infa.lt

Serbija atmeta Vokietijos ir Prancūzijos planą dėl Kosovo ir perveda kariuomenę į padidintos parengties lygį

07 lapkričio
06:50 2022

Serbijos užsienio reikalų ministras Ivica Dačičius pareiškė, kad Serbijos valdžios institucijos atmetė Vokietijos ir Prancūzijos anksčiau pasiūlytą padėties Kosove sureguliavimo planą.

Pagal šį planą Kosovas turėjo tapti JT nariu be oficialaus Serbijos pripažinto jo  nepriklausomybės pripažinimo.

„Pradinis jo taškas yra tas, kad Kosovo nepriklausomybė yra baigtas reikalas, bet mes su tuo nesutinkame…. Nacionalinio saugumo taryba padarė išvadą, kad šis pasiūlymas mums nepriimtinas, ir mes visi balsavome už šią išvadą… Nepriklausomai nuo to, ar norite pripažinti Kosovą formaliai, ar ne, mums labai sunku sutikti, kad jis taptų JT nariu”, – sakė Ivica Dačičius interviu leidiniui „Večernje Novosti”.

I. Dačičius teigė, kad šalys nepasieks idealių sąlygų konfliktui sureguliuoti. Pasak jo, jie „randasi tokioje erdvėje, kurioje nėra idealių sprendimų”.

Nuo lapkričio 1 d. Kosove uždrausta naudoti serbiškus automobilių registracijos numerius. Kosovo valdžios institucijos ketina skirti 150 eurų baudą tiems, kurie nepasikeis valstybinio numerio ženklų. Pereinamasis laikotarpis tęsis iki 2023 m. balandžio 21 d., o po to Kosovo valdžios institucijos pradės konfiskuoti transporto priemones su serbiškais numeriais.

Šio draudimo kontekste padėtis regione vėl paaštrėjo. Serbija įvedė padidintą kariuomenės parengtį. Lapkričio 5 d. Kosovo serbų lyderis Goranas Rakičius paskelbė, kad serbai pasitraukia iš visų valdžios institucijų iš dalies pripažintame Kosove, įskaitant teisingumo ir policijos struktūrų regiono šiaurėje.

Jo teigimu, sprendimas galios tol, kol iš dalies pripažintos Kosovo valdžios institucijos atšauks sprendimą uždrausti serbiškus numerio ženklus.

Konflikto šaknys slypi tame, kad Kosovas yra buvusi Serbijos teritorija, kurią karo veiksmais nuo šalies atplėšė NATO aljansas, privertęs sutikti su Kosovo organizuotu referendumu dėl regiono nepriklausomybės. Ironiška, kad buvusios Jugoslavijos bombardavimo operacija buvo pavadinta „Gailestingasis Angelas” (Merciful Angel), vėliau pervadinta į „Allied Force„.

Ne paskutinį vaidmenį šioje operacijoje, vykusioje 1999 m., vaidino Prancūzijos ir Vokietijos karinės oro pajėgos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 130

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....