infa.lt

Liberalai staiga prabilo apie bendravimo kultūrą: stabdykime seksizmą Seime!

29 birželio
12:27 2022

Valdančioji Seimo dauguma staiga paragavo savo pačių „bendravimo kultūros”, pasėtos Seime, vaisių, ir suprato, kad jie jai oij kaip nepatinka. Nepatinka tiek, kad nutarta susirankioti kiekvieną prieinamą opozicijos pasisakymą, kurį įvardino naujadaru „seksizmas”, suteikiant jam neigiamą atspalvį, ir reikalaujant tai stabdyti. Pilnas viešo skundimosi ir kaltinimų „seksizmu”, tekstas:

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijus Gentvilo manymu, toks parlamentarų elgesys nepuošia viso Seimo.  „Būkime objektyvūs: kai opozicija išėjo dvylikai dienų į kitą salę, jie sakė, kad iš opozicijos tyčiojamasi ir ji menkinama. Tačiau pradedant nuo praėjusios savaitės […] aš pastebiu nuoseklų opozicijos norą pasityčioti iš valdančiųjų fizinių ir kitų savybių“, – plenariniame posėdyje sakė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno pavaduotojos Editos Rudelienės vertinimu, tokio žemo lygio politinė kultūra ir nepagarbos lygis yra išskirtinis. „Priešpaskutiniame sesijos posėdyje aiškiai pamatėme, kad Seime peržengtos visos įmanomos padorumo ribos, per savo politinę karjerą nesu regėjusi nieko panašaus“, – sako E. Rudelienė.

Todėl Seimo narė siūlo parlamente, kaip ir kitose darbinėse aplinkose, vadovautis 2019 m. Europos Tarybos Ministrų komitete parengtomis seksizmo prevencijos rekomendacijomis, Seimo vadovybei ir frakcijų seniūnams ieškoti būdų, kaip jas praktiškai pritaikyti kasdieniame Seimo darbe.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas, Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojas Andrius Bagdonas kviečia Seimo narius atsakingiau žiūrėti į žmonių jiems suteiktą pasitikėjimo mandatą ir mokytis diskusijose laimėti argumentais, o ne primityviais įžeidimais.

„Klausytis tokių pasisakymų Seimo posėdžių metu yra elementariai gėda. Būtent dėl tokių dalies kolegų veiksmų Seimo reputacija krenta visuomenės akyse. Jeigu patys negerbiame vieni kitų, kaip mus gali gerbti Lietuvos žmonės? Aukščiausius etikos standartus pirmiausia turime taikyti sau“, – teigia A. Bagdonas.

Antradienį Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis ir Darbo partijos frakcijos narys Artūras Skardžius laidė seksistines užuominas savo kolegų parlamente atžvilgiu. R. Žemaitaitis vartojo aliuzijas apie moterų kūną, teigdamas: „Aš galiu įsivaizduoti Palangoje, kada Seimo Pirmininkė ir Ministrė Pirmininkė guli moterų pliaže“, o A. Skardžius, oponuodamas Seimo nariui, šaipėsi iš jo kūno: „Jūs tikrai esate vyriškumo etalonas. Galite vaikščioti ir į moterų, ir į vyrų nudistų pliažą. Tikrai niekas skirtumo nepastebės.“

Birželio 23 d. Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl Darbo partijos frakcijos Aido Gedvilo seksistinės pastabos apie premjerės Ingridos Šimonytės asmeninį gyvenimą.

Aidas Gevilas, užduodamas Ingridai Šimonytei klausimą apie Kaliningrado tranzito blokavimą pareiškė:

„Drįstu priminti, kad Lietuva nėra „uabas”, ir jūs su ministru (URM ministru G. Landsbergiu) nesate akcininkai priiminėti tokius sprendimus, kurie kelia karo grėsmę mūsų šaliai. Tai ne baltarusiškų trąšų klausimas ir ne konfliktas su Kinija, nors koks jums skirtumas, kai visą savo gyvenimą dirbate viešajame sektoriuje.”

