infa.lt

Ispanija papildomai apmokestins bankus ir komunalinių paslaugų įmones

20 liepos
13:40 2022
Pedro Sanchez

Nuotrauka: Pierre-Philippe Marcou/AFP

Ispanija tapo didžiausia euro zonos šalimi, nustačiusia bankams nenumatytų pajamų mokestį, o tai rodo, kad Europos vyriausybės ieško lėšų, kad sumažintų skausmingą kainų augimo poveikį, rašo Irish Times.

Socialistų premjero Pedro Sanchezo žingsnis, kuriuo, pasak vyriausybės, siekiama apriboti bankų pelną iš didėjančių palūkanų normų, sukėlė staigų Ispanijos bankų akcijų kritimą.

Paskelbus apie mokestį, Caixabank, Bankinter ir Sabadell akcijos atpigo apie 10 %, o dviejų pagal rinkos vertę didžiausių šalies bankų Santander ir BBVA – beveik 4 %.

Bankų mokestis buvo įvestas be įspėjimo ir sulaukė griežtos analitikų kritikos.

„Tai grubi populizmo forma. Vyriausybės argumentas yra tas, kad bankai gauna naudos iš didinamų palūkanų normų”, – sakė „Abante Asesores” analitikas Chosė Ramonas Iturriaga (José Ramón Iturriaga). „Tačiau per ilgą laikotarpį, kai palūkanų normos buvo neigiamos, valstybė neskyrė jokios kompensacijos”.

Be kitų priemonių, vyriausybė planuoja už gautas lėšas pastatyti 12 000 namų Madride, rugsėjo-gruodžio mėnesiais daugumą kelionių valstybiniu geležinkeliu padaryti nemokamas ir skirti 2 mlrd. eurų stipendijų vyresniems nei 16 metų asmenims.

Pedro Sanchezas, kuris vadovauja koalicinei vyriausybei su radikaliais kairiaisiais įstatymų leidėjais, teigė, kad panašus mokestis bus taikomas energijos tiekimo įmonėms ir bus įtrauktas į paketą, kuriuo siekiama apsaugoti mažiau pasiturinčius gyventojus nuo infliacijos ir sparčiai augančių energijos kainų poveikio.

Planuojama, kad 2023 ir 2024 m. bankams ir energetikos grupėms taikomi laikini mokesčiai iš viso sudarys 7 mlrd. eurų – 1,5 mlrd. eurų per metus iš finansų sektoriaus ir 2 mlrd. eurų per metus iš komunalinių paslaugų įmonių.

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 188

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Vytas    -  2022-07-20, 18:57

    Teisingai
    Kadangi bankai apmokedtina gyventojus

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar dalyvausite antrajame prezidento rinkimų ture?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

čia paskelbė kad šunauja apsirami tų...

A5

Geroves valstybe :)...

Visiškas liūto tampymas už ūsų.......

Po rinkimų šaika pasijuto nejaukiai :)...

Masonai vykdo marginalizavimo ir neapykantos kurstymo politiką prieš visus, kurie yrauž šeimas, už vertybes, už...

Patikslinu: LGBT teisių....