infa.lt

Aušrinė Norkienė apie daugybinės pilietybės referendumą

19 sausio
12:07 2023
Dviguba pilietybė

nuotr: infa.lt

Seime sausio mėnesį vyko darbo grupės referendumui dėl daugybinės pilietybės pasirengti posėdis. Reikalingus teisės aktus dėl Konstitucijos pataisos planuojama parengti iki kovo 9 dienos. O gegužės mėnesį Seimas turėtų priimti nutarimą dėl referendumo surengimo, rašo LVŽS partijos narė, Aušrinė Norkienė.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai praeitoje kadencijoje sėkmingai bendradarbiavo su lietuvių išeivija įvairiuose formatuose bei darbo grupėse.

Mūsų iniciatyva pirmą kartą istorijoje buvo įkurta Pasaulio lietuvių apygarda Seimo rinkimuose, o 2019-uosius paskelbėme Pasaulio lietuvių metais bei surengėme referendumą dėl pilietybės išsaugojimo.

Mums pavyko sutelkti užsienyje gyvenančius tautiečius bei visas politines partijas Seime bendram darbui.

Formuluotei suderinti buvo pakviesti ir konstitucinės teisės ekspertai. Buvo pasiruošta referendumo organizavimui, patvirtintos agitacinės kampanijos taisyklės.

Deja, bet referendumas dėl pilietybės išsaugojimo neįvyko. Labai apmaudu, kad iki sprendimo priėmimo pritrūko labai nedaug.

Tam, kad referendumas būtų laikomas įvykusiu, jame turi dalyvauti ne mažiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių piliečių. Žiūrint iš dabartinės perspektyvos galime teigti, kad tai yra didžiausias iššūkis.

Norint sėkmingos referendumo baigties, būtina įgyvendinti kelis svarbiausius darbus, o ypač balsavimo laiką derinti su Prezidento rinkimais.

Nes tuomet dalyvauja didžiausias rinkėjų skaičius. Formuluotė turi būti suderinta ir atitikti visų politinių partijų bei pasaulio lietuvių bendruomenės lūkestį.

Be to, referendumas privalo vykti dvi dienas. Nes tik taip galima pasiekti rinkėjų aktyvumą. Jei nebus rastas sutarimas dėl dviejų dienų, lieka tik mažinti kartelę referendumams.

infa.lt: temoje apie dvigubą pilietybę ar daugybinę pilietybę yra sulaužyta nemažai iečių – nepavykus praėjusiam referendumui valdantieji, o kartu su tuo ir opozicinės partijos, norinčios išsikovoti užsieniečių – būsimų rinkėjų palankumą, verčiasi iš kailio bandydamos išmirštančiai Lietuvai priskirti daugiau piliečių, nei jų joje yra iš tiesų.

Kas yra Lietuvos pilietis? – Tas kuris gyvena Lietuvoje, dirba joje, moka joje mokesčius, tarnauja jos kariuomenėje, dalyvauja rinkimuose ir gali būti iškeltas kandidatu.

Kas yra dvigubas pilietis? – Tas, kuris negyvena Lietuvoje, nemoka joje mokesčių (dažniausiai), netarnauja jos kariuomenėje, tačiau turi teisę dalyvauti rinkimuose, būti renkamas ir įsigyti joje nuosavybę.

Tad, apžvelgus piliečio ir dvigubo piliečio pozicijas matome – kad vieni turi krūvą pareigų, o kiti tik privilegijas ir teises, kurių platus taikymas, beje, gali net pakenkti piliečiams. Pavyzdžiui, rinkimuose, kai negyvenantys Lietuvoje dvigubi piliečiai renka politikus, kurie gadins gyvenimą (iki šiol buvo taip) gyvenantiems Lietuvoje piliečiams. Jie dėl to nejaus jokių pasekmių, nes patys gyvena kitur.

Dabar pažiūrėkime ką siūlo valstietė Aušrinė Norkienė referendumo atžvilgiu – ji siūlo rengti jį dvi dienas, t.y. taip, kaip net negalima, bet politikams sutarus tarpusavyje, kaip rodo praktika – tai kas negalima – tampa galimu.

Akivaizdu, kad šis klausimas yra labai aktualus visiems esantiems Seime. Visi tikisi iš užsienio palankaus jiems elektorato, nes užsieniečiai daugiausiai skaito didžiuosius portalus, kurie dažniausiai skelbia provaldišką informaciją, atitinkamai – didžiausia tikimybė, kad užsieniečiai ir balsuotų už valdžios stumiamus kandidatus.

Ką konkrečiai gauna pati Lietuva iš daugybinės pilietybės?

Ničnieko. Neskaitant didesnio skaičiaus lietuvių rinkėjų sąrašuose, atitinkamai, galbūt, ir didesnę deputatų kvotą EP. Bet dėl kvotos dar diskutuotinas klausimas.

Valstybę kuria tie, kas joje gyvena.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 218

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Ji reikalinga    -  2023-01-19, 12:08

    tik valdzioms,”rinkimu” klastojimui.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Trockis    -  2023-01-19, 12:22

    Bolševikų tvarka: balsuosite tol, kol rezultatas mus tenkins

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Stalinas    -  2023-01-19, 14:22

    Nesvarbu, kaip balsuoja. Svarbu, kas skaičiuoja.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Valstietis Morka    -  2023-01-19, 15:31

    Dvigubi standartai, divguba pilietybė ir galiausiai šizofrenija (dviguba asmanybė). Kas jūs toks? O kaip jums labiau patinka?

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Šiaip    -  2023-01-19, 16:50

    Visa tai daroma tam jog žydai iš JAV ir Izraelio galėtų kurti partijas, balsuoti ir visaip kitaip kištis į Lietuvos politinį gyvenimą, o kažkam nepavykus galėtų pabėgti atgal nes kaip žinia nei JAV nei Izraelis savų nusikaltėlių neišduoda ..

    Atsakyti į šį komentarą
  6. VŽA    -  2023-01-19, 17:10

    Puikus infa.lt apibrėžimas: „Lietuvos pilietis – tas kuris gyvena Lietuvoje, dirba joje, moka joje mokesčius, tarnauja jos kariuomenėje, dalyvauja rinkimuose ir gali būti iškeltas kandidatu”.
    MŪSŲ šaliai būtų didžiausia nesąmonė, jeigu kažkas gyvenantis JAV, Kanadoje ar Australijoje rinktų MUMS prezidentą, Seimo narius… Už dvigubą ar daugybinę pilietybę gali balsuoti, – tik lyt-psichiškai iškrypusieji…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....