infa.lt

„Vabzdžių skonis” rinkimuose – kairieji neigia ketinimus primesti žmonėms maistui kirminus ir vabzdžius

07 kovo
15:12 2023

Praėjusį penktadienį Lenkijos konservatyvūs politikai atvėrė temą „vabzdžiai maistui” – apie skardinę kirminų. Vabzdžiai kaip maistas yra kontroversiška tema, kuri Lenkijoje ir kitose ES šalyse įgavo populiarumo, dažniausiai klaidingos informacijos pavidalu, teigia kairiųjų „Euractiv” portalas.

Rudenį lenkai surengs parlamento rinkimus, kurie iš esmės laikomi valdančiosios nacionalistinės partijos „Teisė ir teisingumas” (PiS) ir opozicinės partijos „Pilietinė platforma” (PO) kova.

Dar prieš prasidedant realiai rinkimų kampanijai PiS įstatymų leidėjai viešai teigė, kad PO planuoja apriboti mėsos vartojimą ir pakeisti ją vabzdžiais, bet PO šį kaltinimą neigia.

Buvo cituojamas PiS deputatas Bartoszas Kownackis, kuris sakė, kad PO politikai ant kiekvieno savo rinkimų plakato turėtų užrašyti „Vietoj vištienos valgykite kirminą”, nes, jo žodžiais tariant, „tai yra jų tikroji jų rinkimų programa”.

Valstybinis transliuotojas TVP Info, kurį opozicija nuolat kritikuoja kaip valdžios propagandos ruporą, Kownackio spaudos konferenciją palydėjo naujienų pranešimu: „Opozicijos pasiūlymai lenkams: vietoj mėsos – kirminai”.

PiS taip pat teigia, kad iniciatyva „C40 miestai”, vienijanti 40 pasaulio miestų merų, kuriai priklauso ir Lenkijos opozicijos lyderis, Varšuvos meras Rafalas Trzaskowskis, skatina valgyti vabzdžius, kad sumažėtų mėsos vartojimas.

PO politikams ir merijos pareigūnams teko gerokai paplušėti, kad paneigtų, jog svarstomi planai priversti žmones mažinti mėsos vartojimą ir valgyti kirmėles.

Tačiau Lenkija nėra vienintelė ES šalis, kurioje euroskeptiški politikai skleidžia „klaidingą informaciją” apie ES sąmokslą mėsą pakeisti vabzdžiais ir kirmėlėmis.

Neseniai ES patvirtinti maisto priedai, pagaminti iš naminių vikšrų ir vabalų lervų, kurie, Briuselio teigimu, yra dalis siekio surasti tvaresnius mitybos šaltinius, paskatino klaidinančių teiginių bangą socialinėje žiniasklaidoje, taip pat įkvėpė stiprius politinius pranešimus.

Bulgarijoje, kur prieš balandžio 2 d. vyksiančius pirmalaikius rinkimus kai kurios politinės partijos vis dažniau pasisako prieš ES, šis žingsnis buvo pristatytas kaip grėsmė gyvybei.

Buvęs vidaus reikalų ministras ir prorusiškos ABV partijos lyderis Rumenas Petkovas interviu prokremliškai žiniasklaidai „Pogled” naujausius „maisto produktų” patvirtinimus pavadino „nusikaltimu prieš Europą”.

Jis apkaltino Europos Komisiją, kad ji „pasirengusi nužudyti mūsų Europos vaikus”, kurie, anot jo, nesąmoningai valgys vabzdžių produktus savo mėgstamuose užkandžiuose.

Vengrijoje, kur įtampa su Briuseliu yra didelė dėl įšaldytų lėšų, žemės ūkio ministras Istvanas Nagy perspėjo, kad „tradiciniams mitybos įpročiams gali kilti pavojus”, ir pažadėjo, kad vyriausybė priims naujas taisykles, kad užtikrintų, anot jo, „aiškų ženklinimą”.

Italijoje daugelis politikų iš Lyga – Matteo Salvini nacionalistinės euroskeptiškos dešiniosios partijos, kuri šiuo metu remia Giorgia Meloni vyriausybę, – neseniai paskelbė, kad ES ketina „primesti” ES piliečiams vabzdžių vartojimą.

Reportažai pavadinimu „ES nori, kad valgytume vabzdžius” pasirodė Silvio Berlusconi priklausančioje „Mediaset” ir pagrindiniame televizijos tinkle RAI.

