infa.lt

Ateinančią žiemą Vakarams gresia energetinis atpildas

20 rugpjūčio
11:24 2022

Sėdintis besmegenis

Tačiau nė vienai šaliai dar nepavyko rasti greito būdo, kaip padidinti energijos tiekimą. Ši krizė nėra atsitiktinė pandemijos ar Rusijos karinės invazijos Ukrainoje pasekmė. Ji turi daug gilesnes šaknis ir kyla dėl dviejų struktūrinių problemų.

Viso pasaulio politikai vis karščiau ieško būdų, kaip suvaldyti skaudžias energetikos krizės pasekmes. Daugelyje Azijos, Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių jau prasidėjo rimtos ekonominės ir politinės problemos. Krizė įgauna katastrofišką mastą, rašo profesorė Helen Thompson portale Financial Times.

Suskystintas gamtines dujas importuojantys subjektai dabar turi konkuruoti su europiečiais, kurie į suskystintų gamtinių dujų rinką atėjo paskutiniai, bandydami rasti alternatyvą iš Rusijos vamzdynais tiekiamoms dujoms.

Vasaros pradžioje Pakistanas negavo nė vieno SGD (Suskystintos gamtinės dujos) tiekimo pasiūlymo. Neturtingose šalyse didelė dalis valstybės lėšų skiriama energijos vartojimui subsidijuoti. Esant dabartinėms kainoms, kai kurie jų nebegali sau to leisti: rugpjūtį Šri Lankos energetikos reguliavimo institucija 264 proc. padidino tarifus neturtingiausiems šalies elektros energijos vartotojams.

Europoje vyriausybės stengiasi sušvelninti didelį spaudimą namų ūkiams, daug energijos naudojančioms įmonėms ir mažosioms įmonėms, tačiau paklausą mažina augančios kainos, raginimai vartoti mažiau ir baimė dėl artėjančios žiemos.

Finansiniu požiūriu vyriausybė gali teikti subsidijas elektros energijos tiekėjams, kad sumažintų vartotojų sąskaitas, kaip Prancūzijoje, arba pervesti pinigus piliečiams, kad šie apmokėtų sąskaitas, kaip Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau nė vienai šaliai dar nepavyko rasti greito būdo, kaip padidinti energijos tiekimą. Ši krizė nėra atsitiktinė pandemijos ar Rusijos karinės invazijos Ukrainoje pasekmė. Ji turi daug gilesnes šaknis ir kyla dėl dviejų struktūrinių problemų.

Pirma, kad ir kaip tai būtų nepriimtina dėl klimato ir aplinkosaugos priežasčių, pasaulio ekonomikai reikia toliau išgauti iškastinį kurą, kad būtų palaikomas augimas. Jei vidutinės trukmės laikotarpiu nebus naujų investicijų ir žvalgybos, tikėtina, kad išgaunamų energijos išteklių nepakaks potencialiai paklausai patenkinti.

Dabartinė dujų krizė kilo dėl 2021 m. smarkiai išaugusio vartojimo, pirmiausia Kinijoje. Paklausa išaugo taip greitai, kad dujos buvo prieinamos Europos ir Azijos pirkėjams labai didelėmis kainomis.

Tuo tarpu šiais metais nuo kylančių naftos kainų atsikvėpti pavyko tik tada, kai Kinijos ekonominiai duomenys tapo krentantys. Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, tikėtina, kad jau kitais metais pasaulinės naftos gavybos neužteks paklausai patenkinti.

Didžiąją 2010-ųjų metų dalį pasaulio ekonomiką išlaikė skalūnų naftos gavybos bumas. Jei 2010-2019 m. gavyba Jungtinėse Valstijose nebūtų išaugusi daugiau nei dvigubai, pasaulis nuo 2005 m., kai įprastinės žaliavinės naftos, išgaunamos be frackingo arba iš bituminių smėlių, gavyba sustojo, būtų patekęs į nuolatinę naftos krizę.

Tačiau skalūnų naftos gavyba Amerikoje nebegali augti tokiu pačiu tempu. Nors prognozuojama, kad kitą mėnesį didžiausiame JAV telkinyje – Permio baseine Teksaso vakaruose ir Naujosios Meksikos pietryčiuose – bus pasiektas rekordinis kiekis, bendra šalies gavyba vis dar yra daugiau nei milijonu barelių per dieną mažesnė nei 2019 m. Net Permiano baseine mažėja vieno gręžinio dienos gavyba.

Norint paskatinti naftos gavybą atviroje jūroje, pavyzdžiui, pradėtą Meksikos įlankoje ir Aliaskoje pagal Infliacijos mažinimo įstatymą, reikės arba didesnių kainų, arba investuotojų, norinčių investuoti pinigus į projektus, neatsižvelgiant į pelno perspektyvas. Didžiausią potencialą reikšmingai pakeisti padėtį, kaip tai įvyko 2010-aisiais – turi milžiniškas Baženovo naftos telkinys Sibire.

Tačiau Vakarų įvestos sankcijos reiškia, kad Vakarų naftos bendrovės negalės padėti Rusijai technologine prasme. Tai geopolitinė aklavietė.

Antra, šiuo metu mažai ką galima padaryti, kad iškastinis kuras būtų nedelsiant pakeistas švariais energijos šaltiniais. Jungtinėje Karalystėje planuojami branduoliniai mikroreaktoriai bus pastatyti tik 2030-aisiais. Norint eksploatuoti elektros energijos tinklus, kuriuose naudojama saulės ir vėjo energija, reikės technologinio proveržio energijos kaupimo srityje.

Neįmanoma tiksliai numatyti, kokia pažanga bus padaryta net per 10 metų, jau nekalbant apie tai, ką pavyks pasiekti per metus. Tačiau būtent todėl, kad energetinis perėjimas yra būtinas norint sumažinti iškastinio kuro vartojimą, dabar labai svarbu užtikrinti didelio masto investicijas į projektus, kurie kol kas atrodo kaip neįgyvendinama svajonė.

Vienintelis kelias į priekį – realizmas trumpuoju laikotarpiu, t. y. pripažinimas, kad kelio atgal prie pigios energijos nėra, ir drąsūs ilgalaikiai užmojai. ne mažiau svarbu žinoti geopolitines realijas. Jungtinės Valstijos išlieka pirmaujanti pasaulio galia.

Jos karinis jūrų laivynas užtikrina pasaulio vandenų atvirumą tarptautinei prekybai. Pasaulio kredito rinkos yra priklausomos nuo dolerio. Tačiau Jungtinės Valstijos neturi įgaliojimų valdyti Kinijos ir Indijos energetinių santykių su Rusija.

Artėjanti žiema yra savotiškas atpildas. Vakarų šalių vyriausybės arba turės susitaikyti su tokio masto ekonominiais sunkumais, kurie gali tapti rimtu išbandymu pačiai demokratinės politikos struktūrai, arba turės pripažinti, kad energijos tiekimas uždeda rimtus apribojimus toms priemonėms, kurių pagalba jos gali padėti Ukrainai apsiginti.

Helen Thompson yra Kembridžo universiteto politinės ekonomikos profesorė, knygos „Disorder: Hard Times in the 21st Century” autorė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 275

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....