infa.lt

Liberalai pasistengs, kad turizmą, tame tarpe ir rusų, aptarnaujantys verslai išgyventų sunkiau

12 rugpjūčio
06:40 2022
Raimundas Lopata

Seimo kanceliarijos archyvo nuotrauka

Ukrainos Prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasiūlius uždrausti keliauti Rusijos gyventojams užsienyje, Seimo narys, liberalas Raimundas Lopata kviečia užlopyti likusias skyles rusų turizmui po Europą.

„Dėl Rusijos pradėto karo Europos Sąjungai uždarius oro erdvę Rusijos avialinijoms, rusams patekti į Europą tapo sudėtinga, vis dėlto landų dar liko. Pirmiausia tai yra kelionės žeme su Šengeno vizomis, o šiuo metu didžiausios skylės yra Suomijoje ir iš dalies Estijoje. Kviesiu Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Šiaurės Europos šalimis narius skambinti, rašyti savo kolegoms į Suomiją, kad Eduskunta galiausiai apsispręstų ir apribotų Šengeno vizų išdavimą į Europą atvykstantiems Rusijos piliečiams“, – sako Liberalų sąjūdžio frakcijos bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys R. Lopata.

Parlamentaro vertinimu, Suomijai sustabdžius Šengeno vizų uždavimą, laisvalaikio  kelionės į Šengeno erdvę iš Rusijos taptų ypač komplikuotos, nes turistams būtų iš esmės uždarytas visas Europos Sąjungos pasienis su Rusija.

Rugpjūčio 1 d. Europos Komisija išaiškino, kad pati negali apriboti vizų išdavimo tvarkos – tai nacionalinių vyriausybių kompetencija. Be to, EK pabrėžė, kad „visada bus tam tikrų žmonių, kuriems viza turėtų būti suteikiama – tai yra humanitariniais atvejais, šeimos nariams, žurnalistams, disidentams“.

Šią savaitę Estijos Ministrė Pirmininkė Kaja Kalas (Kaja Kallas) pati paragino nebeišduoti turistinių vizų rusams, nes „aplankyti Europą – tai privilegija, o ne žmogaus teisė“. Savo ruožtu Ukrainos Prezidentas V. Zelenskis, duodamas interviu JAV leidiniui, ištarė, kad „svarbiausios sankcijos yra uždaryti sienas, nes rusai iš kitų atima jų žemę“.

„Kadangi Rusiją esame pripažinę kaip teroristinę valstybę, pasienyje ir Rusijos turistus turėtume sutikti kaip galimus teroristus. Iš tos šalies asmuo net su žurnalisto pažymėjimu gali būti pavojingas priešas. Jeigu į Europą žmonės iš Rusijos bėga nuo grėsmės, tuomet kitas reikalas“, – mano R. Lopata.

Lietuvoje, remiantis Seimo nutarimu įvesti nepaprastąją padėtį, Rusijos ir Baltarusijos piliečių prašymų išduoti vizas priėmimas Lietuvos Respublikos vizų tarnybose užsienyje yra sustabdytas, išskyrus tam tikrus atvejus.

Latvijos sieną kertantiems Rusijos piliečiams Latvija reikalauja pasirašyti Rusijos karą Ukrainoje smerkiantį dokumentą, o vizų jiems nebeteikia nuo rugpjūčio 1 d.

Estija liepos pabaigoje apribojo vizų ir leidimų gyventi išdavimą Rusijos studentams ir darbuotojams. Lenkija taip pat riboja vizų išdavimą atvykėliams iš Rusijos.

infa.lt komentaras:

„aplankyti Europą – tai privilegija” – turizmas visada buvo verslas, svariai prisidedantis prie valstybių BVP. Ir politiniu sprendimai, kurie atvirai kenkia nuosavam verslui – turėtų būti sprendžiami apsvarstant ir galimas tokių sprendimų ekonomines pasekmes. Jie neprisideda prie karo mūšio lauke rezultatų – jie tik siaurai tenkina suinteresuotų grupių politines ambicijas, ekonomines neigiamas pasekmes paliekant tai šaliai, kuri priėmė rusų turistų draudimo sprendimus.  Toks įspūdis, jog karą bandoma laimėti bloginant savo ir taip sudėtingą ekonominę situaciją. Rusų turistai tik sutaupys savo pinigus arba išleis juos pas save, vietoje to, kad išleistų pas mus ir tuo palaikytų mūsų verslus bei ekonomiką.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 194

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. pa6alietis    -  2022-08-12, 10:07

    beri lopatu, kopaj mogilu

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jolia    -  2022-08-13, 15:51

    Kai verslui padėti – nėra pinigų. Negana to, kad šalies politikai kišasi į kitų Respublikų politinį gyvenimą, tai dar ir verslui nurodinėja, kuris nežaidžia į politiką. Mes juk Lopatai nenurodome, kad atsisakytų savo tėvo ir jo politinės praeities. Nereikia čia šokti pasiutpolkės, dėka kitų entuziazmo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...