infa.lt

Kaip Bilas Geitsas ir Co pasinaudojo savo įtaka kontroliuoti pasaulio atsakui į Kovid – nekontroliuojamai

17 rugsėjo
13:10 2022
Bilas Geitsas

AFP

Kai smogė Covid-19, pasaulio vyriausybės nebuvo pasiruošusios, rašo amerikiečių Politico.

Nuo Amerikos, Europos iki Azijos, jos svyravo rinkdamosi nuo grėsmės mažinimo iki sienų uždarymo, nesėkmingai bandydamos sustabdyti viruso plitimą, kuris netrukus apėmė visą pasaulį. Kol galingiausios valstybės bandė tvarkytis viduje, keturios nevyriausybinės pasaulinio lygio sveikatos organizacijos ėmė rengti planus, kaip kovoti su virusu, nežinančiu sienų.

Kaip teigiama septynis mėnesius trukusiame tyrime, kurį atliko JAV ir Europoje dirbantys POLITICO žurnalistai ir Vokietijos laikraštis WELT, valdžia iš užvaldytų vyriausybių beveik be pasipriešinimo perėjo nevyriausybinių organizacijų grupei. Apsiginklavusios ekspertinėmis žiniomis, sustiprintos ryšiais aukščiausiuose Vakarų valstybių sluoksniuose ir įgijusios galią dėl gerai žinomų ryšių su farmacijos pramone, šios keturios organizacijos ėmėsi vaidmenų, kuriuos dažniausiai atlikdavo vyriausybės, tačiau be vyriausybėms būdingos atskaitomybės.

Kol valstybės vis dar diskutavo apie pandemijos rimtumą, grupės nustatė potencialius vakcinų gamintojus ir tikslingai investavo į testų, gydymo būdų ir skiepų kūrimą. Pasinaudodamos savo įtaka Pasaulio sveikatos organizacijoje (PSO), jos padėjo sukurti plataus užmojo pasaulinį šių Covid priemonių platinimo skurstančioms šalims planą, nors galiausiai jis nepateisino savo pirminių pažadų.

Šios keturios organizacijos anksčiau dirbo kartu, o trys iš jų turėjo bendrą istoriją. Didžiausia ir galingiausia buvo Bilo ir Melindos Geitsų fondas. Dar buvo Gavi, pasaulinė vakcinų organizacija, kurią Bilas Geitsas (Bill Gates) padėjo įkurti, kad būtų skiepijami žmonės mažas pajamas gaunančiose šalyse, ir Wellcome Trust, Didžiosios Britanijos mokslinių tyrimų fondas, turintis daugiamilijardinį fondą, kuris ankstesniais metais bendradarbiavo su Bilo Geitso fondu. Galiausiai, 2017 m. buvo įsteigta tarptautinė vakcinų mokslinių tyrimų ir plėtros grupė „Coalition for Epidemic Preparedness Innovations” (CEPI), kurią 2017 m. padėjo įkurti Bilas Geitsas ir „Wellcome Trust”. Kitaip tariant visos jos buvo susijusios.

<…>

Tačiau netrukus Jungtinių Valstijų ir Europos vyriausybės pačios pasiūlė keturioms grupėms lemiamą paramą. Remiantis lobistinės veiklos atskleidimų analize, organizacijos išleido mažiausiai 8,3 mln. dolerių lobistinei veiklai JAV ir ES. Kai šį pavasarį CEPI vadovai siekė papildyti grupės iždą, jie išleido 50 000 JAV dolerių, iš dalies siekdami gauti 200 mln. dolerių metinį finansavimą iš JAV vyriausybės, kaip matyti iš pateiktų dokumentų ir pokalbių su Kapitolijaus kalvos darbuotojais.

Šios pastangos pasiteisino. Nors prezidento Džo Bideno pastangos gauti papildomą 5 mlrd. JAV dolerių finansavimą administracijos tarptautinei veiklai kovojant su virusu Kongrese žlugo, jam vis dėlto pavyko į savo biudžeto projektą įtraukti 500 mln. dolerių CEPI – po 100 mln. dolerių per metus penkeriems metams.

<…>

Tyrime, kuris rėmėsi daugiau nei keturiomis dešimtimis interviu su JAV ir Europos pareigūnais bei pasaulinės sveikatos specialistais, aprašyta, kaip žingsnis po žingsnio didžioji dalis tarptautinio atsako į Kovid pandemiją iš vyriausybių kompetencijos perėjo privačiai, nekontroliuojamai pasaulinei nevyriausybinių ekspertų grupei. Jame taip pat išsamiai aprašomi svarbūs finansiniai ir politiniai ryšiai, kurie leido jiems įgyti tokią įtaką aukščiausiu JAV vyriausybės, Europos Komisijos ir PSO lygiu.

Su POLITICO ir WELT kalbėję pareigūnai priklauso aukščiausiems JAV ir Europos vyriausybių sluoksniams, įskaitant sveikatos agentūras. Jiems buvo suteiktas anonimiškumas, kad jie galėtų atvirai kalbėti apie tai, kaip jų atitinkamos administracijos traktavo tarptautinį atsaką į Kovid ir kokių klaidų buvo padaryta jų kadencijos metu. Daugelis jų tiesiogiai bendravo su keturių pasaulio sveikatos agentūrų atstovais, kai kurie iš jų – kasdien.

