infa.lt

Saudo Arabija didins naftos gavybą, jei ji sumažės Rusijoje

02 birželio
12:43 2022

Penki su šiuo klausimu susipažinę šaltiniai leidiniui „Financial Times” teigė, kad Saudo Arabija ketina padidinti naftos gavybą, jei Rusija dėl Vakarų sankcijų ją sumažins. Anksčiau „Reuters” pranešė apie JAV planus su Saudo Arabija aptarti energijos tiekimo didinimą. Rusija šiuo metu išgauna maždaug 1 mln. barelių per parą mažiau nei jai skirta OPEC+ kvota.

Pasak FT, Saudo Arabija svarsto galimybę padidinti naftos gavybą, nes nerimauja dėl tiekimo trūkumo, kad užtikrintų sklandų energijos rinkos veikimą. „Saudo Arabija supranta riziką ir žino, kad prarasti naftos kainų kontrolę jai nenaudinga”, – paaiškino šaltinis.

Kalbama apie tai, kad pagal OPEC+ susitarimą rugsėjį planuotas gavybos padidinimas perkeliamas vasaros mėnesiams.

Verta pažymėti, kad nors Saudo Arabija dar nevertina situacijos kaip krizinės ir nereaguoja į JAV raginimus didinti tiekimą, tam galėtų padėti po COVID-19 pandemijos atsigavusi pasaulio ekonomikos paklausa ir gerokai sumažėjusi gavyba Rusijoje.

„Nors dabar būtų per anksti panaudoti visus laisvus pajėgumus, jie (Saudo Arabija) yra pasirengę reaguoti, jei situacija rinkoje imtų tapti nekontroliuojama.

Jie mano, kad nepanaudoti pajėgumai yra paskutinė gynybos linija, apsauganti nuo recesijos ir naftos kainų kilimo pavojaus”, – sakė „Financial Times” pašnekovas ir pažymėjo, kad nors karalystė artėja prie JAV pozicijos dėl galimo gavybos didinimo, „ji neketina nusigręžti nuo Rusijos”.

Tokiomis aplinkybėmis pasaulinės naftos kainos mažėja daugiau nei 1,5 proc. Rugpjūčio mėnesio „Brent” rūšies naftos ateities sandoriai atpigo 1,55 % – iki 114,49 JAV dolerio už barelį, o liepos mėnesio WTI rūšies naftos ateities sandoriai atpigo 1,7 % – iki 113,3 JAV dolerio.

Šiandien tapo žinoma, kad JAV prezidentas Joe Bidenas gali dalyvauti birželio pabaigoje vyksiančiame Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos aukščiausiojo lygio susitikime ir kalbėtis su Saudo Arabijos princu Mohammedu bin Salmanu dėl naftos gavybos didinimo. Teigiama, jog viena iš priežasčių, kodėl JAV domisi didesne Saudo Arabijos išteklių gavyba, yra siekis sumažinti benzino kainas JAV vidaus rinkoje.

 

PAREMSIU? - ar infa.lt darbas reikalingas? Nuspręsti galite tik jūs.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 269

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. VŽA    -  2022-06-02, 14:51

    Įdomiai: „Teigiama, jog viena iš priežasčių, kodėl JAV domisi didesne Saudo Arabijos išteklių gavyba, yra siekis sumažinti benzino kainas JAV vidaus rinkoje”…
    PAGRINDINIS tikslas – kompensuoti iš Rusijos neperkamą naftą. Kad ir Vengrija galėtų atsisakyti jos…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Apklausa

Ar tokių tikėjotės pirmo turo Prezidento rinkimų rezultatų?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Cha cha...saunuoliai....

Kaip buvo pas mus. Pirma atsirado užsienio agentai finansuojami per Atviros Lietuvos fondą ir kitas...

Esmė paprasta: bet kokios iš užsienio gaunamos lėšos privalo būti naudojamos skaidriai, t.y. privalomai deklaruojamas...

Tai

Kokie baisūs sutvėrimai tie seimavykai... daro ką nori, meluoja, nesiskaito su žmonių valia, Konstitucija. Realiai...

Gaila kad žurnalistai nepacituoja mums esminių priimto įstatymo nuostaų. Negaliu komentuoti tų citatų nematęs....

jeigu jiems negalioja referendumas, tai gal ir preziko rinkimai negalioja?...

net "objektyvieji" LT žurnalistai kai kalba apie šį konfliktą. sako. kad "Izraelio OKUPUOTOSE TERITORIJOSE" žydus...