infa.lt

Narkotikų dekriminalizavimą stumiančios partijos atstovė – Morgana Danielė – kalba apie jų prevenciją. Komedija?

10 birželio
13:01 2022
Morgana Danielė

Morgana Danielė su kanapėmis saujoje | Facebook nuotr.

Tiesiog tragikomedija – narkotikų dekriminalizavimą buldozeriu stumiančios „Laisvės” partijos atstovė – Morgana Danielė – tuo pačiu yra ir Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė. Tai yra tas, kas nuolat pasisako už laisvesnį narkotikų vartojimą – užsiima ir to narkotiko vartojimo stabdymu – prevencija. Viena ranka skatina, o kiti pagrūmoja piršteliu – nu, nu, nu.

Tai ko gero tas pats, kai antialkoholinę kampaniją vestų priklausantis nuo alkoholio asmuo, darantis viską, kad padėtis, kuri leidžia laisvai vartoti alkoholį išliktų kuo ilgiau ir net plėstų tas galimybes, viešai sakydamas – aš kovoju prieš alkoholio vartojimą.

Panašiai dabar elgiasi ir Priklausomybių prevencijos komiteto pirmininkė – Morgana Danielė – savo veikloje (prieš psichotropinių medžiagų vartojimą) remdamasi apklausomis, demonstruojančiomis, kad prevencija būtina.

Įdomiausia tai, kad „Laisvės” partija nė neslepia, jog yra už narkotikų dekriminalizavimą, o faktiškai – legalizavimą, todėl logiškai mąstant yra ideologiškai už jų vartojimo masto plėtrą.

Sekant tuo – jos nė artyn negalima būtų leisti prie tokio svarbaus komiteto, kaip Priklausomybių prevencijos, vairo, bet…  politinė ironija, kurią ko gero būtų tiksliau vadinti politiniu farsu, dabartinės valdančiosios koalicijos viduje – tą paverčia neįmanomu niekur kitur pasaulyje, išskyrus Lietuvą, faktu.

Žemiau infa.lt siūlo paskaityti, ką rašo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Morgana Danielė apie preventyvią kovą su prichotropinių medžiagų vartojimu:

Birželio 8 d. Seimo Priklausomybių prevencijos komisija (PPK) į posėdį sukvietė ministerijų, jaunimo ir studentų organizacijų, akademinės bendruomenės atstovus ir kartu diskutavo jaunimui skirtų psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevencijos priemonių poreikio klausimais.

Tema tapo dar aktualesne po to, kai Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) 2020 m. atliko aukštųjų mokyklų studentų apklausą, kuri ir parodė, kad patys studentai kelia prevencijos veiklų trūkumo problemą.

Apie 70 proc. studentų mano, kad būtų tikslinga vairavimo apsvaigus nuo alkoholio ir narkotikų, skirtingų psichoaktyviųjų medžiagų maišymo, narkotikų vartojimo, naujųjų psichoaktyviųjų medžiagų (NPS) vartojimo, vaistų vartojimo ne gydymo tikslais prevencija.

Daugiau nei pusė studentų pritaria, kad jiems būtų reikalingos prevencinės priemonės dėl inhaliantų vartojimo, azartinių lošimų, didelio alkoholio kiekio vartojimo vienu metu, kanapių vartojimo, priklausomybės nuo interneto, socialinių tinklų ir išmaniųjų technologijų.

Didžioji dalis, t. y. beveik pusė tyrime dalyvavusių studentų mano, kad psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo ir kito rizikingo elgesio prevencija turėtų būti vykdoma kaip neformalaus ugdymo prevencinė programa, kuri nebūtų įtraukta į studijų dalykus.

„Šiuo metu daugumos bendrosios prevencijos veiklų įgyvendinimas yra sukoncentruotas mokykloje, kai tuo tarpu studijų metais pasireiškia gausesnis psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas ir jo keliamos problemos. Todėl studijų aukštojoje mokykloje pradžia yra palankus laikotarpis ugdyti sveikos gyvensenos įpročius, o šiai amžiaus grupei labiausiai trūksta efektyvių intervencijų”, – pradėdama tyrimo pristatymą komentavo NTAKD atstovė Aušra Želvienė.

