infa.lt

Gyvenimas gerėja? JAV smarkiai padidino dolerio kursą

22 rugsėjo
09:40 2022

fotoL dpa

JAV Federalinė rezervų sistema paskelbė apie naują dolerio palūkanų normos, t. y. procentinės dalies, kurią vyriausybė ima už visus komerciniams bankams paskolintus pinigus, padidinimą. Spalio mėn. palūkanų norma bus nuo 3 % iki 3,25 % per metus, taigi ji beveik grįžo į 2008 m. sausio mėn. lygį, nuo kurio prasidėjo užsitęsusi pasaulinė finansų krizė.

Prieš krizę, 2007 m. pradžioje, JAV palūkanų norma buvo 5,25 %, 2008 m. pradžioje ji sumažėjo iki 3,5 %, o 2009 m. pradžioje – iki 0,25 %.

FRS paaiškino naują staigų palūkanų normos padidėjimą būtinybe kovoti su infliacija – kuo didesnė palūkanų norma, tuo „brangesni” tampa pinigai. Tačiau šis „brangimas” taikomas ne tiek pinigų perkamajai galiai, kiek jų „perteklinei vertei”, t. y. palūkanoms, gaunamoms už indėlius arba, atvirkščiai, mokamoms už paskolas.

Todėl šis kovos su infliacija būdas yra netiesioginis. Apskaičiuota, kad turėdami „brangių” pinigų žmonės mažiau išleistų ir daugiau taupytų. Tačiau trapioje ekonomikoje tai gali ne pagerinti, o pabloginti ekonominę padėtį sukuriant stagfliaciją, kai dėl didesnių skolinimosi išlaidų sulėtėja ekonomika, tačiau didelė infliacija nesumažėja, o toliau auga.

Kartu, kaip nurodo FRS, didesnę infliaciją daugiausia lėmė tarptautiniai įvykiai, visų pirma karas Rytų Europoje, dėl kurio padidėjo maisto ir energijos kainos. JAV ekonominė padėtis yra palyginti gera – nedarbas nedidelis, darbo vietų skaičius nuolat auga, gamyba plečiasi.

Todėl FRS mano, kad JAV ekonomika yra pakankamai stipri, kad atlaikytų palūkanų normų didinimą ir nepatektų į sąstingį, o didelė palūkanų norma padės sumažinti infliaciją. Jei „atsiras rizika”, FRS žada „atitinkamai koreguoti pinigų politiką”.

Naujas palūkanų normos padidinimas pabrangintų dolerį kitų valiutų atžvilgiu, ypač tose šalyse, kurios nesirengia taip smarkiai didinti palūkanų normų. ES euro atžvilgiu JAV doleris jau išaugo ir dabar valiutų keityklose kainuoja brangiau. Importuojančioms iš JAV įmonėms prekės pabrango.

Šie dolerio kurso padidėjimai kelia nerimą visiems, kas ima paskolas arba moka esamas paskolas, susietas su pagrindine palūkanų norma (ypač hipotekos paskolas), ir kurie jas ėmė manydami, kad palūkanų norma išliks maža bent kelerius metus. Tačiau nepadidinus palūkanų normos dolerio atžvilgiu, euras labai nuvertėtų dolerio atžvilgiu, o tai savo ruožtu labai padidintų užsienyje perkamų už eurus ir parduodamų ES, prekių kainą.

Kylančios palūkanų normos gali reikšti, kad investiciniais tikslais įsigytų butų savininkai (t. y. tam, kad juos nuomotų) arba toliau didins nuompinigius, kad „grąžintų” didėjančias palūkanų normų išlaidas, arba, jei tai nepavyks, atsikratys anksčiau įsigyto nekilnojamojo turto (ypač, jei turės galimybę jį parduoti ir grąžinti hipotekos paskolą, ir gauti pelno).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 221

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Planas    -  2022-09-22, 09:42

    toks ir buvo. Sunaikinti per suskaldymą Europą, karu susilpninti putkinus ir ko pasekoje, sustiprėti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...