infa.lt

Die Zeit: Juodasis Olimpinių medalių veidrodis

03 rugsėjo
01:02 2016

zeit.de

Dopingo testai

Dopingo testai | Reuters nuotrauka

Iš pradžių buvo manoma, jog olimpiniai medaliai bus įteikiami sportininkui visiems laikams, rašo Die Zeit. Tačiau toks požiūris jau seniai pasikeitė. Viskas tame, kad dėl dopingo vartojimo daugelis buvo priversti grąžinti savo apdovanojimus, paaiškina straipsnio autoriai Paul Blickle ir Oliver Fritsch. Kai kurie pažeidėjai papuola iškarto, kaip pavyzdžiui kirgizų sunkiosios atletikos atstovas Izatas Artykovas ar Moldovos irkluotojas Sergej Tarnovši. Abu laimėjo bronzą Rio de Žaneire, bet jų šlovė truko neilgai. Pasirodė, jog Artykovas vartojo žiurkių nuodus – strichniną.

Kai kuriais atvejais pažeidėjų išaiškinimo procesas užima kur kas daugiau laiko, tęsia leidinys. Šią savaitę Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimu Rusija neteko 2008 metų Olimpinių žaidynių Pekine aukso medalio, estafetėje 4×100. Lengvaatletės Julijos Čermošanskos kraujyje buvo aptikti anaboliniai steroidai.

Pradedant nuo 2004 metų Olimpinių žaidynių Atėnuose, TOK saugo tūkstančius šlapimo ir kraujo mėginių nuo praėjusių rungtynių, ir kartas nuo karto juos tikrina, rašo žurnalistai.

Reikalas tame, kad su laiku analizių būdai tampa labiau tikslūs. Todėl mokslininkai aptinka naujus irimo produktus. Tai palengvina pažeidėjų medžioklę. Nėra abejonės, jog po 5-10 metų pagaus ką nors iš Rio de Žaneiro Žaidynių nugalėtojų. „Sportininkams duodama suprasti: neverta manyti, jog jūs esate saugūs! Fanatams duodama suprasti: visi duomenys nurodomi be garantijų“, – rašo Die Zeit. atimti medaliai, dopingo testas, dopingas

Žurnalistai nutarė paskaičiuoti bendrą atimtų medalių skaičių ir sudaryti „juodąjį medalių sąrašą“, rašoma straipsnyje. „Tai farmacinė lentelė, apgaulės statistika, nuodų sąrašas, gėdos aikštė“, – paaiškina leidinys. Pirmą kartą TOK padarė dopingo testus Mechiko Olimpinėse žaidynėse 1968. Švedų penkiakovės komandos nariai buvo priversti grąžinti savo apdovanojimus. Hanso-Gunnaro Liljenwall’o kraujyje buvo aptikta 0,81 promilė alkoholio. Pats jis pasakė, jog išgėrė du butelius alaus nusiraminimui.

Juodasis Olimpinių medalių gėdos sąrašas

Juodasis gėdos sąrašas | Die Zeit nuotrauka

Vėliau kova su dopingu sugriežtėjo, tęsia Die Zeit. Slidininkas Johan’as Mühlegg’as kilęs iš Vokietijos, tačiau atstovavęs Ispaniją, atidavė iškart tris aukso medalius iškovotus Solt Leik Sityje 2002 metais. Pasirodė, jog jis darė sau eritropoetino injekcijas. Ta pati medžiaga buvo aptikta ir pas rusų slidininkę Larisą Lazutiną.

„Juodajame medalių sąraše“ buvo pažymėta ir Vokietija, rašo autoriai. Vokiečių konkūro komandai teko grąžinti auksą, todėl kad Liudgerio Berbaumo žirgo kraujyje buvo aptiktos draudžiamos medžiagos.

Iš amerikiečių sprinterės Marion Jones buvo atimti iškart 5 Olimpiniai medaliai iškovoti 2000 metais Sidnėjaus Olimpinėse žaidynėse, iš kurių 3 buvo aukso. Vėliau ji buvo pasodinta į kalėjimą už melagingus parodymus teisme. Daugeliu atvejų būtent dėl jos, JAV yra ne tik dabartinio, bet ir gėdos reitingo viršūnėje.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 138

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...

jau ir moteru,skelbia Ukraina,o mums - musu "svietejai" meluoja,kad Rusija! Beje,noriu pasveikinti ukrainiecius Europoje! Naujasis...

Nuolat stiprina kontrole,o vogti milijonus - kasdien lengviau!...