infa.lt

Sudie plike: mokslininkai išsiaiškino, kaip susigrąžinti plaukus

26 liepos
17:08 2022

Plikas ir su plaukais vyrai

Kalifornijos universiteto Riversaide (UC Riverside) amerikiečių mokslininkams pavyko nustatyti vieną baltymą, kuris turi įtakos plaukų folikulų žūčiai. Šis atradimas leidžia sustabdyti ir pasukti atgal plaukų slinkimo procesą ir po tam tikrų manipuliacijų ant galvos atsiras nauji plaukai, praneša mokslo populiarinimo leidinys „New Atlas”.

Tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad baltymas TGF-beta, atsakingas už ląstelių dalijimąsi, augimą ir mirtį, savo poveikį skleidžia ir plaukų folikulų ląstelėms. Anksčiau buvo žinoma, kad TGF-beta baltymas atlieka svarbų vaidmenį žaizdų gijimui. Tačiau vėžinės ląstelės jį taip pat naudoja, kad išplistų po visą organizmą.

Pasak tyrimo bendraautoriaus Qixuan Wang, dėl šio baltymo poveikio plaukų folikulų ląstelės gali žūti, tačiau jis taip pat gali skatinti jų augimą ir vystymąsi.

„TGF-beta atlieka du priešingus vaidmenis: padeda suaktyvinti kai kurias plaukų folikulų ląsteles dalytis naujomis ląstelėmis ir skatina apoptozę – ląstelių mirties procesą”, – pažymi ekspertas.

Mokslininkai nustatė, kad normalus šio baltymo kiekis leidžia plaukų folikulų ląstelėms dalytis ir augti plaukams. Tačiau, jei TGF-beta baltymo kiekis tampa per didelis, ląstelės žūsta, plaukai iškrenta, todėl žmogus nuplinka.

Tačiau tyrėjų komanda teigia, kad „tai nėra vienpusis procesas” – folikulų kamieninės ląstelės lieka neaktyvios ir laukia, kol vėl bus aktyvuotos. Tolesni tyrimai, kaip tiksliai TGF-beta aktyvina ląstelių dalijimąsi ir kaip jis sąveikauja su susijusiais genais, galėtų padėti rasti naujų būdų gydyti nuplikimą, alopeciją ar kitų tipų plaukų slinkimą.

„Net, kai plauko folikulas žūsta, niekada nežūsta jo kamieninių ląstelių rezervuaras. Kai išlikusios kamieninės ląstelės gauna signalą atsinaujinti, jos dalijasi, sukuria naujas ląsteles ir išsivysto į naują folikulą. Atlikę tyrimus galėsime padėti žmonėms, kenčiantiems nuo įvairių plaukų problemų”, – žadėjo Qixuan Wang.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 428

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...