infa.lt

Britanija: Teismai neleidžia palaikyti vaiko gyvybės, kaip ir išvežti gydyti į užsienį

05 rugpjūčio
06:40 2022

Archie Battersbee

Trečiadienį (rugpjūčio 3 d.) dvylikamečio berniuko iš Jungtinės Karalystės tėvai kreipėsi į Europos teisėjus, prašydami išlaikyti jo gyvybę palaikančią aparatūrą – tai dar viena Britanijai svarbi medicinos etikos byla, rašo Euractiv.

Trečiadienį 11.00 val. ryto (1000 GMT) Karališkojoje Londono ligoninėje turėjo būti nutrauktas Archie Battersbee gyvybės palaikymas. Tačiau jo tėvai siekia, kad paskutinį sprendimą dėl jo gyvybės palaikymo priimtų Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT).

„Kaip nurodė teismai, mes dirbsime su šeima, kad pasiruoštume gyvybės palaikymo nutraukimui, tačiau nedarysime jokių pakeitimų Arčio priežiūroje, kol nebus išspręsti neatsakyti teisiniai klausimai”, – sakė ligoninę valdančio tresto vyriausiasis pareigūnas Alisteris Česeris (Alistair Chesser).

Balandžio mėnesį Arčio motina Hollie Dance rado sūnų be sąmonės namuose ir su požymiais, kad jis buvo užsidėjęs raiščius ant galvos, galbūt po to, kai dalyvavo internete vykusiame dusinimo iššūkyje.

Tėvai nori išvežti Arčį gydyti į užsienį (tikėtina į JAV), bet jiems neleidžiama.

„Jei ši šalis negali jo gydyti arba nenori jo gydyti, kur yra žala leisti jam išvykti į kitą šalį?” sakė berniuko mama Dance žurnalistams, pasitikusiems ją prie ligoninės.

„Aš ir toliau kovosiu iki pat galo. Ar tuomet tai yra šios šalies kelias į priekį, mums leidžiama vykdyti egzekuciją vaikams, nes jie turi negalią? Kas toliau?” – pridūrė ji.

Strasbūre įsikūręs EŽTT atstovas agentūrai AFP pranešė, kad sprendimo tikimasi vėliau trečiadienį.

JK teismai nusprendė, kad gyvybę išsaugančio gydymo nutraukimas Arčiui atitiko jo interesus, nes gydytojai mano, kad jo smegenų kamienas yra miręs. Šiuo metu jo gyvybė palaikoma atliekant įvairias medicinines intervencijas, įskaitant ventiliaciją ir gydymą vaistais.

Panašių bylų serija

Pirmadienio popietę turėjo būti nutrauktas Arčio gyvybę palaikantis gydymas po to, kai jo tėvams nepavyko šalies teisme sustabdyti šio žingsnio. Tačiau Apeliacinis teismas leido jiems pirmadienį surengti posėdį Jungtinėse Tautose po to, kai vyriausybė paragino teisėjus apsvarstyti jo tėvų prašymą JT Neįgaliųjų teisių komitetui.

JT komitetas paprašė tęsti gydymą, kol jis nagrinės bylą, tačiau Apeliacinės instancijos teisėjai nusprendė, kad JT prašymas nėra vykdytinas, ir atsisakė leisti kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą, tačiau leido atidėti bylos nagrinėjimą iki antradienio.

Tada Arčio tėvai tiesiogiai Aukščiausiajam Teismui pateikė prašymą nagrinėti JT prašymą. Antradienio terminas atėjo ir praėjo, nes bylą nagrinėjo Aukščiausiasis teismas.

Aukščiausiojo Teismo teisėjai pareiškė, kad „labai užjaučia” Arčio tėvus, tačiau atmetė jų prašymą, teigdami, kad „nėra jokių reikšmingų perspektyvų pasveikti„.

Ligoninės planuotas gyvybės palaikymo nutraukimas vėl buvo pratęstas po to, kai buvo pateiktas prašymas EŽTT.

Ši byla yra naujausia, ir viena iš daugelio, kuriose tėvai susidūrė su Didžiosios Britanijos teismų ir sveikatos priežiūros sistemomis, atsisakančiomis gydyti ir išleisti gydytis į kitas šalis.

Prieš tai, 2018 m. balandį, po itin įtemptos kovos tarp ligoninės ir tėvų, mirė 23 mėnesių Alfie Evansas, kai gydytojai Liverpulyje, šiaurės vakarų Anglijoje, atjungė gyvybės palaikymo aparatus.

Jo tėvai, kuriuos palaikė popiežius Pranciškus, norėjo jį nugabenti į kliniką Romoje, tačiau likus kelioms dienoms iki gyvybės palaikymo aparatų atjungimo, pralaimėjo paskutinę bylą teisme.

Čarlis Gardas, gimęs 2016 m. rugpjūtį ir sirgęs retos formos mitochondrijų liga, sukeliančia progresuojantį raumenų silpnumą, mirė likus savaitei iki pirmojo gimtadienio, kai gydytojai nutraukė gyvybės palaikymą.

Jo tėvai penkis mėnesius kovojo teisinėje kovoje, kad jis būtų išvežtas į Jungtines Valstijas eksperimentiniam gydymui, kas nebuvo leista Britanijos valdžios.

Jo atvejis sulaukė didelės užuojautos, įskaitant tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo ir popiežiaus Pranciškaus, o 350 000 žmonių pasirašė peticiją, reikalaujančią leisti jam išvykti į Jungtines Valstijas.

Eilėje sekantis vaikas, kuriam nebus leista išvykti gydytis kitur, siekiant jį numarinti tam, kad būtų nuslėptas britų medicinos neįgalumas? Teismai už tėvus sprendžia kur jų vaikui geriausia gydytis ir kur bei kada mirti.

Ar gali būti didesnė beprotybė ir žmoniškumo paniekinimas?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 335

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-08-06, 06:42

    Suprantu ir užjaučiu tėvus BEVILTIŠKOJE situacijoje…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....