infa.lt

Giorgia Meloni grasina sužlugdyti koalicijos derybas po S.Berlusconi skandalo apie V.Putiną

20 spalio
09:59 2022
Silvio Berlusconi

© Roberto Monaldo.Lapress/LaPresse via ZUMA Press/dpa

„Italijos broliai” partijos lyderė ir, tikėtina, būsimoji ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pareikalavo, kad visi potencialūs koalicijos partneriai aiškiai išreikštų provakarietišką poziciją, kad po jos pergalės rugsėjo 25 d. rinkimuose būtų tęsiamos derybos dėl vyriausybės sudarymo, rašo Euractiv.

Jos pareiškimas buvo atsakas į „Forza Italia” lyderio Silvio Berlusconi šiltus žodžius apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Ketinu vadovauti vyriausybei, kuri laikysis aiškios ir nedviprasmiškos užsienio politikos linijos”, – sakė ji.

„Italija yra visateisė, su aukštai pakelta galva Europos ir Atlanto aljanso dalis. Kas nepritaria šiam kertiniam akmeniui, negali būti vyriausybės nariu, ir tai kaina, kad būtų sudaryta vyriausybė. Iš visų ministrų reikalausiu aiškumo”, – pridūrė ji.

Jos dešinioji koalicija su Matteo Salvini partija „Lega” (ID) ir S. Berlusconi partija „Forza Italia” (EPP) šiuo metu derasi dėl vyriausybės sudarymo.

Norint suformuoti naują vyriausybę, reikia, kad joje dalyvautų „Forza Italia”, tačiau vis didesnį nerimą kelianti prorusiška S. Berlusconi pozicija apsunkino derybas.

Spaudos pranešimuose teigiama, kad Meloni numatė Užsienio reikalų ministeriją skirti „Forza Italia” nacionaliniam koordinatoriui ir buvusiam ES Parlamento pirmininkui Antonio Tajani.

Tačiau panašu, kad prorusiški S. Berlusconi pareiškimai privertė ją persigalvoti. Opozicija taip pat sureagavo ir užsipuolė S. Berlusconį.

„S. Berlusconi pareiškimai yra labai rimti, nesuderinami su Italijos ir Europos pozicija. Tai žodžiai, dėl kurių mūsų šalis atsiduria už Europos ir Vakarų pasirinkimo ribų ir pakerta galimo naujojo vykdomosios valdžios organo patikimumą”, – sakė Demokratų partijos lyderis Enrico Letta.

Civilinis gaisras

Tačiau, panašu, kad S. Berlusconi taip pat papiktino ir savo partijos kolegas iš ES politinės šeimos – centro dešiniosios Europos liaudies partijos (ELP).

Trečiadienį EURACTIV pranešė, kad kai kurie dešiniojo sparno ES įstatymų leidėjai išreiškė „nepasitenkinimą” dėl S. Berluskonio ir V. Putino suartėjimo.

Pirmoji į tai vakar sureagavo Estijos europarlamentarė Riho Terras (EPP), kuri socialiniame tinkle „Twitter” parašė: „Politikos veteranui laikas išeiti į pensiją, kad nekalbėtų nesąmonių savo beprotybėje! Šlovinti karo nusikaltėlį yra nusikalstamas veiksmas”.

EPP vicepirmininkas Paulo Rangelis stojo ginti A. Tajani, kuriam iki skandalo buvo numatyta Užsienio reikalų ministerija..

„Mes visiškai pasitikime Tajani. Žinome, kad jis pasiryžęs ginti ES vertybes, ir jei pamatys, kad šioms vertybėms gresia pavojus, jis pirmas stos į kovą, kad jas apgintų”.

„Manau, kad S. Berlusconi žodžiai liūdina visus europiečius, kenčiančius nuo Putino tironijos, tačiau tai yra asmeninė nuomonė, neturinti nieko bendra su partijos pozicija ir absoliučia garantija, kurią suteikia toks Europos lyderis kaip A. Tajani”, – pridūrė jis.

Politiniai varžovai ES rūmuose taip pat pasinaudojo proga užsipulti EPP vadovą Manfredą Weberį, kuris prieš rinkimus ragino italus balsuoti už „Forza Italia”, kad būtų užtikrinta Meloni koalicijos proeuropietiška orientacija.

„Šiandien Strasbūre išgirdau EPP lyderį Manfredą Weberį sakant teisingus žodžius, smerkiančius Putiną. Lygiai taip pat girdėjau jį kalbant apie E. Macroną, Vokietiją, Tarybą, apie viską. Tačiau nė žodžio apie tai, ką pasakė Berlusconi. Užteks”, – socialiniame tinkle „Twitter” komentavo europarlamentaras Nicola Danti iš „Italia Viva” (Atnaujinkime Europą).

ES Parlamento socialistai ir demokratai žengė dar vieną žingsnį į priekį ir paragino EPP ir liberaliąją „Renew” frakciją liautis normalizavus kraštutinius dešiniuosius Europoje.

Skandalas kilo po to, kai Silvio Berlusconi uždarame posėdyje informavo, kad apsikeitė su V.Putinu gimtadienių pasveikinimais ir alkoholiniais gėrimais. Vėliau jis patikslino, kad kalbėjo apie „istorinį įvykį”, t.y. kuris įvyko seniai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 265

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Puiku!    -  2022-10-20, 12:54

    Kol gaidziai virsunese pjaunasi – bent ne2lkina tautos!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....