infa.lt

Kinija pristatė 12 punktų karo konflikto Ukrainoje sprendimo planą

24 vasario
07:40 2023

Kinija paragino visas karinio konflikto Ukrainoje puses nutraukti karo veiksmus ir „atsisakyti šaltojo karo mentaliteto”. Pekinas mano, kad būtina pradėti taikos derybas, nutraukti vienašališkas sankcijas, taip pat užtikrinti Ukrainos grūdų eksportą ir sumažinti strateginę riziką. Tai teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame dokumente.

Dokumentas pavadintas „Kinijos pozicija dėl politinio Ukrainos krizės sprendimo. Jame pateikta 12 punktų, kuriuos Pekinas ragina įgyvendinti, įskaitant:

  1. Pagarba visų šalių suverenitetui. KLR mano, kad būtina gerbti tarptautinius įstatymus, įskaitant JT chartiją, tačiau be dvigubų standartų, taip pat „turi būti užtikrintas visų šalių suverenitetas, nepriklausomybė ir teritorinis vientisumas”.
  2. Šaltojo karo mentaliteto atsisakymas. Kinija įsitikinusi, kad „vienos šalies saugumo negalima užtikrinti kitų šalių saugumo sąskaita, o regioninio saugumo negalima užtikrinti stiprinant ar plečiant karinius blokus”. Ji paragino rimtai atsižvelgti į „teisėtus visų šalių saugumo interesus” ir „padėti kurti subalansuotą, veiksmingą ir tvarią Europos saugumo architektūrą” bei „vengti stovyklų konfrontacijos formavimosi”.
  3. Ugnies nutraukimas. Kinija pažymi, kad „karuose nugalėtojų nebūna”, ir mano, kad „visos šalys turėtų išlaikyti racionalumą ir santūrumą, nepilti alyvos į ugnį, neaštrinti konfliktų, neleisti, kad Ukrainos krizė paaštrėtų ar taptų nekontroliuojama”. Jis primygtinai tvirtina, kad būtų remiamas tiesioginio Rusijos ir Ukrainos dialogo atnaujinimas, kad būtų skatinama deeskalacija ir „padėties švelninimas” ir kad „būtų pasiektas visapusiškas ugnies nutraukimas”.
  4. Taikos derybų pradžia. Pasak KLR, „dialogas ir derybos yra vienintelė reali išeitis iš Ukrainos karo krizės”, o tarptautinė bendruomenė turėtų padėti karinio konflikto pusėms „atverti duris politiniam sprendimui”, taip pat sudaryti tam sąlygas ir suteikti platformą deryboms.
  5. Humanitarinės krizės sprendimas. Pekinas paragino „apsaugoti civilių gyventojų saugumą” ir sukurti humanitarinius koridorius jų evakuacijai, didinti humanitarinę pagalbą ir remti JT vaidmenį šiuo klausimu.
  6. Civilių gyventojų ir karo belaisvių apsauga. Kinija pažymi, kad karinio konflikto pusės turi susilaikyti nuo civilių gyventojų ir civilių objektų puolimo, apsaugoti moteris ir vaikus ir gerbti karo belaisvių teises. Kinija paragino sudaryti „palankesnes sąlygas” Rusijai ir Ukrainai keistis karo belaisviais.
  7. Branduolinių elektrinių saugumo palaikymas. KLR mano, kad reikėtų užkardyti ginkluotus išpuolius „prieš taikius branduolinius objektus”, visų pirma atomines elektrines. Visos šalys turėtų laikytis branduolinės saugos konvencijų ir vengti žmogaus sukeltų branduolinių avarijų, teigiama dokumente.
  8. Strateginės rizikos sumažinimas. Pekinas pabrėžia, kad branduoliniai ginklai neturėtų būti naudojami, o jų panaudojimas ar grasinimai juos panaudoti turėtų būti užkardyti. Jis taip pat pasisako prieš „bet kurios šalies biologinių ir cheminių ginklų kūrimą ir naudojimą bet kur ir bet kokiomis aplinkybėmis”
  9. Grūdų eksporto garantavimas. KLR teigimu, visos šalys turėtų įgyvendinti 2022 m. Rusijos, Ukrainos, Turkijos ir JT pasirašytą susitarimą dėl grūdų gabenimo per Juodąją jūrą.
  10. Vienašališkų sankcijų nutraukimas. Kinija mano, kad tokios priemonės „ne tik neišspręs problemų, bet ir sukurs naujų”. Ji paragino visas šalis „nustoti piktnaudžiauti vienašalėmis sankcijomis”, o vietoj to „atlikti vaidmenį atšaldant krizę Ukrainoje, sudarant sąlygas besivystančių šalių ekonomikos plėtrai ir gerinant žmonių gyvenimo sąlygas”.
  11. Gamybos ir tiekimo grandinių stabilumo užtikrinimas. Pekinas teigia, kad reikia saugoti pasaulio ekonomiką ir priešintis jos politizavimui bei naudojimui kariniais tikslais. Jis paragino neleisti sutrikdyti tarptautinio bendradarbiavimo energetikos, finansų, prekybos grūdais ir transporto srityse.
  12. Pokario atstatymo skatinimas. Kinija mano, kad tarptautinė bendruomenė turi imtis veiksmų, kad paremtų pokarinį atstatymą karo konflikto zonose, ir yra pasirengusi „padėti ir atlikti konstruktyvų vaidmenį” šiuo klausimu.

Apie plano paskelbimą pranešė Kinijos komunistų partijos CK Užsienio reikalų komisijos biuro vadovas Wang Yi.

Šią savaitę lankydamasis Maskvoje jis susitiko su Vladimiru Putinu ir sakė, kad Kinija yra dėkinga Rusijai už jos pasirengimą derėtis dėl Ukrainos. Pasak AFP, Pekinas, rengdamas planą, su Kijevu nesitarė.

JAV Valstybės departamentas dar prieš paskelbiant planą pareiškė, kad yra skeptiškai nusiteikęs dėl nuolatinių Kinijos ryšių su Rusija.

Laikraštis „The New York Times” rašė, kad Europos pareigūnai netiki Kinijos galimybėmis ir noru įtikinti Rusiją dėl būtinybės nutraukti karo veiksmus Ukrainoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 300

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Myndė    -  2023-02-24, 10:31

    Ne tam tiek pastangų įdėta sukeliant karą, kad kažkokia ten Kinija imtų ir visą triūsą vėjais paleistų.
    Kitaip tariant – norėjot karo – gavot. O kas bus nugalėtojas – pamatysim, bet tikiuosi, ne JAV.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Hm    -  2023-02-24, 10:52

    Tikiuosi tai bus eilinė Myndės klaida… Plačiai skambantis šiai dienai teiginys – jei Rusija nutrauks karinius veiksmus, karas pasibaigs, jei karinius veiksmus nutrauks Ukraina, Ukrainos nebeliks… Tai tokia elementari šio karo logika, o kadangi reikalą turim su tais kuriuos protu nesuvoksi, su bepročiais, tai turim kâ turim – Beprotybę ir bepročius kurie tai palaiko…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2023-02-24, 12:08

    1. Rusijos barbarų ir teroristų armija išsinešdina iš VISOS Ukrainos teritorijos.
    2. Rusija Ukrainai kompensuoja VISĄ padarytą žalą.
    3. Belaisviais – apsikeičia.
    4. Agresorius Putinas, su visa svita, į Hagos teismą.
    5. Sankcijos – primins Rusijos žmonėms, kokį monstrą jie rėmė…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...