infa.lt

Vakarai atmeta Rusijos teiginį apie Ukrainos „nešvarią bombą” su radioaktyvia medžiaga

24 spalio
17:35 2022

Sergejus Šoigu

Vakarų šalių gynybos vadovai atmetė savaitgalį Rusijos pareikštus teiginius, kad Ukraina ruošiasi susprogdinti „nešvarią bombą” su radioaktyviomis medžiagomis savo teritorijoje, ir perspėja, kad Maskva gali pasinaudoti „melagingu” kaltinimu kaip pretekstu eskaluoti konfliktą, rašo Politico.

Savaitgalį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu surengė virtinę pokalbių telefonu su savo kolegomis JAV, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Turkijoje, kad aptartų šiuos teiginius, tačiau Vakarų lyderiai juos atmetė, sakė pareigūnai.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas du kartus kalbėjosi su Sergejumi Šoigu telefonu – penktadienį ir sekmadienį. Per paskutinį pokalbį Austinas „atmetė bet kokią Rusijos eskalavimo dingstį”, teigiama Pentagono spaudos sekretoriaus brigados generolo Pato Riderio (Pat Ryder) pranešime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pakartojo šią mintį, pridėdamas, kad Rusija yra „viso to nešvaraus, ką galima įsivaizduoti šiame kare, šaltinis”.

Rusijos gynybos ministerija (MO) pirmadienį padvigubino kaltinimus ir „Telegram” kanale paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas Rusijos ginkluotųjų pajėgų Radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų vadovas generolas leitenantas Igoris Kirillovas. Vaizdo įraše I. Kirillovas trumpai informavo, kad Kijevas planuoja melagingą operaciją, kurios metu savo teritorijoje aktyvuotų nešvarią bombą arba mažos galios branduolinę galvutę.

„Radiologinio sprogstamojo užtaiso detonavimas neišvengiamai sukels radioaktyviąją taršą iki kelių tūkstančių kvadratinių metrų plote”, – sakė Kirillovas per pasitarimą dėl grėsmių radiacinei saugai, praneša Rusijos žiniasklaida.

Kitoje MO „Telegram” žinutėje be įrodymų teigiama, kad dviem organizacijoms Ukrainoje buvo „tiesiogiai nurodyta” sukurti vadinamąją nešvariąją bombą – ginklą, improvizuotai sukurtą iš radioaktyvių branduolinių atliekų medžiagos ir įprastinių sprogmenų.

Rusijos pajėgos aktyvavo specializuotą padalinį, skirtą apsisaugoti nuo galimos cheminio, biologinio ar branduolinio ginklo atakos, paskelbė MO „Telegram” kanale.

„Rusijos gynybos ministerija pasirūpino atremti galimas Ukrainos provokacijas: priemonės ir pajėgos parengtos veikti radioaktyvaus užterštumo sąlygomis”, – teigiama pranešime.

Aktyvavimas yra „toks, kokį jie darytų laukdami neišvengiamo [masinio naikinimo ginklų] panaudojimo”, sakė Samuelis Charapas iš RAND Corp.

Gynybos ministerijos pareiškimai „kelia susirūpinimą”, sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas, kuris, kaip ir kiti šiame straipsnyje cituojami asmenys, sutiko kalbėti su anonimiškumo sąlyga, kad būtų galima aptarti vidaus reakciją.

Ši priešprieša vyksta tuo metu, kai Ukraina ruošiasi naujam puolimui, siekdama atgauti pietinį Chersono miestą, ir pasirodė pranešimų, kad Rusija kelia pasitraukimo iš šios strateginio miesto sąlygas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 159

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....