infa.lt

Didėja įtampa tarp JAV ir Kinijos – Nancy Pelosi šiandien žada lankytis Taivane

02 rugpjūčio
12:34 2022
Nancy Pelosi

REUTERS/Joshua Roberts

Šį vakarą gali įvykti įvykis, dėl kurio Rusijos įsiveržimas į Ukrainą atrodys kaip nekaltas konfliktas: Taivano žiniasklaidos duomenimis, šioje valstybėje ketina apsilankyti JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

Paskutinį kartą JAV Atstovų rūmų pirmininkė Taivane lankėsi 1997 m. – tada čia lankėsi respublikonas Njutas Gingrichas.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Zhao Lijianas vakar pareiškė, kad N. Pelosi vizitas būtų „grubus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus”. Kinijos diplomatas taip pat perspėjo, kad Atstovų rūmų pirmininkės vizitas į Taivaną sukels „labai rimtų įvykių ir pasekmių”.

Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos (NST) strateginių ryšių koordinatorius Johnas Kirby, komentuodamas Lijiano žodžius, pareiškė, kad JAV administracija palaikys galimą JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą į Taivaną.

„Norime užtikrinti, kad ji galėtų saugiai keliauti į užsienį. Ir mes ketiname tai užtikrinti”, – pabrėžė K. Kirby, pažymėdamas, kad Vašingtonas nesibaimina Pekino perspėjimų dėl galimų Kinijos karinių veiksmų, jei N. Pelosi apsilankys saloje.

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pareiškė, kad Pekinas yra atsakingas už galimą įtampą tarp šalių: A. Blinkenas pabrėžė, kad sprendimą dėl vizito priims pati N. Pelosi, nes pagal šalies konstituciją JAV Kongresas yra nepriklausomas subjektas.

Pentagonas teigė, kad stebi visus Kinijos veiksmus ir rengia planą, kaip užtikrinti JAV žemųjų parlamento rūmų pirmininkės saugumą, jei ji nuspręstų apsilankyti Taivane.

N. Pelosi kelionės po Aziją išvakarėse Kinija surengė kovinio šaudymo pratybas netoli Taivano. Kinijos žiniasklaida pranešė, kad du Kinijos armijos lėktuvnešiai išplaukė į jūrą ir gali judėti Taivano sąsiaurio link. Pentagonas perkėlė lėktuvnešį „Ronald Reagan”, desantinius laivus „Tripolis” ir „Amerika” į teritorijas, esančias netoli Taivano vandenų.

Prieš tai su JAV prezidentu telefonu kalbėjęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas įspėjo pastarąjį „Nežaisti su ugnimi, nes galima sudegti”.

Liepos pabaigoje Kinijos valdžiai artimas žurnalistas Hu Xijin, buvęs „Global Times” vyriausiasis redaktorius, pasiūlė numušti lėktuvą su Pelosi, jei šis įskristų į Taivano oro erdvę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 211

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Ne naujiena    -  2022-08-02, 13:14

    Ji sena karvė, jei pasekmės nerūpi. Kiek girdėjau vizitą aršaukė dar sekmadienį.

    Atsakyti į šį komentarą
    • regis    -  2022-08-02, 13:20

      Atšaukė, bet pirmadienį JAV vėl nutarė, kad ji ten vyks kaip ir tranzitu. Esą susitikimai vyks Taivano aerouoste. Žaidžia mieruodamiesi kieno pimpis ilgesnis ir kietesnis.

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...