infa.lt

Ramūnas Karbauskis. Kodėl „nereikšmingai mažai“ „Ignitis grupės“ akcijų, gali būti labai reikšminga viešajam interesui?

20 gruodžio
07:00 2022

Ramūnas Karbauskis

Konservatorių energetikos ministras D.Kreivys ir finansų viceministras G.Norkūnas nedeklaravo tiesiogiai ar per savo valdomas įmones turintys valstybės valdomos „Ignitis grupės“ akcijų.

Ministras D.Kreivys atsisakė registruoti galimą interesų konfliktą dėl „Ignitis grupė“ akcijų turėjimo per savo valdomą įmonę, kurioje jo dalis sudaro 40%. Kodėl ministras to nepadarė ir kodėl jo buvimas Energetikos ministru yra neįmanomas dėl neišvengiamo interesų konflikto?

Praėjusioje Seimo kadencijoje, uždarame Seimo energetikos komisijos posėdyje, apie kurį sužinojome tik visai neseniai, vyko svarstymas dėl „Ignitis grupė“ viešo akcijų pardavimo.

Tuometinis Seimo opozicinės Konservatorių frakcijos narys D. Kreivys dalyvavo ir buvo vienas aktyviausių tokio sprendimo rėmėjų. Posėdžio detalių sakyti negaliu, nes, stengdamiesi nuslėpti nuo Seimo frakcijų to posėdžio faktą ir sprendimus, visą posėdžio stenogramą įslaptino konfidencialumo žyma.

Patikslinsiu, kad visi buvę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai, dalyvavę tame Seimo energetikos komisijos posėdyje, dabar yra Sauliaus Skvernelio Demokratų partijoje, arba bendradarbiauja su ja. Taigi, neturėtų stebinti, kad tuometinė Seimo valdanti dauguma apie „Ignitis grupė“ akcijų pardavimą nieko nežinojo.

Ar galėjo D. Kreivys nežinoti, kad jo valdoma įmonė įsigijo „Ignitis grupė“ akcijų? Abejotina, nes jis pats aktyviai dalyvavo sprendime leisti biržoje parduoti dalį “Ignitis grupė” akcijų.

Netgi manau, jog D. Kreivys galimai žinojo, jog naujieji „Ignitis grupė“ akcininkai gali tikėtis iki 6 procentų dividendų nuo investicijų sumos. Išmokėti „Ignitis grupė“ dividendai už 2021 metus aiškiai viršija 5 procentus įsigytų akcijų vertės, todėl mano teiginys nėra prielaida.

Paaiškinsiu situacijos korupcinę sudedamąją. Ilgą laiką bankai nebemokėjo jokių palūkanų už bankuose laikomas žmonių ar įmonių lėšas. Kreditai rimtoms verslo įmonėms siekė maksimum iki 3 procentų.

Jei verslas ar paprasti žmonės būtų sužinoję, kad galima investuoti į „Ignitis grupė“ akcijas ir metinė grąža bus virš 5, net iki 6 procentų, tai prie tų akcijų būtų susidariusi didelė eilė. Tačiau. Tai gali būti žinoma tik tiems, kas tą įmonę valdo, arba tiems, kam tą įmonę valdantys tai pasako.

Situacija tikrai unikali, energetikos ministras D. Kreivys per jam priklausančią įmonę tikriausiai valdo daugiau nei 0,01 procentą „Ignitis grupė“ akcijų. Jei jo įmonė valdo daugiau nei 0,07 procentus „Ignitis grupė“ akcijų, tai investicijų suma sudaro apie milijoną eurų.

Jei D.Kreivio įmonė valdo 1 procentą „Ignitis grupė“ akcijų, o tai jau dešimtys milijonų eurų investicija. Gali būti taip, kad Energetikos ministro D.Kreivio įmonė pasiskolino banke pinigų mažomis palūkanomis, kad už juos nupirkus „Ignitis grupė“ akcijų ir gaunant dividendus, būtų užtikrintas pelnas visiškai nieko neveikiant.

Dėl neveikimo, aš tikriausiai neteisus, nes reikia užtikrinti, kad tie dividendai būtų išmokami reikiamu procentu, nuo investicijų sumos. Keistas sutapimas, bet du „Ignitis grupė“ akcininkai yra tiesiogiai susiję su „Ignitis grupė“ valdymu.

Ratas užsidaro. Korupcinė dedamoji akivaizdi. Jei Prezidentas G.Nausėda norėtų suprasti, kodėl energetikos ministras D.Kreivys ir finansų viceministras G.Norkūnas negali užimti savo pareigų turėdami nors vieną „Ignitis grupė“ akciją, esu pasiruošęs tai paaiškinti skaičiais ir įvykių seka.

Visuomenė turi reikalauti, kad ministras ir viceministras paviešintų tiesiogiai, ar per įmones valdomų „Ignitis grupė“ akcijų kiekį, kas leistų suprasti kokio mąsto padarytos investicijos ir kiek naudos tie Vyriausybės nariai turi iš „Ignitis grupė“.

Teigiu, kad dabartinė valdžia tyčiojasi iš žmonių, nes teisina dviejų Vyriausybės narių naudos gavimą iš nepakeliamai aukštų elektros energijos kainų. Jei „Ignitis grupė“ nebūtų pardavusi dalies savo akcijų, tai valstybė galėtų mažinti „Ignitis grupė“ pelningumą, taip kompensuojant elektros pardavimą mažesnėmis kainomis.

Dar gali paaiškinti didelių dividendų išmokėjimą valstybei, nes tai papildytų biudžetą, bet dabar milžiniška dividendų suma išmokama privačiam verslui ar asmenims turintiems „Ignitis grupė“ akcijų, o visi Lietuvos žmonės priverčiami už tai susimokėti.

Pabaigai apibendrinsiu. Du Vyriausybės nariai slepia savo interesų dydį „Ignitis grupėje“. Nesvarbu, kiek jie šiandien turi akcijų – 0,001 ar 0,1 procentą, jie šiandien turi galimybę užtikrinti savo akcijų pajamingumą per savo tiesioginius sprendimus, ar galimą įtaką įmonės vadovybei. „Ignitis grupė“ akcijas valdo tie, kurie turėtų rūpintis ne savo akcijų pajamingumu, o visuomenės interesu turėti galimybę pirkti pigią elektros energiją.

Ar galima patikėti tuo, kad energetikos ministras D.Kreivys ir finansų viceministras G. Norkūnas kenktų patys sau, gindami viešąjį interesą? Jei jie nori pasakyti, kad tai įmanoma, tada turi viešai pasakyti, kokią dalį „Ignitis grupėje“ jie tiesiogiai ar per įmones valdo.

Esu visai tikras, kad jie to nedarys, nes taps visiškai akivaizdu, kad susidūrėme su dar viena konservatorių korupcine schema, kurią bandoma dangstyti frazėmis – „niekingai mažai“ ar „nieko nežinojau“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 198

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. VŽA    -  2022-12-20, 09:50

    Atkreipkite dėmesį, gerb. R. Karbauskis rinkėjams atskleidinėja Lietuvos ekonominės krizės esmę. Juk ir šiame straipsnyje pateikė didžiausią valdininkų korupciją, kodėl elektros kainos planuotai didelės…

    Atsakyti į šį komentarą
  2. O pono    -  2022-12-20, 10:42

    Ramuno trasos ar pigo!? Taigi priesingai! Maudo zmogutis visus ne maziau,nei Kreivys!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...