infa.lt

Policija verčiama kariuomene?

12 sausio
16:11 2023
Agnė Bilotaitė ir Arvydas Anušauskas

VRM nuotr.

VRM pranešimas:

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pasirašė bendrą įsakymą dėl Vidaus reikalų sistemos institucijų, priskiriamų ginkluotosioms pajėgoms, parengimo valstybės ginkluotajai gynybai veiksmų plano patvirtinimo.

Plane numatyta stiprinti VRM institucijas, užtikrinant jų sąveiką su Lietuvos kariuomene, jų karinį rengimą ir aprūpinimą NATO standartus atitinkančia ginkluote, amunicija bei ekipuote.

„Statutinių pareigūnų ir kariuomenės bendradarbiavimas ir gebėjimas veikti išvien – ypatingai svarbus. Mes jau turime patirčių, kai reikėjo stoti petys petin prie sienos atremiant Baltarusijos režimo hibridinę ataką.

Ukrainos patirtis taip pat rodo, kokia svarbi yra viešojo saugumo pareigūnų integracija į šalies ginkluotąsias pajėgas. Karo atveju statutinės tarnybos taptų ginkluotųjų pajėgų dalimi, todėl bendras pasirengimas valstybės gynybai yra būtinas“, – teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Drauge su Lietuvos kariuomene sveikiname ir remiame institucijų, sudarančių Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, stiprinimą. Svarbu užtikrinti visų institucijų pasirengimą kartu su kariuomene vykdyti šalies gynybą, o šiandien pasirašytas bendras įsakymas – svarbus žingsnis šiai integracijai užtikrinti“, – sako krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

Ministrės A. Bilotaitės teigimu, ministerijų susitarimas padės geriau užtikrinti statutinių tarnybų ir kariuomenės bendrą parengtį, patikrintą bendrose pratybose.

VRM statutinės tarnybos jau dabar aktyviai dalyvauja kariuomenės dalinių rengiamose pratybose – pasienio ir viešojo saugumo tarnybų pareigūnai per 2022 m. sudalyvavo 48 įvairaus lygmens bendrose pratybose su kariuomene. Bendrose pratybose treniruojama sąveika su kariuomene: tai valstybės sienos sustiprinimas, bendrų kontrolės postų įrengimas, bendra pasienio užkardų apsauga, ryšio užtikrinimas ir palaikymas.

Praėjusiais metais ministerija patvirtino vidaus reikalų sistemos statutinių įstaigų pareigūnų karinio aprūpinimo standartą, kuris užtikrina saugesnį pareigūnų darbą ir šalies gyventojų saugumą. Vidaus reikalų sistemos karinio aprūpinimo standartą sudaro trys komponentai: individualios pareigūnų aprūpinimo priemonės, specialiosios priemonės pagal vaidmenis, ginkluotė. Ministrės teigimu, būtent statutiniai pareigūnai tampa pirmuoju skydu atremiant priešininko karines ir hibridines atakas.

Kariuomenė jau perdavė Valstybės sienos apsaugos tarnybai NATO standartus atitinkančios ginkluotės už 3,5 mln. eurų. Šiais metais ginklams numatyti dar 7 mln. eurų. Bendras VRM ir KAM veiksmų planas leis racionaliau panaudoti ginkluotei skiriamas lėšas.

Lietuvos kariuomenė 1,5 metų talkino pasienio tarnybos pareigūnams pasienyje su Baltarusija, atremiant kaimyninės šalies režimo organizuojamą hibridinę ataką. Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos kariai nustojo nuolat budėti pasienyje su Baltarusija, tačiau esant reikalui pasieniečiams remti paskirtos greitojo reagavimo grupės.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 161

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Seniai akivaizdu,    -  2023-01-12, 16:56

    kad chunta nesiruosia uzleisti valdzios kitiems. Ir karinio perversmo data – ne uz kalnu. Ir repeticija jau ne viena buvo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...