infa.lt

Laisvietės: reikės aiškaus sutikimo seksui, antraip galite tūpti į kalėjimą

22 rugsėjo
19:40 2022
Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė

Iš kairės M.Danielė ir I.Pakarklytė | Seimo kanceliarijos nuotrauka (aut. Džoja Gunda Barysaitė)

Kad šios kadencijos valdančiosios partijos bedieviškai melžia valstybės biudžetą kurdamos niekam nereikalingas biurokratines tarnybas ir struktūras, esą kaip paslaugas visuomenei, seniai nebe naujiena, bet štai to, kad žmogus intymių santykių įkarštyje staiga imtų, gal net įsijungtų telefono garso įrašymą – kaip kitaip prireikus įrodysi, kad gavai sutikimą, ir paklaustų partnerio-partnerės, ar ji-jis tikrai nori daryti tai, prie ko abu ėjo savo sąmoningais veiksmais, iš kurių kartais atsiranda vaikai – to matomai reikėjo laukti.

Vakarų pasaulyje tai jau nėra naujiena, šio įstatymo formuluotė skamba maždaug taip: „Jei nepasakei taip – tai reiškia NE”. Tylėjimas jau nebereiškia sutikimo. Nors absoliuti dauguma žmonių visada tą darė (ir daro) tylomis.

Dabar šios dvi, laisvę deklaruojančios partijos merginos, nori atimti iš žmonių laisvę net intymiomis akimirkomis elgtis taip, kaip jiems patogu, kaip jie yra įpratę – natūraliai. Gal todėl, kad ir visa ši „Laisvės partija” nėra natūrali, ta prasme išrinkta „negavus informuoto sutikimo”?

Ne vienas žmogus jau prisipažino, kad balsavo už „Laisvės partiją” tik pagal patrauklų pavadinimą, nesigilinęs į jos programinį turinį. Dabar atsirūgsta.

Priėmus minėtą įstatymo formuluotę, žmona laisvai galės pasodinti į kalėjimą vyrą už išprievartavimą, jei garsiai išreikštas sutikimo faktas nebus užfiksuotas dokumente arba garso įraše. Nepriklausomai nuo to, kaip ten kas buvo iš tikrųjų.

Koks normaliai mąstantis žmogus imsis tokių veiksmų su sau artimais žmonėmis, tarp kurių turėtų vyrauti tarpusavio pasitikėjimas ir darna, o ne įtarinėjimas piktais kėslais?

Bet, siūlome susipažinti patiems, gerbiami skaitytojai su tuo, kas galvoje „laisviečiams”. Šis žodis neužilgo pretenduoja tapti sinonimu „kiaurapūtė”:

Seimo Laisvės frakcijos narės Morgana Danielė ir Ieva Pakarklytė paskelbė apie pasiūlymų paketą, kuriame bus koncentruojamasi į apsaugą nuo seksualinio smurto ir jo prevenciją.

Paketą sudarančių trijų projektų įgyvendinimas bus vienas svarbiausių Laisvės frakcijos Seimo rudens sesijos prioritetų.

Anot paketo autorių, reikalinga sukurti visapusišką pagalbos sistemą asmenims, nukentėjusiems nuo seksualinio smurto.

Tam, kad valstybė galėtų efektyviau pasirūpinti šiais asmenimis ir pasiūlyti kompleksines paslaugas, parlamentarės siūlo steigti specializuotus pagalbos centrus.

„Lietuvoje vis dar trūksta aiškios pagalbos sistemos nukentėjusiems, stokojame mokymų specialistams, kaip dirbti su seksualinį smurtą patyrusiais žmonėmis.

Tam būtinos didesnės investicijos, tad planuojant 2023 m. biudžetą šiai sričiai reikia skirti daugiau lėšų ir kokybiško dėmesio. To ir sieksime“, – sako I. Pakarklytė.   

Kitas svarbus žingsnis – efektyvesnė seksualinės prievartos prevencija. Laisvės frakcijos narės siūlo Baudžiamojo kodekso pakeitimus, numatančius atsakomybę už lytinį santykiavimą su žmogumi be aiškiai išreikšto savanoriško sutikimo.  

