infa.lt

Pabėgusi juodoji skylė skrieja per erdvę, su savimi nusinešdama naujai gimusias žvaigždes

26 vasario
06:30 2023
Bėganti juodoji skylė

Iliustracija, kurioje pavaizduota iš galaktikos centro išmetama juodoji skylė, o iš paskos seka ryškiai švytinčių dujų pėdsakas (Paveikslėlis: Keio universitetas)

Pirmą kartą astronominių stebėjimų istorijoje mokslininkai galėjo aptikti pėdsakus to, kaip supermasyvi juodoji skylė nutrūkusi iš savo vietos, paliko savo gimtąją galaktiką ir 5,6 mln. km/val. greičiu skrieja erdve, tempdama paskui save jaunų žvaigždžių uodegą, praneša „Life Science” leidinys.

Astronomai dar negali tiksliai pasakyti, kas sukėlė šį retą reiškinį, tačiau svaidyklės efektą galėjo sukelti trijų juodųjų skylių sąveika.

Jeilio universiteto astronomai, stebėdami už 7,5 mlrd. šviesmečių esančią nykštukinę galaktiką RCP 28, pastebėjo ryškų šviesos blyksnį. Vėlesni stebėjimai atskleidė, kad šviesos juosta yra daugiau kaip 200 000 šviesmečių ilgio, t. y. dvigubai didesnė už Paukščių tako skersmenį, ir kad ją, atrodo, sudaro suspaustos dujos, kuriose vyksta aktyvus žvaigždžių formavimasis.

Šios dujos eina paskui masyvią juodąją žvaigždę, kurios masė 20 milijonų kartų didesnė už Saulės masę. Ji iš gimtosios galaktikos keliauja 5,6 mln. kilometrų per valandą greičiu, arba 4500 kartų didesniu už garso greitį.

Juodosios skylės uodega, nubrėžus įsivaizduojamą liniją, tiksliai rodo į galaktikos centrą. Naudodamiesi Havajuose esančios Kecko observatorijos teleskopu mokslininkai nustatė, kad ši linija ir galaktika yra susijusios. Atlikę išsamią analizę, jie priėjo prie išvados, kad stebėjo iš galaktikos išskriejančią labai masyvią juodąją skylę, paliekančią po savęs besiformuojančių žvaigždžių uodegą.

Daugumos, jei ne visų, didelių galaktikų centre yra supermasyvios juodosios skylės. Aktyviosios dažnai išskiria plazmos čiurkšles, kurios matomos kaip šviesos blyksniai. Jos vadinamos reliatyvistinėmis čiurkšlėmis. Norėdami įsitikinti, ar šiuo atveju kalbama apie ką nors kita, astronomai ištyrė blyksnį ir nerado jokių reliatyvistinės srovės požymių.

Jie mano, kad blyksnį sukėlė skylės judėjimas galaktiką supančiose dujose. Supermasyvus objektas taip stipriai suspaudžia dujas, kad susidaro žvaigždės.

Jei astronomų atradimas pasitvirtins, tai bus pirmasis astronomijoje įrodymas, kad supermasyvios juodosios skylės palieka savo galaktikas. Šio reiškinio priežastis galėtų būti dėl trijų kūnų sistemos smūgio atsiradęs svaidyklės efektas.

Tai reiškia, kad anksčiau ši juodoji skylė buvo dvinarės sistemos dalis, o susijungimo metu prie jos priartėjo trečioji juodoji skylė. Tikėtina, kad toks įvykis yra retas, tačiau kokiu mastu – mokslininkai negali pasakyti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 520

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2023-02-27, 14:18

    Tikėjimas: Neaprėpiama, begalybė Visata. Iš kitų galaktikų – Saulė nematoma. Bet kažkas tik dulkelėje „Žemė”, pagamino žmogų…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....