infa.lt

V. Putinas deda tašką: „Netieksime energijos išteklių šalims, kurios riboja Rusijos naftos kainą”

12 spalio
20:24 2022

Rusijos energetikos savaitės forume Maskvoje, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad netieks energijos išteklių šalims, kurios mažina rusiškos naftos kainą.

„Pasakysiu viena – Rusija nesielgs prieš sveiką protą”, – pareiškė V. Putinas. – Mes netieksime energijos išteklių šalims, kurios riboja naftos kainas. Mes nesielgsime savo nenaudai”.

Kaip pranešė Vakarų žiniasklaida, JAV bando pritraukti rinkos dalyvių paramą, kad apribotų Rusijos naftos kainas ir taip atimtų iš Maskvos pajamas iš energetikos.

Tačiau nors G7 šalys palaikė šias pastangas, Indija ir Kinija iš esmės ir toliau liko pagrindinėmis Rusijos naftos vartotojomis. Kai kurios besivystančios šalys taip pat atvirai nepalaikė sankcijų iniciatyvų Rusijos atžvilgiu.

V. Putinas taip pakomentavo Rusijai taikomų sankcijų energetikos srityje rezultatus, viskuo apkaltinęs Vakarus:

„Ištekliai, kurie patenka į Europos rinką, parduodami tiesiog trigubai brangiau, kaip jau sakiau, ir tai didina infliaciją visoje grandinėje”, – pabrėžė Rusijos vadovas. – Euro zonoje ji jau pasiekė 10 proc. Kenčia paprasti europiečiai. Per vienerius metus jų sąskaitos už elektrą ir dujas išaugo daugiau nei tris kartus. Gyventojai, kaip ir viduramžiais, pradėjo kaupti malkas žiemai. Ką bendro su tuo turi Rusija?”.

Pasak V. Putino, Europos valdžios institucijos bando suversti kaltę dėl savo klaidų Rusijai.

„Tai jų pačių kaltė”, – konstatavo V. Putinas. – Tai net ne tam tikrų veiksmų, vykdomų per specialią karinę operaciją Donbase, rezultatas, tai – daugelį ankstesnių metų vykdytos klaidingos politikos energetikos srityje rezultatas.”

„Nord Stream” ir „Nord Stream 2” dujotiekių sprogimus Putinas pavadino tarptautinio terorizmo aktu.

„Nėra abejonių, kad tai tarptautinio terorizmo aktas, kuriuo siekiama pakenkti viso žemyno energetiniam saugumui”, – pabrėžė Rusijos prezidentas.

Pasak Putino, Rusijos konkurentai verčia europiečius pirkti energijos išteklius išpūstomis kainomis.

„Logika ciniška – sunaikinti, blokuoti pigios energijos šaltinius, atimti iš milijonų žmonių, pramoninių vartotojų dujas, šilumą, elektrą ir kitus išteklius ir priversti juos pirkti visa tai daug didesnėmis kainomis”, – rėžė V. Putinas. “ Priversti. Išpuolis prieš „Nord Stream” tapo pavojingiausiu precedentu.

Todėl, kaip alternatyvą, Putinas pasiūlė dujų tranzitą iš „Nord Stream” perkelti į Juodosios jūros regioną ir Turkiją.

„Mes galėtume prarastą per „Nord Stream” dujų tranzito kiekį perkelti į Juodosios jūros regioną ir taip padaryti pagrindinius mūsų kuro, mūsų gamtinių dujų tiekimo į Europą kelius per Turkiją, sukurdami Turkijoje pagrindinį dujų centrą Europai, jei, žinoma, mūsų partneriai bus tuo suinteresuoti”, – sakė V. Putinas.

Pasak Rusijos prezidento, šis sprendimas yra ekonomiškai pagrįstas, be to, šiuo maršrutu užtikrinamas kur kas aukštesnis saugumo lygis.

Kalbant apie sugadintus „Nord Streams” vamzdynus, pasak Rusijos prezidento, juos galima suremontuoti, tačiau tai bus prasminga tik tuo atveju, jei jie bus toliau eksploatuojami ir saugūs.

Tačiau, pasak jo, šiandien pasaulio ekonomika ir kuro bei energetikos kompleksas išgyvena aštrią krizę, kurią, be kita ko, sukėlė „atviras tam tikrų rinkos dalyvių perversmas”, kurie kartais tiesiog sunaikina savo konkurentų infrastruktūrą.

Rusijos raketos trečia diena niokoja Ukrainos miestus ir energetikos infrastruktūrą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 203

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...