infa.lt

EP priėmė direktyvą dėl lyčių kvotų kompanijų vadovybėje, ateities vizija – gender, tautinė, rasinė įvairovė

23 lapkričio
12:43 2022

Planų grafikas

Antradienį (lapkričio 22 d.) Europos Parlamentas galutinai pritarė įstatymui, kuriuo bus įgyvendintos kvotos, skirtos lyčių lygybei įmonių valdybose visame bloke padidinti, praneša Euractiv.

Moterų įtraukimo į valdybas direktyvoje, kurią Europos Komisija pirmą kartą pasiūlė prieš dešimt metų, daugiausia dėmesio skiriama įmonėms, kurių akcijomis prekiaujama viešai.

Joje nustatytos kvotos, pagal kurias „nepakankamai atstovaujamos lyties atstovams” turi būti skiriama 40 proc. valdybos narių vietų, jei tai nėra vykdomosios pareigos, arba 33 proc. nevykdomųjų ir vykdomųjų valdybos narių vietų.

Socialdemokratė Evelyn Regner, viena iš pranešėjų, ir kiti šios direktyvos šalininkai teigia, kad didesnė įvairovė aukštose įmonių vadovybės pozicijose taip pat padės Europos ekonomikos atsigavimo procesui.

„Šiuo metu ekonomiškai sunku dėl pandemijos, infliacijos, klimato krizės, karo Ukrainoje; būtent todėl mums reikia stiprių Europos įmonių”, – Strasbūre vykusioje plenarinėje sesijoje pareiškė E. Regner.

„O stiprias įmones galime turėti tik tada, jei moterys bus valdybose ir vadovaus joms. Turime pasinaudoti visa jų patirtimi”, – pridūrė ji.

Už lygybę atsakinga ES Komisijos narė Helena Dalli pakartojo šią mintį, teigdamas, jog „įrodymai liudija, kad platus talentų ir įgūdžių spektras bei įtraukus ir įvairiapusiškas požiūris valdyboje padeda priimti geresnius įmonių valdymo sprendimus, didina visuomenės pasitikėjimą verslu ir skatina ekonomikos augimą”.

Bendra pranešėja Lara Wolters, taip pat priklausanti S&D frakcijai, pridūrė, kad šis sprendimas turės įtakos ne tik jau dirbančioms moterims, bet ir ateities kartoms.

„Šiandien tai mergaičių pergalė, kurios, kaip puikiai žinome, negali būti tuo, ko nemato”, – sakė ji.

Kritika

Tačiau daugelis Parlamente ir už jo ribų nesutinka su tokiu reguliavimo požiūriu. Kelios šalys, įskaitant Švediją, Slovakiją, Vengriją ir Estiją, teigia, kad lyčių pusiausvyros bendrovių valdybose klausimą turi spręsti nacionalinės vyriausybės, o ne ES.

Atsakydamas į tai, Komisijos narė Dalli pareiškė, kad, remiantis naujausiais duomenimis, „savanoriškomis iniciatyvomis pasiekta pažanga buvo daug lėtesnė ir ne tokia tvari”.

„Kai savireguliacija neduoda norimo rezultato, būtina imtis ES reguliavimo veiksmų”, – pridūrė ji.

Kita kritika – kad dėl kvotų naudojimo bendrovės gali skirti moteris į valdybos narius, atsižvelgdamos į jų lytį, o ne į kompetencijas: „Manau, kad atėjo laikas palikti šį argumentą ten, kur jam ir vieta – praėjusiame amžiuje”.

„Mes bandėme gražiai prašyti. Bandėme laukti, kol išnyks seni berniukų tinklai, bet nesėkmingai. Taip, kvotos yra bukas instrumentas, bet kai trūksta valios, reikia įstatymo”, – pridūrė ji.

Sankcijos

Pagal naująsias taisykles valstybės narės taip pat turės sukurti sankcijų sistemą įmonėms, kurios iki 2026 m. nesilaikys naujų standartų.

Pačioms valstybėms narėms taip pat bus taikomos baudžiamosios priemonės už tai, kad jos neįgyvendina politikos, kuria siekiama direktyvos tikslų.

„Manau, kad ne paslaptis, jog kai kurios valstybės narės to siekia labiau nei kitos”, – EURACTIV sakė Wolters. „Ir gražu tai, kad turime keletą sankcijų ar priemonių, kurių galime imtis, jei jos delsia.”

Kitos žmonių įvairovės rūšys

Teisės aktų leidėjai iš abiejų politinio spektro pusių taip pat suabejojo, ar verta sutelkti dėmesį tik į lytį, o ne į kitas charakteristikas, pavyzdžiui, etninę priklausomybę.

Europos Parlamento narė iš žaliųjų frakcijos Pierrette Herzberger-Fofana teigė, kad etninė kilmė ir kiti veiksniai taip pat turėtų būti įtraukti į direktyvą, kad būtų padidinta įvairovė įvairiais aspektais.

„Ši įvairovė apimtų kvalifikuotas moteris nepriklausomai nuo jų kultūrinės kilmės, seksualinės orientacijos, amžiaus ar religinių įsitikinimų”, – sakė ji.

„Ilgalaikėje perspektyvoje norime, kad būtų užtikrintas paritetas visoms pareigybėms. […] Tai būtų vaivorykštinės visuomenės, kuri yra dalyvaujanti ir kartu įtraukianti, pagrindas.”

Tuo tarpu Margarita de la Pisa Carrión iš konservatyviosios ECR frakcijos teigė, kad ši direktyva paskatins ES pasukti slidžiu keliu link kitų rūšių kvotų įgyvendinimo.

„Tai plonas pleišto galas. Dabar kalbame apie lytį; kodėl ne apie genderį? O gal tai galėtų būti ir rasė ar etninė kilmė? Tai yra pagarbos stoka – jei dėmesį sutelksime tik į žmonių įgimtas savybes, o ne į pačius žmones ko jie verti… turėtume atsižvelgti į jų patirtį, gebėjimus”, – sakė ji.

Wolters atsakė, kad įvairovė valdybose „įvairiais spektrais” yra prioritetas.

„Ar to pasieksime, jei [politika bus orientuota tik į] moteris ir vyrus? Ne, manau, kad turime atkreipti dėmesį ir į kitus dalykus.

Bet ar galime tai padaryti šiandien? Ne, negalime”, – sakė ji, taip pat pripažindama, kad ši politika padės spręsti tik vieną iš daugelio iššūkių, su kuriais susiduria moterys.

Kaip kitus iššūkius, kuriems reikia politinių sprendimų, ji išskyrė vaikų priežiūrą ir tėvystės atostogas, o kairiųjų pažiūrų EP narė Manon Aubry pridūrė minimalaus darbo užmokesčio didinimą ir kovą su smurtu šeimoje ir seksualiniu smurtu.

infa.lt: Atplaukėme.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 272

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Žmoga    -  2022-11-23, 13:10

    Manau dugnas dar nepasiektas, kaip ir lyčių skaičius. Teoriškai begalybė yra labai didelė.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Stebintis    -  2022-11-23, 15:23

    Nuo vilko link meškos mus stumia jie !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...