infa.lt

„Slaptas farvateris”: Ukraina sutinka dalinai išminuoti uostus grūdų eksportui

22 liepos
12:39 2022
Sausakrūvis laivas

REUTERS

Tikėtina, kad šiandien, liepos 22 d., įvyks ceremonija, per kurią bus pasirašytas Turkijos tarpininkaujamas Ukrainos ir Rusijos susitarimas dėl milijonų tonų ukrainietiškų grūdų eksporto atnaujinimo, kuris turėtų sumažinti maisto trūkumą pasaulyje. Apie tai praneša „New York Times”, remdamasis Turkijos vadovybe, kuri jau anonsavo susitarimo su Ukraina pasirašymą, pagal kurį eksportas bus atnaujintas.

Leidinys pabrėžė, kad nei Maskva, nei Kijevas oficialiai nepatvirtino šios informacijos ir, kad žinoma tik tai, jog derybos bus tęsiamos šiandien. Vis dėlto abiejų šalių pareigūnai patvirtino, kad šalys yra arti susitarimo.

Kaip žinoma, nuo tada, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Ukrainos Juodosios jūros uostuose įstrigo daugiau kaip 20 mln. tonų grūdų. Grūdų eksporto, iš vienos didžiausių pasaulio grūdų tiekėjų, blokada padidino bado grėsmę Afrikoje ir pakenkė tarptautinėms maisto tiekimo grandinėms, kurias jau ir taip nualino pandemija.

Reikėtų atsižvelgti į tai, kad net tada, jei paskelbta sutartis bus sudaryta, jos įgyvendinimui gali iškilti rimtų kliūčių – juk kalbame apie dviejų kariaujančių šalių santykius. Taip pat neaišku, kiek grūdų bus išleista iš Ukrainos uostų ir kokios būklės jie bus po kelis mėnesius trukusio sandėliavimo karo zonoje.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius António Guterresas dieną prieš tai atvyko į Stambulą, kad „užtikrintų visišką pasaulinę prieigą prie ukrainietiškų maisto produktų ir rusiškų maistinių trąšų”.

Dar praėjusią savaitę Stambule susitikęs su Ukrainos, Rusijos ir Turkijos derybininkais, A. Guterresas žurnalistams sakė, kad susitarimas „techniškai sudarytas” ir kad jis sutrumpins savo atostogas ir vyks į jo pasirašymą Stambule.

Iki šiol viena iš pagrindinių kliūčių susitarimui pasiekti buvo minos, kurias Ukraina išdėliojo savo uostuose Juodosios jūros pakrantėje, kad atgrasytų Rusijos karo laivus. Tačiau dabar Kijevas, panašu, sutiko iš dalies išvalyti farvaterį ir atverti kai kuriuos kelius laivams. Dalinis išminavimas įmanomas, jei laikomasi svarbios saugumo sąlygos – Ukrainos karinio jūrų laivyno arba Ukrainos pakrančių apsaugos tarnybos kapitonai išves grūdų tanklaivius iš Ukrainos uostų. Kitiems saugaus išplaukimo į tarptautinius vandenis koordinatės liks nežinomos. Užsienio įgulos ukrainietiškų grūdų prikrautus laivus nugabens į Stambulą, o paskui plauks į kitas paskirties vietas.

Stambule bus įkurtas operacijos kontrolės centras, o Turkijos pusė taip pat atliks svarbų vaidmenį tikrinant laivus, kad garantuotų Rusijai, jog tuščiais laivais į Ukrainą nebus kontrabanda gabenami ginklai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 161

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

Tegu nebijo amerikonai kaip ana syki vel prigazdins teisejus ir niekas jokio orderio neisduos. Demokratija...

Kita faktai. O aš manau kad tai hardono kolaiderio darbas. Ir ką dabar?...

Daugiau laiko tai ne mažiau, viskas gerai :D...

Žiedai sumainomi nemąstant, iš mados, tad taip ir nutinka......

Kol viešpatauja ego, tiesos nereikia. Tiesa sietina su bendru reikalu, bendru vardikliu. "Dievas yra tiesa,...

Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...