infa.lt

Energetikos krizės fone Švedija atsisako branduolinės energetikos ribojimo. Žalieji įsiutę

13 sausio
06:30 2023

Asociatyvi nuotr. | Arnuld Stoffel/dpa

Švedijos vyriausybė atnaujina teisės aktus, ribojančius branduolinių reaktorių skaičių ir jų geografinę padėtį, kad būtų remiama Švedijos branduolinių reaktorių parko plėtra, praneša Euractiv.

Po 1980 m. referendumo Švedija nusprendė iki 2010 m. sumažinti atominių elektrinių skaičių savo teritorijoje. Tačiau nuo to laiko požiūris pamažu keitėsi ir reaktorių eksploatavimo laikas buvo pratęstas bent iki 2045 m.

Įtakos turėjo ir didėjančios elektros kainos bei klimato tikslai. Gruodžio pabaigoje paskelbtoje viešosios nuomonės apklausoje 59% švedų teigė, kad yra pasirengę ir toliau remti branduolinę energetiką ir, jei reikės, statyti daugiau reaktorių. Tik 8% norėjo, kad elektrinės būtų uždarytos.

Aplinkos ministrė Romina Pourmokhtari ir ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas paskelbė apie vyriausybės planus įgyvendinti reformą, kuri leistų statyti reaktorius naujose vietovėse.

Šiuo metu pagal įstatymą 10 reaktorių gali veikti tik trijose vietose – Forsmarke, Oskarshamne ir Ringhale.

„Įstatymų pakeitimai daromi tam, kad būtų sudarytos sąlygos naujoms atominėms jėgainėms, įskaitant trumpesnius licencijavimo procesus ir greitesnes administracines procedūras”, – spaudos konferencijoje sakė Kristerssonas.

Pasak Pourmokhtari, kurį cituoja Švedijos naujienų agentūra, atnaujinti teisės aktai taip pat turėtų sudaryti sąlygas statyti įprastinius didelio masto reaktorius ir mažus modulinius reaktorius (SMR).

„Teisės aktai turi būti pritaikyti prie naujų technologijų ir pokyčių”, – pridūrė ministras, pabrėždamas, kad daugiau bendrovių turėtų turėti galimybę investuoti į naują branduolinę energetiką.

Opozicijos pusėje esantys žalieji piktai kritikavo vyriausybės siekį plėtoti atominę energetiką, teigdami, kad jie pirmenybę teiktų vėjo energetikos didinimui. Būdami valdžioje kartu su socialdemokratais, žalieji ypač pabrangino atominių elektrinių eksploatavimą, siekdami palaipsniui atsisakyti branduolinės energijos naudojimo šalyje.

Konsultacijos dėl siūlomo įstatymo pakeitimo truks tris mėnesius, po to Švedijos vyriausybė parengs teisės akto pasiūlymą.

Branduolinė energija užima svarbią vietą šalies energijos rūšių derinyje – iš jos pagaminama apie 40% šalies elektros energijos, t. y. maždaug tiek pat, kiek iš hidroenergijos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 178

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2023-01-13, 08:23

    Žalieji – žali… O Švedijos Vyriausybė rūpinasi SAVO šalies ekonomika.
    Dar galimai paaiškės, kaip su elektromobiliais, kurie teršia daugiau už benzininius…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Visi seniai    -  2023-01-13, 11:46

    supranta,kad visa „zalioji energetika” – tera budas pasipinigauti is zmoniu ir suvaryti juos i visiska priklausomybe nuo korporaciju „malones”. Tai issamiai paaiskinta Prancuzijos energetineje doktrinoje,kur energetika VALSTYBINE ir branduoline.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...