Duomenys atskleidė, kad iš tyrime dalyvavusių 2412 studentų kokius nors gaminius su nikotinu kasdien vartoja 32,2 proc. studentų. Paskaitose apsvaigę nuo alkoholio yra dalyvavę 14, 8 proc. vyrų ir 9,4 proc. moterų. 43,2 proc. studentų yra bent kartą gyvenime vartoję kuriuos nors narkotikus, populiariausias narkotikas – kanapės. 9,1 proc. studentų yra vartoję skirtingus narkotikus vienu metu, 30 proc. yra vartoję narkotikus kartu su alkoholiu, o 11,5 proc. – kartu su energiniais gėrimais.

Tyrimas, be kita ko, atskleidė, kad 5,3 proc. studentų yra vartoję narkotikus, NPS arba inhaliantus savigydos tikslais. Studentai dažniau rinkosi vartoti psichoaktyviąsias medžiagas dėl raminančio, o ne stimuliuojančio jų poveikio.

Siekdami pagerinti studijų rezultatus, padidinti produktyvumą, darbingumą, motyvaciją atlikti užduotis, sumažinti dėl studijų patiriamą stresą, atsipalaiduoti, lengviau užmigti, narkotikus, NPS vartojo didesnė dalis vyrų nei moterų. Didesnė dalis moterų šiais tikslais vartojo receptinius vaistus.

Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Vytautas Kučinskas, reaguodamas į tyrimo rezultatus dėl studentų psichoaktyviųjų  medžiagų vartojimo kaip priemonės valdyti stresą, akcentavo psichologinės pagalbos prieinamumo didinimo poreikį. Jis atkreipė Komisijos dėmesį į studentų psichikos sveikatą, kalbėjo apie siekį ir sąlygų sudarymą jaunimui ir studentams iškilusias problemas spręsti psichologų, aktyvios veiklos ir kitomis priemonėmis. V. Kučinskas pasidžiaugė, kad šiandien  daugelyje aukštųjų mokyklų jau galima gauti psichologines nemokamas konsultacijas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Andrius Zalitis antrino, kad geresnio atsakymo, ar prevencinės priemonės yra reikalingos aukštųjų mokyklų studentams, kaip jų pačių tai patvirtinantys atsakymai į tyrimo metu užduotus klausimus, nėra.

„Streso mažinimas studijų metu yra turbūt viena iš priežasčių, sukeliančių aktyvesnį eksperimentavimą su psichiką veikiančiomis medžiagomis bei didesnį alkoholio vartojimą. Dėl to patikimiausia psichiką veikiančių medžiagų prevencija yra dėmesys psichikos sveikatai“, – pabrėžė PPK pirmininkė Morgana Danielė.

Komisija nutarė atidėti papildomos PPK išvados dėl Seimo nutarimo „Dėl Nacionalinės darbotvarkės narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės, vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo klausimais iki 2035 metų patvirtinimo“ projekto svarstymą iki artimiausio PPK posėdžio, kurio metu ir bus priimtas sprendimas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 341

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Patriotas    -  2022-06-10, 13:08

    Kognityvinis disonansas :D. Debil.i valdžioja nieko gero nebus. :D. Trudo jau bando legalizuoti visus narkotikus be apribojimų. Kada pas mus ta beprotybė ateis tik laiko klausimas. Didžioji dalis visuomenės išprievartautom smegenim patapę avinai zombiai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Mafijos ponu    -  2022-06-10, 18:56

    planai,tikslai ir deleguotos valdzios – vienodos visur! Bet ne visur gatavu i2iotu tautos,kaip Lietuvoje. Ziurek,kai kur jos dar valdo valdzias!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...