Sausio 25 d. Prancūzijos senatorius Laurent’as Duplomb’as iš konservatyvios „Les Républicains” partijos Senate pareiškė, kad prancūzai „valgys vabzdžius be savo žinios” ir kad nauji ingredientai – vabzdžiai maistui ” bus įtraukti į maisto produktus „aiškiai neinformuojant vartotojų”.

Iš tiesų ES reglamente teigiama, kad naujai patvirtinti ingredientai turi būti išvardyti ir moksliniais, ir įprastais pavadinimais.

Europos skaitmeninės žiniasklaidos observatorijos (EDMO) teigimu, vabzdžiai maistui yra „skanėstas veikėjams, suinteresuotiems skleisti dezinformaciją prieš ES”.

EDMO nustatė tris fake naratyvus: „ES verčia savo piliečius valgyti vabzdžius, net jei jie to nenori”, „vabzdžiai maistui yra nuodingi ir netinkami vartoti žmonėms” ir „ES priversta griebtis vabzdžių dėl dramatiškų sankcijų, taikomų Rusijai dėl karo Ukrainoje, pasekmių”.

Dezinformacija ES daugiau nei dažnai gaminama Rusijos trolių fabrikuose, o pastarasis naratyvas pasirodo tik kaip kilmės ženklas. Jis puikiai dera su Rusijos naratyvu apie dekadentiškus Vakarus, kurie išsižada savo krikščioniškų šaknų, tautinės ar seksualinės tapatybės, o dabar ir mitybos įpročių.

Artėjant 2024 m. Europos Parlamento rinkimams Europos Parlamentas turi pasirengti susidurti su visais šiais dezinformacijos aspektais. Prieš juos vyksiantys nacionaliniai rinkimai tikrai suteiktų peno apmąstymams.

Dar svarbiau, kad Komisija turėtų pasimokyti ir pradėti galvoti apie kai kurių savo iniciatyvų politines pasekmes, kol jų neiškreipė ir nepavogė euroskeptikai ir Kremliaus troliai.

infa.lt: faktas yra tas, kad EK patvirtino vabzdžius maistui. Apie tai aiškiai  rašoma ES puslapyje, kuriame net patvirtinti maisto produktai, į kuriuos tie vabzdžių produktai bus dedami miltelių pavidalu.

Kad nesijaustų vabzdžių skonio – jų į normalų maistą bus dedama niekingai mažai – nuo 1 iki 3,5 gramo 100 gramų normalaus produkto. Klausimas esminis – kaip 1/100 g. vabzdžių miltų gali prisidėti prie maisto tvarumo, kai nejaučiamas nei skonis nei kalorijos? Koks tikslas?

Galima daryti svarią prielaidą, kad tai tik verslo lobistų prastumtas ir vadinamas „maistu” produktas, kurio, pastebėkime – niekas nepardavinės kaip atskiro maisto produkto – jis visada bus įdėtas į kitus produktus. Kodėl? – Nes akivaizdu – tokio „maisto” niekas niekada nepirktų. Plačiau su nuorodomis į šaltinius apie vabzdžius ir kirminus maistui – nuoroda…

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 577

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. VŽA    -  2023-03-08, 07:11

    Tie vadinami „vabzdžiai” turi daug retų maistingų medžiagų. Kai valgomos sraigės, vėžiai, austrės, tai normalu… Dievo išrinktoji tauta nevalgo kiaulienos, nes tai nešvarus maistas… Viskas priklauso nuo tradicijų…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Regis    -  2023-03-08, 08:17

    Sulyginot austres, sraiges, vėžlius – tai mėsa, o ne vabzdiena, kuri pačios gamtos yra skirta paukščiams.

    Kinijoje valgomi vabzdžiai, bet ne dėl jų naudingumo, o iš vargo, kuris su laiku virto tradicija.

    Vabzdienos vartojimas tik parodo į kokią duobę smengame, tiek moraliai, tiek iš ekonominės pusės žvelgiant.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vitalius    -  2023-03-16, 14:41

    Cia tas pats kaip su E pazimetais priedais.pagal juos yra nustatyta norma 100 grkad butu nekenksminga,bet ar oagalvojo kadvalgant kelis produktusiskarto su tais E jau tampa nuodaines ta norma yra kelis kartus virsijama.Veterimarijis tarnybos turetu visiskai uzdrausti bet kokius E ar vabalu priedus zmonems.nes retaskuris isvis skaito kas ten smulkutemis raidemis surasyta tai akivaizdus zmonijos nuodyjimas.Paskui oatys stebisi, kad serga ar mirsta jauni zmones.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....