infa.lt

Už ką šiais metais buvo išdalintos „šNobelio” premijos

16 rugsėjo
12:56 2022

Šnobelio premija

Trečią kartą Harvardo universitete (JAV) vyko internetinė Šnobelio ((Ig Noble Prize)) premijos, kuri kasmet skiriama už keisčiausius mokslo pasiekimus ir atradimus, įteikimo ceremonija. Apie tai skelbiama premijos svetainėje.

Pagal apdovanojimo nuostatus apdovanojimas skiriamas už pasiekimus, kurie „pirmiausia sukelia juoką, o paskui verčia susimąsti”. Apdovanojimą 1991 m. įsteigė Markas Abrahamsas, amerikiečių mokslo žurnalistas ir humoristinio žurnalo „Neįtikėtinų tyrimų analai” vyriausiasis redaktorius.

„Inžinerijos” kategorijoje, pavyzdžiui, japonų profesorius Gen Matsuzaki buvo apdovanotas šių metų Šnobelio premija už optimalaus durų rankenos pasukimo būdo tyrimą.

Apdovanojimą kategorijoje „Taikomoji kardiologija” pelnė tarptautinė mokslininkų komanda iš Čekijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Arubos salos, atradusi, kad įsimylėjėlių širdys pirmojo susitikimo metu pradeda plakti tuo pačiu ritmu.

Kanados, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Australijos komanda išanalizavo, kas apsunkina teisinių dokumentų supratimą, ir laimėjo apdovanojimą „Literatūros” kategorijoje.

Lenkijos mokslininkai užėmė pirmąją vietą „Medicinos” kategorijoje už tai, kad nustatė, jog pacientai patiria mažiau šalutinių chemoterapijos poveikių, kai vienas jos komponentas pakeičiamas valgomaisiais ledais.

Fizikos premija atiteko mokslininkams, bandžiusiems suprasti, kaip ančiukai sugeba plaukti darnia rikiuote. Tyrimas „Energy Conservation in Group Swimming: Metabolic Data from Ducklings” („Energijos išsaugojimas plaukiojant grupėje: ančiukų metaboliniai duomenys”) pirmą kartą buvo paskelbtas knygoje „Mechanics and Physiology of Swimming in Birds and Animals” („Paukščių ir gyvūnų plaukimo mechanika ir fiziologija”).

Italijos ekonomistai paaiškino, kodėl sėkmė dažniausiai nusišypso ne talentingiausiems, o laimingiausiems žmonėms, ir už tai gavo Ekonomikos premiją.

Premiją „už taiką” gavo mokslininkų komanda sukūrusi algoritmą, padedantį pletkininkams nuspręsti, kada sakyti tiesą, o kada meluoti.

„Biologijos” kategorijoje prizas atiteko mokslininkams iš Brazilijos ir Kolumbijos, kurie tyrinėjo, kaip ir kokiu būdu vidurių užkietėjimas veikia skorpionų poravimosi galimybes. „Trumpalaikis ir ilgalaikis ekstremalios autotomijos poveikis: ar uodegos netekimas ir vėlesnis vidurių užkietėjimas sumažina skorpionų patinų ir patelių motorinį aktyvumą?” – yra šio tyrimo tema.

„Tarpdisciplininis požiūris į ritualinės klizmos scenas senovės majų keramikoje” – taip vadinasi Nyderlandų, Gvatemalos, JAV ir Austrijos mokslininkų tyrimas, kuris šiemet užėmė pirmąją vietą „Meno istorijos” kategorijoje.

Kaip piniginis prizas kiekvienam apdovanojimui skiriama po 10 trilijonų Zimbabvės dolerių – paprastai jie įteikiami vienu banknotu, tačiau interneto sąlygomis teko atsisakyti šios „milžiniškos” sumos čekio įteikimo gyvai formato: dabar laimėtojai turi galimybę atsisiųsti čekį ir atsispausdinti jį spausdintuvu.

2009 m., kai ši valiuta dar egzistavo, už šią sumą buvo galima nusipirkti, pavyzdžiui, nedidelį traškučių pakalį.

Kaip jau buvo skelbta, 2021 m. Šnobelio premijos buvo įteiktos už įrodymą to, kad:

1.politikų nutukimo laipsnis susijęs su korupcijos lygiu šalyje;

2.už tai, kad buvo įrodyta, jog orgazmas gali būti toks pat veiksmingas gerinant kvėpavimą per nosį, kaip ir vaistai nuo uždegimo;

3.už hipotezės, kad žmonės pradėjo nešioti barzdas, kad apsisaugotų nuo smūgių į veidą, patikrinimą;

4.už tyrimą „Naujas kovos su tarakonais būdas povandeniniuose laivuose”; už eksperimentą, kurio tikslas – išsiaiškinti, ar saugu vežti raganosį žemyn galva, ir kitus mokslo „pasiekimus”.

Šnobelio (arba Ignobelio) premija yra prestižinės tarptautinės Nobelio premijos parodija. Premijos pavadinimas kilęs iš angliško žodžio ignoble, reiškiančio „netinkamas”.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 882

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Siulyciau    -  2022-09-16, 15:33

    Musu vyriausybei snobelio premija

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Skelbimas    -  2022-09-16, 15:42

    Snobelio komitetas laukia pasiulymo keisti lietuvos administracijos pavadinima nes zodziai vyriausybe-moteriausybe pazeidzia lygias galimybes

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Papa Karlas III    -  2022-09-16, 17:18

    Premija už galimybių ištyrimą naudojant galimybių pasą.

    Atsakyti į šį komentarą
  4. siūlau labiausiai jos nusipelniusius veikėjus    -  2022-09-16, 20:58

    darvino ir einšteino kliedesiai,paversti visiems besąlygiškai privalomomis dogmomis,čia būtų pirmieji kandidatai…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...