Pasak I. Pakarklytės ir M. Danielės, seksualiniai nusikaltimai visuomenėje tebėra apipinti mitais ir polinkiu kaltinti auką – pavyzdžiui, traktuojama, kad seksualinis nusikaltimas nebuvo įvykdytas, jei nebuvo panaudotas fizinis smurtas, atkreipiamas dėmesys į neva provokuojančią aukos aprangą, elgesį ar pan.

Toks požiūris – viena iš priežasčių, lemiančių, kad apie nusikaltimą praneša vos 1 iš 4 nukentėjusiųjų, teigia Seimo narės..   

„Situacija turi keistis. Turime suvokti, kad bet kokie seksualinio pobūdžio veiksmai, atliekami be aiškiai išreikšto savanoriško sutikimo, yra nusikaltimas, ir kaltas yra smurtautojas – jokiu būdu ne auka.

Baudžiamojo kodekso pakeitimai padėtų įtvirtinti šį suvokimą ir, tikimės, paskatintų drąsiau kreiptis pagalbos“, – teigia M. Danielė. 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 709

Žymos:

Atsiliepimų 10

  1. Alialiuja    -  2022-09-22, 16:49

    Taip sakant, pistis bus galima tik po parašiuku – su notariniu patvirtinimu įregistruotu registre. Tai negalioja spalviams, nes jie visada sutinka.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Patriotas    -  2022-09-22, 17:19

    O tuodvi personos (jas net žmogais, kaip jie reikalauja naudoti) bent žino, kas yra seksas, ar tik iš porno filmų?

    Atsakyti į šį komentarą
    • Viva europa    -  2022-11-24, 14:45

      Ispanijoj irgi toki istatyma prastume tik nepasake kad sutikimas nuo 16 metu bus ir tokiu budu pedofilus legalizamo anksciau nei zole viva europa

      Atsakyti į šį komentarą
  3. Pastebejote    -  2022-09-22, 18:37

    isankstine nuostata „smurtautoJAS”!? O siaip,as jau senokai rasiau,kad siais laikais butinas teisininkas,du kviestiniai liudytojai ir nenutraukiamas proceso stebejimas bei protokolavimas! Niekada nezinai,kas kada „persigalvos”,kaip „Perlas” su elektra!

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Jau Nebe cirkas !    -  2022-09-22, 20:24

    Čia pagal Reseta taip ? Kas toliau uždraus valgyt pirkti ? Kas dar uždraus bendrauti su žmonemis aplamai ? Kuo jie siekia visiems aišku !

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Kitas žingsnis-kanibalų restoranai    -  2022-09-22, 22:17

    O kas laukia mūsų, apšalsite dar daugiau… Manau tai didžiausias pasaulyje idiotizmas ir nusikaltimas, bet visi tyli. Skaičiau ir šiurpau. To per savo 60 gyvenimo metų nesitikėjau net iš stalino. Švedai siūlo mums VALGYTI SAVO MIRUSIUS, AR ŽUVUSIUS SENOLIUS, TĖVUS, VAIKUS IR ANŪKUS. MUMS SIŪLO TAPTI KANIBALAIS !!! Taip, taip čia ne kliedesiai. Skaitykite patys išsivertę per google vertėją. Galėjau rusišką variantą įdėti, bet būčiau apšauktas rusų padlaižūnu:

    bigthink.com/the-present/swedish-scientist-eating-humans-climate-change/

    Atsakyti į šį komentarą
  6. A    -  2022-09-22, 22:37

    Blemm,rytoj ryte žmona paduosiu i teisma kad mane išruuurino….

    Atsakyti į šį komentarą
  7. Anonimas    -  2022-09-24, 11:08

    labai mielai tas dvi zmogas nuzudyciau.

    Atsakyti į šį komentarą
  8. Anonimas    -  2022-09-24, 11:17

    a tas bobses kas ‘pisa’ ar ..ne.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...