infa.lt

G.Nausėda: tik laisvi mes kuriame istoriją, o ne tampame ja

24 vasario
09:34 2023
Gitanas Nausėda

Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Robertas Dačkus/lrp.lt

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį dalyvavo Vilniaus knygų mugės atidaryme ir lietuviškos „Aušros“ išleidimui skirto projekto pristatyme.

Sveikindamas knygų bičiulius, susirinkusius į 2023 m. Vilniaus knygų mugės atidarymą, šalies vadovas pabrėžė, kad knyga yra galingas ginklas. „Piktose rankose knyga gali tapti manipuliacijos, šantažo, istorijos faktų perrašinėjimo ginklu, blogio ir griovimo įrankiu. Laisviems žmonėms knyga yra gėrio, šviesos, kritinio mąstymo simbolis, o visuomenė, kurios ginklai yra šviesa ir tiesos paieška, nenugalima“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pažymėjo, kad barbariškos Rusijos agresijos prieš Ukrainą akivaizdoje Vilniaus knygų mugė tampa Laisvės manifestu – laisvės skaityti, mąstyti, savarankiškai priimti sprendimus. Šalies vadovas įrašė pirmąją iš 700 mugės eilučių laisvei: „Tik laisvi kuriame istoriją, o ne tampame ja.”

Prezidentas mugėje pristatė modernaus „Aušros“ perleidimo ir pristatymo plačiam skaitytojų ratui, ypač jaunuomenei, projektą.

„Kaip išdidi ir savarankiška valstybė nusipelnėme turėti patogiai prieinamą visą „Aušros“ komplektą. Tam, kad šiuolaikinis jaunimas, o ir ateities kartos galėtų patirti, kokia besąlygiška ir altruistine Tėvynės meile degė mūsų protėviai XIX a. pabaigoje”, –sakė šalies vadovas.

Prezidentas padėkojo šiam projektui susibūrusiems istorikams, raštijos, kalbos, knygų kultūros tyrinėtojams bei leidėjams, kultūros mecenatui Pranui Kizniui.

Pirmojo lietuviško mėnraščio „Aušra“ (1883–1886) reprintinis leidimas, kaip garbinga dovana, bus suteikiamas šalies mokykloms, bibliotekoms, muziejams, lituanistinėms mokykloms, užsienio lietuvių bendruomenėms.

Ponia Diana Nausėdienė mugėje aplankė savo globojamo ankstyvojo skaitymo skatinimo projekto „Knygų startas“ stendą. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo „Knygų starto“ dėka visi Lietuvos naujagimiai, taip pat užsienyje gimę Lietuvos vaikai ir jų tėveliai gauna dovanų ankstyvojo skaitymo lauknešėlį.

Pirmoji ponia padėkojo iniciatyvos įgyvendintojams už „Knygų starto“ lauknešėlio pritaikymą ir Lietuvoje gyvenantiems ukrainiečių mažiausiems.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 123

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-02-24, 16:11

    Šaunus mūsų išrinktas Prezidentas. Mes privalome palaikyti, nes jis už LŠS, už mąstančius žmones. Ir jam reikia iškentėti RINKĖJŲ išrinktą lyt-psichiškai iškrypusiųjų Seimą, kitaip lauktų Pakso likimas.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Kugelis    -  2023-02-27, 12:04

    Pažadai, šuniui ant uodegos. Kur aš jį mačiau.Melagis melavo, per tiltą važiavo, tiltelis įgriuvo,melagis patyrė FIASKO.MORMONAS musų prezidentas,ir neraudonuojantis melagis…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...