infa.lt

Nyderlandai atsisakė mokėti už rusiškas dujas rubliais – Gazprom pareiškė, kad atjungs

31 gegužės
06:40 2022
Trys SSSR laikų rubliai

©infa.lt nuotr.

Nyderlandų dujų kompanija „Gasterra” atsisakė vykdyti „Gazprom” reikalavimus dėl naujos mokėjimo sistemos rubliais. Apie tai paskelbta bendrovės interneto svetainėje.

„Reaguodama į „GasTerra” sprendimą, „Gazprom” korporacija paskelbė, kad nuo 2022 m. gegužės 31 d. nutrauks tiekimą”, – sakoma pirkėjo pranešime.

„Taip yra todėl, kad dėl to gali būti pažeistos ES įvestos sankcijos ir todėl, kad su reikalaujamu mokėjimo variantu susijusi pernelyg didelė finansinė ir operacinė rizika. Visų pirma, sąskaitų atidarymas Maskvoje pagal Rusijos įstatymus ir Rusijos režimo vykdoma kontrolė kelia pernelyg didelę riziką Groningeno įmonei”, – taip pat teigiama pranešime.

Tiekimo sustabdymas reiškia, kad nuo dabar iki 2022 m. spalio 1 d. – sutarties pabaigos – klientas negaus maždaug 2 mlrd. kubinių metrų dujų. „GasTerra” mano, kad šį kiekį ji galės nesunkiai kompensuoti iš kitų tiekėjų.

Anksčiau pirmadienį Danijos energetikos bendrovė „Orsted” priėmė panašų sprendimą.

Kaip Nyderlandai kompensuos tiekimo trūkumą

Siekdama kompensuoti tiekimo trūkumą, Nyderlandų dujų transportavimo bendrovė „Gasunie” skubiai stato SGD terminalą Groningeno provincijos Emshaveno uoste. Jau išnuomoti du plaukiojantys pakartotinio dujinimo įrenginiai. Jie galės išdujinti iki 8 mlrd. kubinių metrų dujų per metus. Tikimasi, kad abu laivai bus pradėti eksploatuoti rudenį.

2011 m. Roterdamo uoste pradėjo veikti pirmasis Nyderlandų SGD terminalas „Gate LNG”. 2021 m. per jį buvo perkrauta 8 mlrd. m³ dujų.

BP duomenimis, 2020 m. Nyderlandai suvartos 36,6 mlrd. m³ dujų, iš kurių 11,2 mlrd. m³ – dujotiekiais iš Rusijos. „Gazprom Export” praneša, kad 2020 m. šalies rinkai vamzdynais buvo patiekta 11,81 mlrd. m³ dujų, įskaitant tiekimą į „GasTerra”, trumpalaikes sutartis, patronuojamąsias įmones ir elektroninę prekybos platformą.

Nauja atsiskaitymo už rusiškas dujas tvarka

Rusija pareikalavo, kad nuo balandžio 1 d. dujų importuotojai už dujas mokėtų rubliais, kaip numatyta naujame RF prezidento dekrete. Užsienio pirkėjai turi atidaryti specialias rublių ir užsienio valiutos K tipo sąskaitas „Gazprombank”, pervesti į jas pinigus už dujas sutartyje nurodyta valiuta, o „Gazprombank” konvertuos valiutą į rublius ir perves rublius „Gazprom”.

Rusijos dujų tiekimas į Lenkiją, Bulgariją ir Suomiją jau sustabdytas, nes šios šalys atsisakė pereiti prie mokėjimo už dujas rubliais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 129

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Kaip Tadas Blinda sakė - geriau tris dienas karaliauti, nei visą gyvenimą ubagauti......

Tarytum savo mintis skaityčiau... Ačiū...

Avulis jau pasirūpino savo viešbutko apygvendinimu....

apmokės Lietuva. Nusimausim paskutinius triusikus ir išlaikysim 5 štukas fokiečiukų....

viskas gerai, tik nereikėjo pasiduoti spaudimui, ir palikti mirties bausmę....

Aišku, kad neras. Nelabai ir ieškos. Labai ilgai ir kantriai lojant, gal neapsikentę atsiųstų rusai....

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....