būtinas apsaugos priemones įgyvendintų bei reikiamas teisines prielaidas joms įgyvendinti užtikrintų ne vėliau kaip iki 2018 metų gruodžio 31 d.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Ekonomikos komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – spalio 12 d.

lrs.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 71

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...