infa.lt

Progresas Kanadoje: vaikų eutanazija nežinant tėvams?

21 lapkričio
16:26 2022

Visada sakau, jog, jei norite sužinoti, kas gali būti blogai sveikatos priežiūros srityje (ir visuomenėje) artimiausiais metais, turėtumėte skaityti etikos straipsnius profesiniuose žurnaluose, rašo straipsnio autorius Wesley J. Smith portale „National Rewiev”.

Pavyzdys: Dabar Kanadoje įteisinus mirtiną eutanaziją 18 metų ir vyresniems pacientams, kurių mirtis yra „numatoma” (neaiškus apribojimas, kuris ilgainiui tikrai bus panaikintas), uolūs bioetikos specialistai aprašo siūlomą protokolą, kuris reglamentuos vaikų eutanaziją, kai teisinė galia bus išplėsta ir įtrauks nepilnamečius (kaip Nyderlanduose ir Belgijoje).

Iš Oksforde leidžiamo žurnalo „Journal of Medical Ethics” publikacijos „Medically Assisted Dying in a Paediatric Hospital„:

Visais kitais atžvilgiais [išskyrus tai, kas inicijuoja diskusiją dėl eutanazijos] mūsų darbo grupė šiuo metu nusprendė konceptualiai vertinti MAID kaip praktiškai ir etiškai lygiavertę kitoms medicininėms praktikoms, kuriomis užbaigiama gyvybė. Toks MAID teorinis apibrėžimas pateisinamas tuo, kad šioms praktikoms būdingas bendras tikslas – palengvinti nepakeliamas kančias ir palengvinti paciento mirtį jo paties sąlygomis… ir atspindi mūsų rūpestį, kad MAID konceptualizavimas neužkrautų papildomos naštos pacientui ir nesuvaržytų teisių ir laisvių, į kurias pacientai paprastai turi teisę.

Pažymėtina, kad čia kalbama apie tai, ar gydytojams turėtų būti leista žudyti vaikus.

Manytume, kad tokiam nužudymui turėtų būti reikalingas bent jau tėvų leidimas. Bet ne. Jei vaikas laikomas pakankamai subrendusiu priimti sprendimus, tėvai gali nedalyvauti diskusijose dėl jo mirties. Iš tiesų, autoriai numato scenarijus, kai gydytojai net nepraneša tėvams, kad jie ketina nužudyti jų vaiką! (Mano kursyvas.)

„Tačiau jei veiksnus [teisiškai nepilnametis] pacientas aiškiai nurodo, jog nenori, kad jo šeimos nariai dalyvautų priimant sprendimą, nors sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai gali paskatinti pacientą persigalvoti ir įtraukti savo šeimą, galiausiai turi būti paisoma veiksnių pacientų pageidavimų dėl konfidencialumo. Jei MAID praktiškai ir etiškai laikome lygiaverčiu kitiems medicininiams sprendimams, kurie lemia gyvybės pabaigą, tuomet konfidencialumas dėl MAID turėtų būti tvarkomas taip pat.”

Ar galite įsivaizduoti, kad einate aplankyti savo sergantį vaiką ir sužinote, kad ligoninės gydytojai jį nužudė, nes jis prašė mirti ir norėjo, kad jūs liktumėte nežinioje? Įniršis ir kančia būtų neįsivaizduojami.

Ir, žinoma, turime panaikinti bet kokią stigmą, vaikų eutanaziją paversdami tiesiog dar viena nuobodžia medicinine procedūra:

Siekdami apsaugoti darbuotojus nuo galimo smurto ir socialinio priekabiavimo, neskelbsime sergančių vaikų ligoninės (The Hospital for Sick Children) sveikatos priežiūros paslaugų teikėjų, savanoriškai sutikusių teikti MAID, vardų ir pavardžių, taip pat neatskleisime viso asmenų, kurie sudarė mūsų darbo grupę, sąrašo.

Tačiau mes, kaip institucija, viešai aptarsime MAID teikimą, siekdami normalizuoti šią procedūrą ir sumažinti socialinę stigmą visiems dalyviams. Teisinga ir tinkama, kad ši pareiga tektų gerai aprūpintai institucijai, o ne gulėtų ant atskirų pacientų ir paslaugų teikėjų pečių.

Straipsnis yra ilgas, jame pateikiamos eutanazijos protokolų schemos. Tačiau esmė ta, jog ruošiamasi keisti įstatymą, kad Kanados gydytojai galėtų žudyti nepilnamečius – ir, matyt, gydytojai jau pasisiūlė savanoriškai žudyti.

Siaubinga. Nemoralu. Ir parašyta tokia bešališka ir sterilia proza, kad skaitant straipsnį stingsta kraujas.

Lietuva:

„Naujai paskirta Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė nuo pirmųjų darbo dienų žaidžia atviromis kortomis ir žada būti dar radikalesnė neomarksizmo atstovė nei jos kolega socialdemokratų partijoje Vytenis Povilas Andriukaitis. R. Šalaševičiūtės teigimu, Belgijoje priimtas skandalingas vaikų eutanazijos įstatymas yra „vertas diskusijos”, „padėtų išspręsti žmogaus, kuriam sudėtinga gyventi, problemas”, o tokia diskusija yra „tik pradžia”. Ko pradžia, paliekame spėlioti skaitytojams, praneša Propatria.

Rimantė Šalaševičiūtė apie tai prakalbo dar 2014 metais. Dabar ji priklauso „valstiečiams”, o tada, kai šitą pasakė – buvo „sveikatos ministrė”. Reikia pastebėti, jog dar anksčiau, neužilgo prieš komunistinės valdžios Lietuvoje žlugimą, 1986 m. įstojo į komunistų partiją ir išbuvo joje iki pat 1990-ųjų. Vėliau perėjo per kelias partijas, Darbo, Socialdemokratų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 859

Žymos:

Atsiliepimų 6

  1. Taigi    -  2022-11-21, 16:43

    Vakarietiskos vertybes netrukus ateis ir i musu namus.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Anonimas    -  2022-11-21, 18:42

    Baisu ko jie siekia.
    Bet yra visuomenė turime ir LŠS gal netampykime katiną už usū !

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Ir vistiek,    -  2022-11-21, 20:08

    del visko kalti Putinas ir Rusija! Nesutinka,gyvates,su „demokratinemis vertybemis” ir viskas!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Virginija    -  2022-11-21, 22:31

    Kodėl neskiriama pakankamai ir argi trūksta opioidų nepakeliamiems skausmams numalšinti, kad žmogus be skausmo išeitų? Kodėl siekiama žūt būt įteisinti eutanaziją beviltiškiems ligoniams?

    Atsakyti į šį komentarą
  5. VŽA    -  2022-11-22, 07:07

    PAGALIAU išrado efektyvų būdą, kaip vykdyti PSO projektą – mažinti gyventojų skaičių…

    Atsakyti į šį komentarą
  6. Elvyra    -  2022-11-22, 12:33

    Tai sakau pas valstiecius liko Sarpknickas degradas, salasaviciute kurie stume Sita dalykā ir vel verks Karbauskis , kad nieko nesupratau! Taigi zmones Tau sako joptvaimat!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....