infa.lt

Daily Mail: Erdoganas maištą Turkijoje pavadino „dievo dovana“

18 liepos
01:00 2016
Recepas Tayyipas Erdoganas

Reuters / Huseyin Aldemir nuotrauka

Kaip praneša Daily Mail, turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pažadėjo, kad valstybės perversmo organizatorių laukia sunki bausmė, ir neatmetė galimybės atšaukti mirties bausmės moratoriumą. „Šis maištas – dievo dovana, todėl, kad atsirado priežastis įvykdyti valymą kariuomenėje“, – pabrėžė jis.

Teisėsaugos pajėgų susidūrimo su kariškiais Turkijoje metu, žuvo mažiausiai 265 žmonės. Žuvusiųjų tarpe atsidūrė didelis skaičius taikių gyventojų.

Maištininkų lyderis generolas Erdalas Ozturkas, vadovavęs ginkluotosioms pajėgoms Stambule, buvo areštuotas ir apkaltintas valstybės išdavyste. Be to, buvo sulaikytas trečiosios armijos, saugančios šalies pasienį su Iraku, Sirija ir Iranu, vadas.

Sukilėliai, pasivadinę „Taikos taryba“ pareiškė, jog jie bando nuversti vyriausybę, siekdami „apginti žmogaus teises“ ir išgelbėti demokratiją nuo Erdogano vadovaujamos Teisingumo ir plėtros partijos. Ji, pastebi leidinys, ne kartą buvo kritikuota žmogaus teisių organizacijų ir vakarų lyderių už opozicijos persekiojimą.

Turkijos lyderis kaip atpirkimo ožį pasirinko buvusį bendražygį Fethullah’ą Giuleną. Gyvenantis JAV šventikas savo ruožtu apkaltino Erdoganą tuo, jog jis pats suplanavo pučą, kad turėtų pretekstą pradėti valymą.

Taip pat Ankara mano, jog kai kurie sąmokslininkai buvo Incirlik’o aviacijos bazėje. Būtent ten bazuojasi JAV KOP lėktuvai, bombarduojantys islamistus Sirijoje.

Washington Institute analitikas Soner Cagaptay mano, jog nepavykęs pučas sustiprins Erdogano valdžią. Jo požiūriu, dabar Turkijos prezidentas tapo kažkokia „mistine figūra“. „Tai suteiks jam galimybę pradėti ataką prieš susirinkimų, sąžinės ir MIP laisves iki tol neregėtu mastu, o taip pat gauti didelį palaikymą šalies viduje“, – steigia jis.

Ekspertas Turkijos klausimais iš Londono analitinio centro Chatham House Fadi Hakura daro prielaidą, jog perversmo organizatoriai yra „žemesnės grandies karininkai“. Jo požiūriu, ypatingą nepasitenkinimą šioje grupėje kelia Erdogano bandymai perimti visą valdžią į savo kontrolę. „Trumpalaikėje perspektyvoje šis maištas sustiprins prezidento pozicijas“, – tikina analitikas.

Naujasis Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Boris Johnson su savo turkiškuoju kolega apsvarstė nepavykusį perversmą. Jis pabrėžė, jog Londonas palaiko demokratiškai išrinktą vyriausybę ir valdžios institutą.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 80

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...