infa.lt

Mes greičiau numestume svorį, bet trukdo smegenys: sensacingas mokslininkų atradimas

02 rugsėjo
06:10 2022

Anksčiau mokslininkai manė, kad smegenys nereguliuoja žmogaus riebalų deginimo, tačiau naujas tyrimas rodo, kad taip nėra, rašoma mokslo žurnale „New Atlas”.

Tradicinis požiūris į medžiagų apykaitą numato, kad energijos gamybai reguliuoti organizmas naudoja skirtingus signalinius hormonus. Riebalinis audinys yra organizmo energijos kaupimo sistema ir, kai mums reikia naudoti šias atsargas papildomam „kurui” didelio fizinio aktyvumo ar streso metu, tam tikri smegenų signalai sužadina simpatinę nervų sistemą, kuri savo ruožtu liepia riebalų ląsteles paversti energija.

Todėl ekspertai buvo įsitikinę, kad riebaliniame audinyje esančios nervinės skaidulos yra susijusios su simpatine nervų sistema ir neturi nieko bendra su smegenimis.

Mokslininkus domino tik tai, kokių tipų neuronų yra riebaliniame audinyje. Siekdami atsakyti į šį klausimą, Skripso tyrimų instituto (Kalifornija, JAV) mokslininkai sukūrė du žmogaus riebalinio audinio vaizdavimo metodus.

HYBRiD – riebalinį audinį padaro skaidrų, todėl mokslininkai turi unikalią galimybę matyti neuronų išsidėstymą jame.
ROOT – leidžia mokslininkams tiksliai ištirti, kaip tam tikri riebaliniame audinyje esantys neuronai sąveikauja su kitomis kūno dalimis.

Pasak tyrimo autoriaus Yu Wang, šiame darbe pavyko aptikti neuronų tinklą riebaliniame audinyje, tiesiogiai sujungtą su smegenų dalimi, vadinamaisiais užpakalinių šaknų gangliais.

„Šių neuronų atradimas pirmą kartą rodo, kad smegenys aktyviai tiria riebalus, o ne tik pasyviai gauna pranešimus apie juos”, – sakė tyrimo bendraautorė Li Ye.

Tyrimo metu mokslininkams blokavus smegenų ir riebalinių audinių ryšį – rezultatas nustebino. Paaiškėjo, kad išjungus tiesioginį ryšį su smegenimis, mūsų kūnas įjungia simpatinę sistemą, kuri savo ruožtu aktyvuoja riebalų deginimo procesus nepriklausomai nuo to, ar užsiimame fizine veikla, ar ne.

Tyrėjai padarė išvadą, kad sensoriniai neuronai ir simpatinė nervų sistema veikia kartu – pirmoji išjungia medžiagų apykaitos procesą, o antroji jį skatina. Todėl tapo aišku, kad smegenys gali daryti tiesioginę įtaką riebalų deginimo procesui.

„Šie dviejų tipų neuronai veikia kaip riebalų deginimo akceleratoriaus ir stabdžio pedalai”, – paaiškino Li Ye.

„Mokslininkų atradimą dar reikia papildyti, tačiau jau dabar aišku, kad naujieji atradimai vėliau gali būti panaudoti gyvenimo kokybei gerinti ir kovai su nutukimu”, – apibendrinama straipsnyje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 252

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...