infa.lt

Maitinimas krūtimi suteikia vaikams aukštesnį intelektą

29 gegužės
06:50 2022

Mama maitina kūdikį

Daugelį metų trukęs 7 855 vaikų tyrimas aiškiai parodė, kad šešis mėnesius ar ilgiau krūtimi maitinti vaikai nuo 5 iki 14 metų amžiaus geriau atliko įprastus pažinimo testus nei motinos pieno negavę vaikai,, rašo „ZME Science”.

Ryšys tarp žindymo ir aukštų intelekto koeficiento testo rezultatų buvo reikšmingas net ir atsižvelgus į tokius veiksnius kaip motinų intelektas ir ekonominė padėtis.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja žindyti krūtimi – tai skatina kūdikių išgyvenamumą ir bendrą sveikatą. Tyrimai rodo, kad motinos piene yra ne tik labai maistingų medžiagų, bet ir antikūnų, kurie stiprina kūdikio imuninę sistemą.

Taip pat spėjama, kad riebalų rūgštys, mineralai ir vitaminai suteikia viską, ko reikia smegenų ir nervų sistemos vystymuisi, todėl taip maitinami kūdikiai vystosi geriau, rašo leidinys.

Tačiau, nepaisant daugybės tyrimų, nenustatyta aiškaus ryšio tarp aukštų IQ testo rezultatų ir žindymo trukmės. Taip yra iš dalies todėl, kad sunku atskirti kitų veiksnių, kurie taip pat turi įtakos rezultatams, poveikį. Pavyzdžiui, aukštą vaiko IQ gali lemti šeimos pajamos arba daugiakalbė aplinka. (arba, susiejus šiuos rezultatus su ilga žindymo trukme tektų rekomenduoti žindyti vaikus kuo ilgiau, kas ypač neparanku vyriausybėms – infa.lt)

Siekdami pašalinti bet kokias galimas užuominas, tyrėjai išanalizavo 7 855 jaunesnių nei 14 metų vaikų, gimusių 2000-2002 m., duomenis. 5, 7, 11 ir 14 metų amžiaus vaikams buvo atliekami pažinimo testai, taip pat fizinės raidos ir atminties užduotys. Be to, jų motinoms, suskirstytoms į skirtingas grupes pagal žodyno testų rezultatus, buvo atlikti pažintiniai testai ir socialinis bei ekonominis vertinimas.

Palyginę skirtingų grupių rezultatus, tyrėjai padarė išvadą, kad vaikai, kurie buvo maitinami krūtimi šešis mėnesius ar ilgiau, iki 14 metų amžiaus geriau atliko pažinimo testus nei vaikai, kurie visai negavo motinos pieno.

„Kai kurioms moterims sunku maitinti krūtimi arba tęsti žindymą tiek ilgai, kiek jos norėtų, o kitos pačios nusprendžia nežindyti. Svarbu prisiminti, kad galimas pažintinių gebėjimų padidėjimas prilygsta dviem-trims IQ testo taškams (kai vidurkis yra 100).

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 377

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Anonimas    -  2022-05-29, 10:06

    Siūlo pso po to kai motinas sumarmaliavo.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....

Apie kiekvieną žymų žmogų internete pilna "teisybės" ir jos skleidėjų. Kam tas apskritai daroma? Kokia...

A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...