infa.lt

Europolas atidžiai stebi 3D spausdintuvais gaminamų ginklų plitimą

19 spalio
17:03 2022

Twitter nuitr.

Europos policija vis dažniau konfiskuoja 3D spausdintuvais pagamintus ginklus, todėl kyla nerimas dėl kylančios grėsmės, rašo Euractiv.

Analitikai teigia, kad kol kas kraštutinių dešiniųjų aktyvistų susidomėjimas gali būti ribotas, o baimė, kad visuomenė bus užtvindyta savadarbiais ginklais, kol kas lieka nepagrįsta.

Tačiau savadarbiai ginklai tapo labiau paplitę nuo 2013 m., kai JAV ginklų entuziastas pirmą kartą pademonstravo 3D spausdintuvu atspausdintą pistoletą ir pasidalijo jo dizainu internete.

Tik rugsėjį Islandijos policija pranešė, kad suėmė keturis asmenis, įtariamus planavus „teroristinį išpuolį”, ir konfiskavo kelis 3D spausdintuvu atspausdintus pusiau automatinius ginklus.

Tą patį mėnesį Ispanijos valdžios institucijos Baskų krašte aptiko keturiasdešimtmečio vyro nelegalias ginklų gamybos dirbtuves. Šis radinys buvo aptiktas po kitų dviejų tokių atvejų šalyje 2021 m.

Ispanijos Kanarų salose policija kartu su dviem 3D spausdintuvais rado baltųjų viršenybės šalininkų literatūros ir miesto partizaninio karo vadovėlių. O šiaurės vakariniame A Korunjos mieste policija aptiko vyrą, kuris buvo beveik baigęs gaminti nuo nulio sukonstruotą automatinį šautuvą.

„Sparčiai besivystančios pažangios technologijos gali lemti, kad netolimoje ateityje tai taps dar didesne grėsme”, – sakė Europos policijos agentūros Europolo atstovė spaudai Ina Mihaylova.

Tradicinius ginklus lengva atsekti dėl jų serijos numerių ir patikros ženklų, o šiuos „namuose spausdintus” modelius valdžios institucijoms atsekti yra sudėtingiau.

Dėmesys kraštutiniams dešiniesiems

Kol kas „vis dar yra didelis skirtumas tarp profesionaliai pagamintų ginklų, kuriuos galima įsigyti juodojoje rinkoje, ir 3D spausdintuvu atspausdintų / savadarbių ginklų kokybės”, – sakė M. Mihaylova.

„3D spausdintuvu pagaminti šaunamieji ginklai, pagaminti vien iš plastiko, paprastai negali atlaikyti kovinių šovinių spaudimo”, – pridūrė ji. Jiems reikalingi iš metalo pagaminti vamzdžiai, šoviniai, apkabos ir dūžikliai.

Tačiau Prancūzijos Ruano universiteto balistikos ekspertas Christianas Goblas sakė, kad „3D metalinis spausdinimas” gali tapti įperkamas per ateinantį dešimtmetį – dėl to savadarbiai ginklai galėtų tapti patvaresni ir patikimesni.

Pistoletas „Liberator”, kurį 2013 m. pademonstravo savamokslis „kriptoanarchistas” Kodis Vilsonas (Cody Wilson), su savo 3D dalimis ir metaliniu uždegimo dūžikliu atkartojo to paties pavadinimo primityvų vienvamzdį ginklą, Antrojo pasaulinio karo metais iš oro numestą prancūzų pasipriešinimo kovotojams.

C. Wilsonas internete paskelbė šio ginklo gamybos instrukcijas ir sukėlė nerimą Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriose ir taip menka ginklų kontrolė ir kuriose jau yra buvę mirtinų masinių šaudynių.

Nuo to laiko 3D spausdintuvai tapo pigesni, o vadinamajame juodajame internete paskelbta daugiau brėžinių.

Vis dėlto Londone įsikūrusio Tarptautinio radikalizacijos tyrimų centro (ICSR) vyresnysis mokslo darbuotojas Rajanas Basra sakė, kad 3D ginklų spausdinimas tebėra daugiausia šaunamųjų ginklų gerbėjų ar libertarų smalsumo objektas.

Net šalyse, kuriose taikomi griežti ginklų apribojimai, yra geresnių galimybių ieškantiems šaunamojo ginklo: Prancūzijoje Kalašnikovo automatą juodojoje rinkoje galima įsigyti už 500-1500 eurų (485-1460 JAV dolerių).

Mažesniu mastu „pasidaryk pats” ginklai taip pat patrauklūs „teroristams”, kraštutinių dešiniųjų kovotojams ir gangsteriams, pridūrė Basra. Jis pažymėjo, kad vienuolika iš 12 neseniai Europoje konfiskuotų ginklų buvo susiję su kraštutinių dešiniųjų aktyvistais.

Ne „terorizmo ateitis”

Vienas iš didžiausią atgarsį sukėlusių ginklų su 3D spausdintuvu atspausdintomis dalimis panaudojimo atvejų įvyko 2019 m. Vokietijoje. Rytiniame Halės mieste ginkluotas vyras nužudė du žmones po to, kai jam nepavyko įsilaužti į sinagogą. Prieš išpuolį jis internete paskelbė rasistinį, mizoginišką ir antisemitinį manifestą.

Vaizdo įraše, kurį užpuolikas padarė savo siautėjimo metu, matyti, kad jis ne kartą krapštėsi užsikirtus ginklui.  „Bent jau pademonstravau, kokie nenaudingi yra improvizuoti ginklai”, – sakė jis vienu metu.

Kitas ICSR tyrėjas Blythas Crawfordas sakė, kad šis išpuolis buvo išskirtinis atvejis.

Kai kurių kraštutinių dešiniųjų ekstremistų internetinėse diskusijose „3D spausdintuvu atspausdinti šaunamieji ginklai kol kas nelaikomi rimta alternatyva įprastiems ginklams masinėms šaudynėms vykdyti, nes jie laikomi palyginti neišbandytais”, – sakė jis.

Užsienio santykių tarybos kovos su terorizmu tyrėjas Jacobas Ware’as sutiko, kad ne visi tokie ekstremistai entuziastingai vertina daug darbo reikalaujantį ginklo gamybos būdą.

Kai kuriems jis „iš esmės pakeitė žaidimo taisykles, nes atvėrė naujas duris teroristams, neturintiems galimybės naudotis šaunamaisiais ginklais”. Tačiau kiti šaipėsi, kad ši technologija „aktuali tik tiems, kuriems nepavyko sukaupti ginklų atsargų ruošiantis… vyriausybės tironijai”.

Ekstremistai gali manyti, kad kitos naujos technologijos, pavyzdžiui, bepiločiai orlaiviai, yra perspektyvesnės jų tikslams pasiekti.

„Kol kas mažai tikėtina, kad 3D spausdinimas taps terorizmo ateitimi”, – sakė Ware’as.

Tačiau „teisinės sistemos turėtų užbėgti į priekį… ir užtikrinti, kad ginklų kontrolės taisyklės nebūtų apeinamos, kol dar nevėlu”, pridūrė jis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 376

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. O ka    -  2022-10-19, 18:49

    Europolas stebejo,kai buvo dedami uztaisai ant dujotiekiu,vezami ratais po visa Europa,kol pateko ant tilto!? Ar stebi tik tai,kas „liepta”?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...