infa.lt

Seimo NSGK: „Seimas imasi kovos su manipuliavimu interneto platformomis“

03 kovo
20:23 2023

Seimo NSGK pirmininkas, Laurynas Kasčiūnas | tsajunga.lt nuotrauka

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pranešimas:

Socialiniuose tinkluose Lietuvai priešiškų valstybių subjektai aktyviai naudoja dirbtines turinio matomumo ir pasiekiamumo didinimo priemones, siekdami, kad jiems naudingas, dažniausiai antivalstybinio ar dezinformacinio pobūdžio turinys įgautų populiaraus turinio statusą ir taip pasiektų kuo daugiau socialinių tinklų vartotojų.

Tokios automatizuotos paskyros aktyviai naudojamos dalijantis priešiška informacija, komentarais ir straipsniais, kuriais siekiama skleisti dezinformaciją, sustiprinti protesto nuotaikas, formuoti priešiškus naratyvus, kelti nesantaiką, manipuliuoti nuomone ir panašiai, todėl automatizuotos paskyros ir jų tinklai yra grėsmė ne tik demokratijai, bet ir nacionaliniam saugumui.

Su šia reikšminga saugumo problema Seime siūloma kovoti sistemiškai. Pabrėžtina, kad vis daugiau veiklų persikeliant į skaitmeninę erdvę, būtina nacionalinį teisinį reguliavimą pritaikyti prie šios realybės.

Būtina aiški žinutė interneto platformoms, kad neefektyvi ar nepakankama kova su šia problema yra nepriimtina ir kelia teisines pasekmes.

Seime įregistruotais kovai su manipuliavimo interneto platformomis parengtais Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo ir Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso pakeitimo įstatymo projektais bus nustatytas atskiras teisinis režimas draudžiamos informacijos matomumo ir prieinamumo didinimui ir kriminalizuotas manipuliavimas interneto platforma, kai turinio matomumo ir prieinamumo didinimas yra nukreiptas prieš Lietuvos valstybę.

Projektais taip pat sprendžiamas valstybės institucijų kompetencijos klausimas, siekiant užkardyti manipuliavimo interneto platforma veiklą, ir įtvirtinamas terminas pašalinti dirbtinai padidintas draudžiamo turinio peržiūras ar komentarus ar panaikinti galimybę šį turinį pasiekti.

Atkreipiant dėmesį, kad manipuliuoti interneto platforma gali tiek privatus fizinis asmuo, tiek juridinio asmens darbuotojas, baudžiamoji atsakomybė už neteisėtą manipuliavimą interneto platforma bus numatyta fiziniams ir juridiniams asmenims.

Tikimasi, kad šiais norminiais pakeitimais kova su dezinformacija, karo propaganda, karo kurstymu ir panašiai taps kryptingesnė, bus sudarytos teisinės galimybės labiau apsaugoti informacinę erdvę, taip pat visuomenės ir atskirų fizinių asmenų bei valstybės interesus.

infa.lt: cenzūra Lietuvoje įsigalėja vis labiau – kas gali labiau žeminti Lietuvos vardą, nei sprendimai, kuriais konkrečiai nurodoma, kad egzistuoja kažkokia draudžiama informacija (ne šmeižtas, ne kriminaliniame kodekse apibrėžta info), už kurios paskelbimą baudžiama.

Ar politiko iš valdančiųjų partijų kritikavimas irgi bus laikomas Lietuvos vardo žeminimu? – Parodys laikas, bet panašu, kad einama link to. Simptomiška, kad pranešimas nepasirašytas nei vardu nei pavarde. NSGK pirmininkas – TS-LKD narys, Laurynas Kasčiūnas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 307

Žymos:

Atsiliepimų 10

  1. Vietinis    -  2023-03-03, 11:27

    Ta prasme pareina sovietinė( landZZberginė) cenzūra. Galėsim gauti tik kriptingą, valdžiai patogią informaciją. Lt ir taip dauguma avinų. O čia jais darys tokius masiškai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2023-03-03, 11:34

    Vyresni žmonės grįš prie įprastos informacijos, kuri buvo skelbiama vieninteliuose laikraščiuose „TIESA”, „KOMJAUNIMO TIESA”… Žinią džiaugsmingai sutiks paleckiuko, valymo iš visuomenės užsilikusios pašvinkusios liekanos…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Dar pries    -  2023-03-03, 11:35

    20 metu rasiau,kas laukia,kai buvo siekiama riboti informacijos gavima zurnalistams. Dauguma tada … buvo uz ta ribojima! Va,ir turime dabar. Tokia jau 2rniu Dalia!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Nepagasdins    -  2023-03-03, 11:38

    Juo daugiau ribos, juo daugiau tiesos sužinosime. Ne akmens amžius.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Paršelis    -  2023-03-03, 13:51

    Sunkumai grūdina. Dmeokratijos mimikrija iš nuotraukos pasprings.

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Ir visa    -  2023-03-03, 20:56

    tai tik todel,kad turime bekiausiu tauta!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...