infa.lt

Liberalai nesutinka su Prezidento siūlymu skirti valstybės finansavimą politiniams rinkimų komitetams. Konkurentai

11 rugsėjo
06:40 2022

liberalas Eygenijus Gentvilas ir prezidentas Gitanas Nausėda

Seimo liberalai nesutinka su Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos pasiūlymu skirti valstybės finansavimą ne tik partijoms, bet ir politiniams komitetams, ir kvies atmesti Prezidento veto dėl Politinių organizacijų įstatymo.

Šis vasarą Seimo priimtas įstatymas nenumatė skirti valstybės biudžeto asignavimų politiniams rinkimų komitetams, kitaip nei šeštadienį Seimui pasiūlė Prezidentas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo teigimu, nedideli, lokalūs ir vienalaikiai politiniai dariniai nenusipelno valstybės dotacijų. „Partijos veikia visoje Lietuvoje, nors rinkimų sąrašus sudaro nebūtinai visose savivaldybėse.

Tuo metu rinkimų komitetai dažniausiai sąrašą formuos vienos savivaldybės ribose, ne visoje šalyje. Manau, vienoje savivaldybėje veikiantys komitetai jokiu būdu negali prilygti politinėms partijoms“, – per pirmąjį Seimo rudens sesijos posėdį sakė Eugenijus Gentvilas.

Pagal naująjį Politinių organizacijų įstatymą asignavimai partijoms skiriami surinkus 2 proc. rinkėjų balsų visoje Lietuvoje (anksčiau buvo 3 proc.), todėl, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojos Editos Rudelienės pastebėjimu, valstybės paramą skyrus ir komitetams, lėšos jiems teoriškai būtų užtikrintos nebent šauniai pasirodžius didmiesčiuose.

„Savivaldos rinkimuose iš šalyje registruotų visų rinkėjų dalyvauja apie pusė, tai yra 1,2 mln. balso teisę turinčių piliečių. Vadinasi, komitetui reikėtų gauti 24 tūkst. balsų, kad užsitikrintų valstybės asignavimus – tokia sėkmė praktiškai įmanoma turbūt tik Vilniuje. Todėl Prezidento siūlymas vetuotame įstatyme yra beprasmis“, – sako E. Rudelienė.

Pagal Politinių organizacijų įstatymą, „valstybės biudžeto asignavimai politinių partijų veiklai finansuoti paskirstomi toms (…) politinėms partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 2 procentus visų rinkėjų balsų, paduotų už politinių partijų kandidatus tuose Seimo, savivaldybių tarybų rinkimuose, rinkimuose į Europos Parlamentą, pagal kurių rezultatus paskirstomi šie valstybės biudžeto asignavimai“.

Seimo priimtą įstatymą G. Nausėda vetavo liepos 15 dieną.

infa.lt: Žinoma, labiausiai valstybės finansavimą nusipelno gauti už politinę korupciją teisiamos partijos, tame tarpe ir liberalų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 151

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...