infa.lt

Kovai su dezinformacija Vyriausybė steigia Nacionalinį krizių valdymo centrą

17 gruodžio
14:20 2022
18-oji I.Šimonytės vyriausybė

nuotr. montažo autorius nežinomas

Vyriausybės pranešimas:

Gruodžio 15 d. Vyriausybės kanceliarijoje pristatyta ataskaita apie Rusijos vykdomą dezinformaciją prieš Liublino trikampio (Lietuvą, Lenkiją ir Ukrainą) šalis.

Dokumentas parengtas trijų šalių kovos su dezinformacija ekspertų, pranešama vyriausybės tinklapyje.

Apjungusios jėgas, trys dezinformaciją analizuojančios nevyriausybinės organizacijos – „Pilietinio atsparumo iniciatyva“ (angl. „Civic Reslience Initiative“) iš Lietuvos, „Detector Media“ iš Ukrainos bei „Kosciuszko Institute“ – ataskaitoje analizavo šalyse vyraujančius prorusiškus naratyvus, dezinformacijos kanalus ir veikėjus.

Pagrindiniai prorusiškų veikėjų siekiai, pasak autorių, šiose šalyse yra šie: paveikti žmonių tikėjimą ateitimi, mažinti pasitikėjimą tarp visuomenės grupių bei diskredituoti tarptautinį bendradarbiavimą ir solidarumą.

Kremlius ir prokremliški veikėjai taip pat naudoja istorinį revizionizmą ir manipuliuoja trijų šalių istorija siekiant pakenkti jų įvaizdžiui, rašoma ataskaitoje.

Didelis dėmesys ataskaitoje taip pat skiriamas ir kovos su dezinformacija priemonėms Liublino trikampio šalyse. Analizę pristačiusio kovos su dezinformacija eksperto Luko Andriukaičio teigimu, visos trys šalys turi geras sistemas visuomenės atsparumo dezinformacijai ugdymui.

Tačiau, pasak jo, Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, pamatėme, jog dezinformacija yra vienas iš agresijos ginklų, aktyviai naudojamas ne tik prieš Ukrainą, bet ir Lietuvą bei Lenkiją.

Ataskaitoje tarp rekomenduojamų priemonių valstybinėms institucijoms pažymima, kad būtinas kovos su dezinformacija veiksmų koordinavimas, sutelktas vienose rankose, centras, veikiantis regioniniu, nacionaliniu ir tarptautiniu mastu.

„Vykdydama atvirą karą prieš Ukrainą, Rusija suintensyvino savo dezinformacines kampanijas, kuriomis siekia ne tik paveikti ukrainiečių valią priešintis, bet ir Vakarų pastangas pagelbėti karo užkluptai Ukrainai.

Todėl Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos bendradarbiavimas Liublino trikampio formate reikšmingas tiek politine, tiek informacine prasme.

Vyriausybės steigiamas Nacionalinis krizių valdymo centras imsis lyderystės apjungiant valstybės kovą su dezinformacija ir propaganda, užtikrins sklandžią krizių komunikaciją“, – pažymi Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kartu su pristatyme dalyvavusiais Lietuvos institucijų, nevyriausybinių organizacijų, žiniasklaidos atstovais aptartos ekspertų analizėje identifikuotos rekomendacijos tolimesnei kovai su dezinformacija.

Autoriai pabrėžė tolimesnio grėsmės analizės ir atsako į dezinformaciją stiprinimo, medijų ir informacinio raštingo ugdymo bei bendradarbiavimo tarp skirtingų sektorių, institucijų svarbą.

Analitiko L. Andriukaičio teigimu, taip pat reikalinga toliau siekti interneto platformų veiksmų, pažabojant dezinformaciją socialiniuose tinkluose bei kitų priemonių vystymo, kuriomis būtų galima bausti dezinformacijos veikėjus ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu lygmenimis, taip sustabdant jų manipuliacinę veiklą ir apsaugant savo visuomenes.

Su pilna dezinformacijos Liublino trikampio šalyse analize galite susipažinti čia (anglų kalba – mat lietuvių kalba, kaip valstybinė, Lietuvoje jau nebegalioja).

Apie Liublino trikampį

Liublino trikampis ‒ trišalė Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos politinio, ekonominio ir socialinio bendradarbiavimo iniciatyva.

Kova su dezinformacija – viena iš prioritetinių Liublino trikampio, įsteigto 2020 m. Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrų, bendradarbiavimo sričių.

Parengti bendrą analitinę dezinformacijos grėsmių analizę trys šalys numatė 2021 metais, deda tašką Vyriausybė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 339

Žymos:

Atsiliepimų 9

  1. VŽA    -  2022-12-17, 07:17

    Teisingai. Liaudies masėms skleidžiamas tiesiog absurdas. Net infa.lt, pasivadinę „katalikais”, „patriotais”, paleckiuko liekanos sistemingai reiškiasi prieš JAV. Juk NATO – vienintelis Lietuvos garantas, apsaugoti šalį nuo Rusijos barbarų ir teroristų užpuolimo.

    Atsakyti į šį komentarą
    • -> VŽA    -  2022-12-17, 09:15

      Sarkazmas visai ne laiku ir ne vietoje. Reikia absoliučiai nupušusiu būti – juokauti tokia tema!

      Atsakyti į šį komentarą
    • Patriotas    -  2022-12-17, 10:32

      Pedosadistai dezinformacija? Epšteino sala dezinformacija? Marmalas dezinformacija? Bideno sūnaus loptopas dezinformacija?
      Vyriausybės žiurkių valstybės išdavystė Davoso forume dezinformacija?
      Švabros didysis perkrovimas dezinformacija?
      Marmalas neapsaugo nuo užsikrėtimo ir platinimo dezinformacija?
      Balenciaga skandalas – pedofilijos ir pedosadizmo propaganda dezinformacija?
      Arba tu esi glušas arba debilas.

      Atsakyti į šį komentarą
    • T0mas J.    -  2022-12-17, 14:04

      Kurioje vietoje infa.lt pasivadino „katalikais“, „patriotais“?! Paaiškink, VŽA.Ir aš noriu tai pamatyti.

      Atsakyti į šį komentarą
    • katalikas    -  2022-12-18, 07:38

      Vakarų satanistai su NATO priešakyje ir askaride VŽA subinėje nerimsta. Nori ir toliau nekliudomai naikinti žmoniškumą ir Lietuvą. Bet atsiranda trikdžių. Tad ir nerimauja.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Ka gi,    -  2022-12-17, 11:28

    laukiame smegenu cipavimo! Juk jokios kitos priemones – mastyti neuzdraus! Ir tai,kas jums „dezinformacija”,mums – tiesiog TIESA.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Tikroji,nesuklastota pasaulio istorija    -  2022-12-17, 21:37

    žmonija vis dar nežino, kas iš tikrųjų vyksta aplinkui. Jie gyvena savo gyvenimą nežinodami, kad yra kontroliuojami ir naudojami kaip vergai. „Matrica” faktiškai buvo dokumentinis filmas.Žmonijai buvo taip giliai išplautos smegenys, kad teigiami dalykai tapo neigiamais. Avys gyvena fantazijų pasaulyje. Demokratija, skelbiama kaip nemokama, iš tikrųjų yra diktatūra, kurioje likę 99% tarnauja 1%.Mūsų pasaulis pripildytas daugybės melo, apgaulės, dezinformacijos, netikrų naujienų, apgaulingų televizijos CGI vaizdų, propagandos ir smegenų plovimo:

    user1252122.sites.myregisteredsite.com

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....