POLITICO ir WELT išnagrinėjo susitikimų protokolus, taip pat tūkstančius puslapių finansinės informacijos atskleidimo ir mokesčių dokumentų, kurie parodė, kad nuo 2020 m. grupės išleido beveik 10 mlrd. dolerių – tiek pat, kiek pagrindinė JAV agentūra, kuriai pavesta kovoti su „Covid” užsienyje. Tai viena pirmųjų išsamių ataskaitų apie pasaulinių sveikatos organizacijų išlaidas pasaulinei kovai su pandemija.

Dabar kritikai kelia rimtų klausimų dėl grupės atsako veiksmų į pandemiją teisingumo ir veiksmingumo, taip pat dėl rimtų pažeidimų, susijusių su atsako į pandemiją perdavimu niekieno nerinktoms, niekam neatsakingoms, privačiai finansuojamoms grupėms.

„Manau, kad turėtume būti labai susirūpinę, – sakė Džordžtauno universiteto profesorius Lorensas Gostinas (Lawrence Gostin), kuris specializuojasi visuomenės sveikatos teisės srityje. „Labai grubiai tariant, už pinigus perkama įtaka. O tai yra pati blogiausia įtakos rūšis. Ne tik todėl, kad tai pinigai, nors tai svarbu, nes pinigai neturėtų diktuoti politikos, bet ir todėl, kad tai lengvatinė prieiga už uždarų durų.”

Gostinas sakė, kad tokia galia, net jei ją skatina geri ketinimai ir kompetencija, yra „antidemokratiška, nes ji nepaprastai neskaidri ir purvina” ir „palieka nuošalyje paprastus žmones, bendruomenes ir pilietinę visuomenę”.

Nors pasauliniame kovos prieš Kovid procese dalyvavo dešimtys pasaulinių sveikatos organizacijų, POLITICO ir WELT tyrimas sutelkė dėmesį į šias keturias organizacijas dėl jų tarpusavio ryšių – tiek Gavi, tiek CEPI gavo pradinį finansavimą iš Bilo ir Melindos Geitsų fondo – ir dėl to, kad jos kartu atliko svarbų vaidmenį konsultuojant vyriausybes ir PSO.

PSO buvo labai svarbi šioms grupėms siekiant valdžios. Visos jos ilgą laiką palaikė ryšius su šia pasauline sveikatos priežiūros institucija. Tiek CEPI, tiek „Gavi” valdybose yra specialiai paskirtas PSO atstovas. Be to, tarp darbo šiose grupėse ir darbo PSO yra „slenkančios durys”: Buvę PSO darbuotojai dabar dirba Geitso fonde ir CEPI; kai kurie iš jų, pavyzdžiui, Chrisas Wolffas, Gateso fondo šalių partnerystės direktoriaus pavaduotojas, užima svarbias pareigas.

Didelę įtaką PSO daro grupių pinigai. Remiantis PSO pateiktais duomenimis, nuo pandemijos pradžios 2020 m. Gateso fondas, „Gavi” ir „Wellcome Trust” PSO bendrai skyrė daugiau kaip 1,4 mlrd. dolerių – gerokai daugiau nei dauguma kitų oficialių valstybių narių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Europos Komisiją.

„Reikia nepamiršti, kad kai turite reikalų su Geitso fondu, tai beveik tas pats, kas turėti reikalų su kita didele valstybe, kai kalbama apie jų pinigines aukas (arba kyšius) šioms pasaulinėms sveikatos organizacijoms”, – sakė buvęs aukšto rango JAV sveikatos apsaugos pareigūnas.

Glaudžiai bendradarbiaudamos su PSO, šios keturios grupės atliko pagrindinį vaidmenį kuriant iniciatyvą, vadinamą „Kovos priemonių prieinamumo akceleratoriumi” (Access to Covid-19 Tools Accelerator, ACT-A), kurios tikslas – užtikrinti ir pristatyti testus, gydymo priemones ir vakcinų dozes į mažas ir vidutines pajamas gaunančias pasaulio šalis. COVAX – specialus konsorciumas, kurį valdo „Gavi”, CEPI ir UNICEF – yra ACT-A iniciatyvos vakcinų ramstis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 786

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. T0mas J.    -  2022-09-17, 14:29

    Milijardierius – nuo skardžio į bedugnę.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Durnius rimtu veidu....

Tokiu kliedesių net skaityti neverta. Užtenka antraštės....

Aistės Gedvilienės įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/11562a80f72e11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosflp Algirdo Stonšaičio įstatymo keitimo pasiūlymas: e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAK/3346c470f70f11ee97d7f4f65208a4ec?jfwid=-u1ksosfh5 Abiem atvejais baudėjai...

Regis programa i prezidentus nereikia ir kurti, samdyti specialistus o tiesiog paskaityti aktuolijas ir gali...

Ona

Labai gerai, kad kreipėsi, gal sumažins...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...