Ir pridūrė:

„Priminsiu, kad jūsų, kaip ir šalies vadovo, pareiga užtikrinti taiką Lietuvoje, o ne kurstyti karą. Kas buvo padaryta, kad šalies piliečiai miegotų ramiai? O gal tikrai laukiame, kol į jaunus Lietuvos vyrus šaudys Rusijos kariai, o žmonas prievartaus vaikų akivaizdoje? Bepigu, kai nei to, nei kito neturi.”

Tiek to „seksizmo”.

Visą pasisakymą galima peržiūrėti Telegram kanale – jis didokas rodymui tinklapyje:

Seksistines pastabas gegužės 24 d. posėdyje laidė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos narys Dainius Gaižauskas – jis Seimo Pirmininkę ir premjerę menkino „mergaičių“ epitetu.

Menkinamoji seksistinė užuomina skambėjo Lietuvos regionų frakcijos Valdemaro Valkiūno lūpose birželio 27 d., kai jis pašaipiai į ministrę Aušrinę Armonaitę kreipėsi „panele“ ir pareikalavo įrodymų, kad ji yra ištekėjusi.

Birželio 27 d. demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Vytautas Bakas ministrę Agnę Bilotaitę Seimo posėdžio salėje privačiai pavadino įžeidžiu seksistiniu žodžiu, Seimo narys savo „Facebook“ atsiprašė už įžeidimą.

Europos Komisija savo gairėse kovojant su seksizmu konstatuoja, kad seksizmas yra žalingas, jis menkina savivertę, lemia savicenzūrą, elgesio pokyčius ir sveikatos sutrikimus. Seksizmas, kaip lyčių nelygybės pagrindas, neproporcingai paveikia moteris ir mergaites.”

infa.lt Kalbant apie „savicenzūrą” – Lietuvos vyriausybė visas žiniasklaidos priemones privertė užsiimti savicenzūra, draudžiant rašyti „taip, kaip yra”  ir tą palaikė viešai besiskundžiantys užgauliojimu autoriai, dabar kalbantys apie krentančią savo „saviverte”.

Seimo narys Aidas Gedvilas sureagavo į šį rašinį ir pasiūlė savo pavyzdžius to, kaip nuolat bendrauja su oponentais valdančioji dauguma:

Štai bent keli perliukai iš jų leksikono:
I. Šimonytė: „ko čia BLIAUNAT ŽEMĖS UTĖLĖS, kad jūsų į balių nepakvietė“.
I. Šimonytė: „skardžius siūlo patobulinti <...>. Kokiais keturiais žodžiais, nes daugiau IŠBEZDĖT – ne jo galioms“.
I. Šimonytė: „Tikiuosi, kad tam kolegai, kuris paprastai salėje ne kalba, bet ŽVIEGIA…“
A. Armonaitė: „Visokie LOCHAI, pilni neapykantos ir nesužaloti išsilavinimo…“
„V. Landsbergis apie protestuotojus: nereikia jų vadinti žmonėmis – jie FAŠISTAI, „JEDINSTVO“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 398

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. L. J.    -  2022-06-29, 19:40

    Jau kam kalbėt, o kam tylėt ,
    jau Šimonytė mužikių mužikė. Kažkur turėjau net uzsirasius iš jos burnos sklindančius issireiskimus. Tokius kaip,, užsimanė numirėlis perst”ir taip toliau.
    O Aidas šaunuolis, per mažai dar pasakė

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Vytas    -  2022-06-29, 20:58

    Gal pirma tegul paklausia ką Tauta nori prabilti !

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Liberalai    -  2022-06-30, 00:05

    ir – stabdyti!?? Tai juk kaip tik liberalai viska laisvina,kaip vidurius! Todel ju ir pavadinimas nuo sauskelniu Libero.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...