infa.lt

Lenkija atsisakė planų pasinaudoti NATO sutarties 4 straipsniu

17 lapkričio
06:30 2022

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Lenkijos valdžios institucijos atsisakė planų remtis NATO sutarties 4 straipsniu dėl raketos kritimo Przewodowe ir dviejų žmonių žūties.

Ketvirtajame NATO sutarties straipsnyje raginama, kad aljanso narės konsultuotųsi, jei kyla grėsmė valstybės narės „teritoriniam vientisumui, politinei nepriklausomybei ar saugumui”.

„Iš tiesų rengiame šias konsultacijas. Tačiau Vašingtono gynybos sutarties 4 straipsnis įpareigoja nares konsultuotis grėsmės atveju. Vakar vėlai vakare kartu su prezidentu Nacionalinio saugumo komitete nusprendėme, kad tikriname 4 straipsnio taikymo prielaidas.

O jei tokių yra, mūsų ambasadorius turėjo galimybę ja pasinaudoti”, – sakė M. Morawieckis per Lenkijos televiziją.

„Tačiau įvykių eiga ir naktį gauta informacija leido mums padaryti išvadą, kad tai nebuvo iš anksto apgalvotas išpuolis prieš Lenkiją.

Mūsų turimais duomenimis, kol kas nebuvo planuojama pulti Lenkijos teritoriją. Todėl mes nesikreipėme į 4 straipsnį, bet palaikėme jo parengtį”, – pridūrė jis.

Lenkijos valdžios institucijos aptarė planus taikyti 4 straipsnį po to, kai lapkričio 15 d. raketai pataikius į grūdų džiovyklą Przewodowe, netoli Ukrainos sienos, žuvo du žmonės.

Lapkričio 16 d. šalies prezidentas Andrzejus Duda pareiškė, kad greičiausiai tai buvo Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa, atrėmusi masinę Rusijos raketų ataką.

Tuo tarpu JAV jau pareiškė, kad nepriklausomai nuo raketos Lenkijos teritorijoje kritimo ir žmonių žūties tyrimo rezultatų, vis tiek dėl to kalta Rusija:

„Nepriklausomai nuo tyrimo rezultatų, JAV mano, kad Rusija yra atsakinga už raketos nukritimą Lenkijos teritorijoje. Tuo pat metu JAV agentūros kol kas negavo informacijos, paneigiančios, kad prie incidento prisidėjo Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema.” Tai sakoma Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovės spaudai Adrienne Watson pareiškime.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 220

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Kaip ten    -  2022-11-17, 09:05

    bebuve,bent jau zinome,kad mokame uz „NATO sketi”,kurio nera!

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Nu va    -  2022-11-17, 09:30

    O lenkai pasirodo labai protinga,ką dabar darys mūsų gražuoliukas apsimelaves

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....