infa.lt

Indija derasi dėl Rusijos naftos importo iš „Rosneft” padidinimo

08 birželio
13:46 2022

Indija siekia padvigubinti Rusijos naftos importą, o valstybinės naftos perdirbimo įmonės norėtų gauti daugiau naftos su didelėmis nuolaidomis iš „Rosneft”, nes tarptautiniai pirkėjai atsisako bendradarbiauti su Maskva tiesiogiai dėl jos karinės invazijos į Ukrainą, praneša Bloomberg.

Valstybinės perdirbimo įmonės bendrai dirba, kad užbaigtų ir užsitikrintų naujas šešių mėnesių trukmės rusiškos naftos tiekimo į Indiją sutartis, teigė su įmonių pirkimų planais susipažinę asmenys. Jie sako, kad kroviniai bus pristatomi iš „Rosneft”, o pardavėjas rūpinsis laivybos ir draudimo reikalais.

Šios tiekimo sutartys, jei jos bus sudarytos, bus atskiros ir papildys siuntas, kurias Indija jau perka iš Rusijos pagal kitus sandorius. Išsami informacija apie kiekius ir kainas dar derinama su Indijos bankais, kurie turėtų visiškai finansuoti visus krovinius, sakė asmenys, kurie prašė neviešinti jų pavardžių, nes diskusijos yra konfidencialios.

Jie pridūrė, kad Indijos naftos perdirbimo įmonės vis dažniau pirks tiesiogiai iš Rusijos bendrovių, tokių kaip „Rosneft”, nes didžiausi tarptautiniai prekybininkai, tokie kaip „Glencore Plc”, baigia savo sandorius.

Valstybinės naftos perdirbimo įmonės yra „Indian Oil Corp”, „Hindustan Petroleum” ir „Bharat Petroleum”, o privatūs perdirbėjai – „Reliance Industries” ir „Nayara Energy”, kuri dalinai priklauso „Rosneft”. Valstybinės ir privačios bendrovės pirkimus vykdo nepriklausomai. Susisiekus su trijų didžiausių valstybinių bendrovių atstovais spaudai, jie negalėjo iš karto pateikti komentarų, rašo leidinys.

Tiek valstybinės, tiek privačios Indijos naftos perdirbimo gamyklos didina rusiškos naftos pirkimą, nes dėl JAV, Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos įvestų sankcijų ir prekybos apribojimų dauguma pirkėjų pabėgo, o pasiūlos lygis krito [kylant kainoms].

Praėjusį mėnesį į Indiją ir Kiniją keliavo precedento neturintys rusiškos naftos kiekiai, nes Europos pirkėjai stengėsi rasti pakaitalų, ir alternatyvų ieškojo net Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Dėl kilusios panikos ir pasaulinių naftos srautų nukreipimo, kainos nuo vasario pabaigos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, pakilo daugiau kaip 20 %.

Antrosios pagal dydį Azijos naftos vartotojos naftos perdirbėjai džiaugėsi padidėjusiu pelnu, gautu iš pigios naftos perdirbimo į degalus, kurie parduodami šalies viduje ir eksporto rinkoje klientams Europoje ir JAV. Tiekimas iš Rusijos sudaro tik dalį Indijos bendro žaliavinės naftos žaliavos krepšelio, kartu su kitais ilgalaikiais ir neatidėliotinais pirkimais iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Galimas Rusijos žaliavinės naftos pirkimo padidėjimas greičiausiai turės įtakos Pietų Azijos šalies neatidėliotinam importui, teigė žmonės. Nuo vasario pabaigos iki gegužės pradžios Indija nupirko daugiau kaip 40 mln. barelių rusiškos naftos, t. y. apie 20 % daugiau nei siekė srautai per visus 2021 m., rodo pagrįsti prekybos duomenimis „Bloomberg” skaičiavimai.

Gegužės mėn. rusiškos naftos į Indiją įvežta 740 000 barelių per dieną, lyginant su t. y. 284 000 barelių balandį ir 34 000 barelių prieš metus, remiantis „Kpler” duomenimis.

Nors Indijos vykdomi Rusijos naftos pirkimai nėra neteisėti ar pažeidžiantys kokias nors sankcijas, šalis patyrė Bideno administracijos ir ES spaudimą nutraukti verslo santykius su Maskva, kad Kremlius netektų galimybės gauti pajamų iš naftos. Azijos šalis pakartojo, kad jos importuojamos rusiškos naftos kiekis yra nedidelis, palyginti su Europos pirkiniais, ir sudaro tik mažą dalį viso šalies suvartojimo.

„Mes nesiunčiame žmonių, sakydami, kad eikite pirkti rusiškos naftos, mes siunčiame žmones, sakydami -, kad eikite pirkti naftos”, – penktadienį konferencijoje sakė Indijos užsienio reikalų ministras Subrahmanyamas Jaishankaras. „Dabar jūs perkate geriausią rinkoje esančią naftą. Nemanau, kad galėčiau prie to prikabinti politinį pranešimą”.

Nuolaida rusiškai naftai suteikė Indijai, kuri importuoja daugiau kaip 85 % savo poreikių, tam tikrą finansinį palengvėjimą, nes infliacija sparčiai auga kartu su didėjančiomis maisto ir degalų kainomis.

Dėl galimybės įsigyti pigios žaliavos jau dabar didėja Indijos naftos importas, kuris balandžio mėn., palyginti su praėjusiais metais, išaugo beveik 16 %. Ministerijos duomenimis, balandį iš Eurazijos regiono, kuriam priklauso Rusija, importuojamos naftos dalis padidėjo iki 10,6 %, palyginti su 3,3 % prieš metus.

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 106

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...