infa.lt

V. Orbanas priminė Vakarams „išdavystę”, palikus Vengriją vieną prieš SSSR

24 spalio
16:50 2022
Viktoras Orbanas sako kalbą Zalaegerszege

V. Orbano kalba Zalaegerszege – Ajpek Orsi / Telex nuotr.

Sekmadienį, spalio 23 d., Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pasakė kalbą, skirtą 66-osioms Vengrijos sukilimo prieš komunistinį režimą metinėms paminėti, ir apkaltino Vakarus to meto „išdavyste”. V. Orbano kalbą citavo Vengrijos televizijos kanalas „Telex”.

Primename, kad 1956 m. spalį Vengrijoje vyko masinės antikomunistinės demonstracijos, kurių kulminacija tapo Imre Nagy vadovaujamos demokratinės vyriausybės suformavimas. Atsakydama į tai, Sovietų Sąjunga įvedė į Vengriją kariuomenę ir numalšino sukilimą. 1958 m. Nagy buvo suimtas ir birželio 16 d. nužudytas.

Pasak V. Orbano, Vengrija turėjo realią galimybę iškovoti nepriklausomybę prieš 66 metus, jei Vakarų šalys būtų parėmusios pasipriešinusią sovietų režimui šalį.

„Jei Vakarai nebūtų mūsų išdavę – antrą kartą nuo 1945-ųjų – mes galėjome pasiekti sėkmės. Tačiau nesant Vakarų paramos, sovietų vadovybė dislokavo tankus ir „vėl 35 metams mums ant kaklo buvo uždėtas karinis jungas ir marionetinė komunistų vyriausybė”, – pareiškė V. Orbanas, sakydamas kalbą Jozsefo Mindsenty (kardinolo, aktyviai dalyvavusio Vengrijos revoliucijoje) centre Zalaegersege.

„Pamoka aiški. Tik vengrai gali parodyti pasauliui vengrų tiesą ir tik vengrai gali apsaugoti savo tiesą nuo jai gresiančių pavojų”, – pridūrė Vengrijos premjeras.

„Mes išlikome tvirti ir ryžtingi, o 1990 m. laimėjome ir atgavome laisvą ir nepriklausomą Vengriją”, – tęsė ppolitikas, patikindamas, kad „visas pasaulis turi suprasti, jog tas, kas nori sėdėti vengrams ant sprando, yra pasmerktas pralaimėti”.

Vėliau V. Orbanas priminė iššūkius, su kuriais susiduria Vengrija: „migrantų invazija pietuose, karas rytuose ir ekonominė krizė vakaruose”.

„Esame pajėgūs ginti Vengrijos interesus tiek šalies viduje, tiek užsienyje… Nesijaudinkite dėl tų, kurie šaudo į Vengriją iš šešėlio ar Briuselio viršūnių”, – sakė V. Orbanas, matomai, turėdamas omenyje konfliktus su ES institucijomis.

„Mes kenčiame, kai privalome, ir priešinamės, kai galime”, – sakė ministras pirmininkas. – „Mes apnuoginsime kardus, kai pasitaikys proga, ir mes priešinsimės, laukiant ilgiems priespaudos metams.

Pasak jo, vengrams reikia „liūto drąsos, gyvatės gudrumo ir kartu su tuo karvelio švelnumo”.

Žurnalistai teigė, kad vieta, kurioje kalbėjo Vengrijos ministras pirmininkas, buvo aptverta policijos užtvara, o į šalia esančius pastatus žmonės buvo įleidžiami tik su pasais ir gyvenamosios vietos registracijos dokumentais. Keli protestuotojai švilpimu pasitiko V. Orbano kalbą, o policijos pareigūnai sustabdė Segedo miesto tarybos narį Balintą Szabó.

Europos Komisija jau seniai kaltina Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną demokratinių institucijų griovimu, žiniasklaidos kontrolės perėmimu ir mažumų teisių pažeidimais.

Rugsėjį Europos Komisija rekomendavo sustabdyti Vengrijai 7,5 mlrd. eurų mokėjimus pagal tris ES pagrindinio fondo veiklos programas. Pretekstas – atsilikimas nuo demokratijos ir galimai netinkamas Europos Sąjungos lėšų panaudojimas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 343

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...