infa.lt

Praradusi Kinijos rinką Vyriausybė bando plėsti kitų verslo rinkų sąrašą

23 rugpjūčio
11:57 2022
18-oji I.Šimonytės vyriausybė

nuotr. montažo autorius nežinomas

Vyriausybės pranešimas

Lietuvos vyriausybė yra numačiusi 11 prioritetinių tiesioginių užsienio investicijų (TUI) ir 32 prioritetines eksporto ir bendradarbiavimo inovacijų srityje rinkas – 8 daugiau nei buvo iki šiol. Tai Ekonominės diplomatijos tarybos posėdyje aptarė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Ji taip pat pabrėžė, kad Lietuva galėtų vaidinti svarbesnį vaidmenį po karo atstatant agresoriaus nuniokotą Ukrainą.

„Dėl rinkų diversifikacijos, pasikeitusių užsienio ekonominės politikos krypčių, tarptautinės prekybos situacijos, trūkinėjančių vertės grandinių ir geopolitinės situacijos regione prioritetinių eksporto ir bendradarbiavimo inovacijų srityje rinkų sąrašas papildytas 8 valstybėmis: tai Vietnamas, Australija, Indonezija, Malaizija, Indija, Nigerija, PAR ir Turkija, o į TUI sąrašą siūlome įtraukti Japoniją ir Pietų Korėją“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Prioritetinės rinkos skirstomos į tris grupes: eksporto ir inovacijų bei turizmo bei TUI pritraukimo.

Prioritetinių eksporto ir bendradarbiavimo inovacijų srityje rinkų sąraše yra Vokietija, Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Švedija, JAV, Izraelis, Nyderlandai, Norvegija, Taivanas, Danija, Suomija, Singapūras, Italija, Šveicarija, Japonija, Pietų Korėja, Belgija, Airija, JAE, Ukraina, Ispanija,  Kanada, Estija, Lenkija.

TUI pritraukimo sąraše iki šiol buvo Vokietija, Jungtinė Karalystė, JAV, Šveicarija, Švedija, Norvegija, Danija, Suomija, Singapūras, Taivanas.

Planuojama šiuose regionuose stiprinti Lietuvos ekonominį atstovavimą, aktyviau vykdyti ekonominės diplomatijos vizitus ir renginius, tikslingai nukreipti Inovacijų agentūros veiklą, taip pat įgyvendinti paramos priemones, kurios padėtų šalies verslo atstovams aktyviau dalyvauti bendruose projektuose, pristatyti patrauklius Lietuvos sektorius potencialiems investuotojams.

A. Armonaitė posėdyje taip pat teigė, kad Lietuva galėtų didinti savo vaidmenį ateityje atstatant Ukrainą po karo, o šiuo metu ministerija yra parengusi kelias pagalbos priemones Lietuvos įmonėms, patiriančioms sunkumų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tai parama, teikiama kaip garantijos apyvartinėms ir investicinėms paskoloms bei lizingo sandoriams. Ukrainos verslams, kurie po šių metų vasario 24 d. nusprendė pradėti veiklą mūsų šalyje, Lietuvos vyriausybė mokės subsidijas už įsikūrimą ir darbo vietų kūrimą.  Nuo liepos 1 dienos kompensuojamos trūkstamų aukštos kvalifikacijos specialistų pritraukimo išlaidos. Ši priemonė pritaikyta ir nuo karo bėgantiems specialistams iš Ukrainos.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija prieš mėnesį surengė tarptautinę konferenciją „Rebuild Ukraine“, kurioje numatytos Ukrainos infrastruktūros ir ekonomikos atkūrimo gairės.

„Mano ir mano komandos žinutė yra paprasta – Lietuvos vyriausybė gali pademonstruoti lyderystę teikdama ne tik karinę ir politinę paramą Ukrainai ir jos žmonėms, bet ir pasiūlymus dėl Ukrainos infrastruktūros bei ekonomikos atkūrimo“, – sako ministrė.

Ekonominės diplomatijos taryba (EDT) teikia Vyriausybei pasiūlymus ekonominės diplomatijos srityje dėl Lietuvos ekonominės užsienio politikos strateginių ir prioritetinių krypčių bei dėl atstovavimo Lietuvos ekonominiams interesams užsienyje sistemos tobulinimo. EDT veikloje dalyvauja užsienio reikalų, ekonomikos ir inovacijų, žemės ūkio, susisiekimo bei švietimo, mokslo ir sporto ministrai, Vyriausybės kanceliarijos Tarptautinių santykių ir Europos Sąjungos grupės vadovas, 12 asocijuotų verslo organizacijų ir asociacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ vadovai.

Prioritetinių atvykstamojo turizmo rinkų sąraše yra 20 šalių, iš kurių sulaukiama didžiausių turistų srautų. Pasiūlyta įtraukti Pietų Korėją ir Taivaną, kurios pakeistų [dėl šios Vyriausybės veiksmų prarastą – infa.lt] Kinijos rinką. Pagal rinkodaros veiklų aktyvumą šalys skirstomos į tris grupes, kiekvienai grupei taikoma skirtinga rinkodaros strategija kryptingai siekiant geriausių rezultatų. Daugiausia dėmesio skiriama Vokietijai, Lenkijai, Jungtinei Karalystei ir Izraeliui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 176

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Dabar jau    -  2022-08-23, 18:11

    visiems aisku,kodel rusai mus vadina projebaltais… Patvirtino pries visa pasauli,”genijai”.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....