infa.lt

JAV planuoja leisti persodinti gyvūnų organus žmogui

10 liepos
06:40 2022

JAV priežiūros institucija FDA signalizuoja, kad yra pasirengusi leisti atlikti pirmuosius klinikinius ksenotransplantatų tyrimus, rašo „Nature”.

Ekspertai sutinka, kad tokie tyrimai reikalingi siekiant išsiaiškinti visus klausimus, susijusius su gyvūnų donorų organų naudojimu žmonių reikmėms, ir galiausiai šią procedūrą paversti įprasta praktika.

Vien JAV daugiau nei 100 000 žmonių yra įtraukti į laukiančiųjų organų transplantacijos sąrašus, tačiau katastrofiškai trūksta donorų. Daugelį metų mokslininkai tikėjosi, kad ksenotransplantacija galėtų išspręsti šią problemą.

Iki šiol žinomi kelių operacijų, kai gyvūnų organai buvo persodinti žmonėms, rezultatai. Naujausia unikali kiaulės širdies širdies persodinimo operacija, po kurios 57-erių metų pacientas gyveno du mėnesius, padarė didžiausią įtaką šių sprendimų priėmimo skubai.

Vyras sirgo nepagydomu širdies nepakankamumu ir Merilendo universiteto gydytojams pavyko gauti FDA leidimą persodinti genetiškai modifikuotos kiaulės širdį. Tuo metu jo sveikatos būklė neleido jam persodinti žmogaus donoro širdies arba naudoti pagalbinių mechaninių sistemų. Praėjus dviem mėnesiams po operacijos vyras mirė dėl kol kas neišaiškintos priežasties, nors atrodė, kad jis greitai pasveiks. Kiaulės širdis neatlaikė. Citomegaloviruso poveikis kiaulės širdžiai vis dar tiriamas kaip galima mirties priežastis. (Plačiau apie tai…)

Moksliniu požiūriu ši operacija buvo proveržis ir suteikė neįkainojamos informacijos apie tai, kad GMO kiaulių širdis gali funkcionuoti pas žmones, kai jų imuninė sistema yra nuslopinta iki reikiamo lygio.

Anksčiau, 2021 m., kiti mokslininkai persodino GMO kiaulių inkstus mirusiems žmonėms – jų smegenų funkcijos nebuvo pastebimos, tačiau kūnas buvo prijungtas prie dirbtinio kvėpavimo. Mokslininkai pastebėjo, kad persodinti inkstai normaliai veikė 54 valandas ir galėjo išskirti šlapimą.

Praėjusią savaitę FDA pareigūnai, mokslininkai ir gydytojai aptarė, ko reikėtų, norint ištirti ksenotransplantaciją atliekant bandomąjį klinikinį tyrimą. Susitikimo dalyviai sutarė, kad tokie tyrimai reikalingi siekiant išsiaiškinti tarprūšinės transplantacijos spąstus ir priartinti šią technologiją prie klinikinės praktikos.

Tikėtina, kad netolimoje ateityje atskiroms mokslinių tyrimų grupėms bus leista atlikti nedidelius tikslinius klinikinius tyrimus, kuriuose dalyvaus griežtai atrinkti savanoriai.

Dar vieną proveržį organų transplantacijos srityje anksčiau padarė Šveicarijos mokslininkai. Naudojant naują perfuzijos aparatą pirmą kartą pavyko apdoroti netinkamą donoro organą ir sėkmingai jį persodinti žmogui.

O kaip gi gyvūnų teisės ir gerovė?

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 285

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Jei jau    -  2022-07-10, 19:29

    sergame gyvunu ligomis,tai kodel gi gali netikti organai!?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-07-10, 19:41

    Izraelio gyvųjų žydų Dievas, VIEŠPATS Jahvė žmones ir gyvulius sukūrė iš žemės dulkių. Biblijoje rašoma vienareikšmiškai: „Juk žmonių ir gyvulių likimas toks pat. Ir vieni, ir kiti miršta, nes turi tą patį gyvybės alsavimą. Žmogus nepranoksta gyvulio, nes visa tai migla. Abu eina į tą pačią vietą, abu yra iš dulkių, ir abu į dulkes sugrįžta” (Mokytojo knyga, 3 skyrius, 19-20 eilutės)…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Vygandas    -  2022-07-10, 19:50

    KUR dingo VŽA komentaras? Citatos iš Biblijos netinka?…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...

kad jis zino,kur ji yra! Nusispjauti - dar nereiskia neapykantos! Gal tiesiog "draugo" kauke jam...