infa.lt

Patvirtintas partnerystės-civilinės sąjungos svarstymas – iš Seimo tribūnos skambėjo ir atviras melas

26 gegužės
18:25 2022

 

Pasak projektą pristačiusios Seimo narės Jurgitos Sejonienės, Civilinės sąjungos (anksčiau Partnerystės įstatymas) įstatymo projektas yra ne tik dalies visuomenės lūkestis, bet ir ilgai besitęsianti valstybės skola nesusituokusiems asmenims. „Būtina atsižvelgti į tos visuomenės grupės interesus, kuri dėl vienų ar kitų priežasčių nesudaro santuokos, tačiau veda bendrą socialiniais, dvasiniais, moraliniais aspektais susietą gyvenimą. Būtina išspręsti praktinius tokio gyvenimo klausimus“, – pažymėjo parlamentarė.

Atsakydama į Seimo nario Aido Gedvilo klausimą, kokiam skaičiui žmonių prireiktų tokio įstatymo, Jurgita Sejonienė nesismulkino:

„Tų Lietuvos žmonių, kuriems nereikalingas toks įstatymas – šis įstatymas niekaip ir nepalies. Tikrai, matyt, žmonių, kuriems reikalingas toks įstatymas – nėra dauguma, su tuo aš sutinku, bet nesusituokusių jaunų žmonių Lietuvoje yra daugiau kaip pusė milijono.

Kiek yra homoseksualių žmonių šalyje – patikslinti negaliu, bet spėju, kad skaičius galėtų artėti prie milijono… Na, tai ne dauguma, bet tikrai reikšmingas skaičius“

Po šito savo pasisakymo Jurgita Sejonienė gali tikėtis įeisianti į LGBT istoriją, kaip „drąsiai” padidinusi šios grupės narių skaičių iki kosminių aukštumų, o melagienų istorijoje, kaip kvailiausio vaidmens atlikėja politikoje.

Teikiamu projektu siūloma sureguliuoti santuokos nesudariusių, tačiau bendrus tarpusavio santykius kuriančių asmenų tiek turtinius, tiek asmeninius neturtinius santykius, taip pat partnerių turtinius santykius su trečiaisiais asmenimis.

Civilinė sąjunga būtų apibrėžiama, kaip dviejų asmenų (partnerių) savanoriškas teisės aktų nustatyta tvarka įregistruotas susitarimas, kuriuo jie siekia sukurti ir (ar) plėtoti, apsaugoti tarpusavio asmeninius santykius. Tokiu būdu, pasak projekto iniciatorių, būtų įtvirtintas lyčiai neutralios registruotos civilinės sąjungos modelis, o teisinės civilinės sąjungos pasekmės atsirastų nuo civilinės sąjungos įregistravimo momento. Anot Seimo narės, civilinės sąjungos klausimas susijęs ne tik su tos pačios lyties asmenų bendru gyvenimu, bet taip pat ir su vyro ir moters gyvenimu kartu.

Jurgitos Sejonienės kalbos Seimo posėdžio metu, ištrauka (apie milijoną homoseksualų Lietuvoje)

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reguliavimą kiekviena nesusituokusi gyvenanti pora turi galimybę sudaryti partnerystės sutartį pas notarą arba susituokti, tad heteroseksualioms poroms šis įstatymas akivaizdžiai nereikalingas, mat didžia dalimi atkartoja santuokos punktus, ko neneigė ir pati pranešėja, pripažinusi, jog dalį apibrėžimų paėmė iš civilinio kodekso.

Pagal projektą, civilinę sąjungą įregistruoti siekiantys asmenys turėtų būti sulaukę pilnametystės, ją būtų draudžiama įregistruoti artimiems giminaičiams, o ją registravę ir jos nenutraukę asmenys negalėtų sudaryti santuokos (kas netiesiogiai patvirtina jau sudarytą santuoką) ar įregistruoti civilinės sąjungos su kitu asmeniu. Civilinę sąjungą tvirtintų notaras.

Tačiau Seimo narė Sejonienė neigia, kad tai tolygu santuokai:
„Įstatymo projektas, noriu labai akcentuoti, yra be jokios aliuzijos į civilinės sąjungos sugretinimą su santuoka. (Tai kodėl draudžiama tuoktis esant partnerystėje?) Tai yra visiškai naujas institutas, apibrėžiamas ir reguliuojamas atskiru įstatymu. Todėl lydimuosiuose projektuose siūlome atsisakyti partnerystės apibrėžimo Civilinio kodekso Šeimos knygoje, civilinė sąjunga būtų registruojama ne Civilinės metrikacijos biure ir juo labiau ne bažnyčioje, o pas notarą.

Tai yra nebūtų taikomos tradicinės santuokos įregistravimo procedūros, nebūtų galimybės įgyti partnerio pavardės, nebūtų jokios galimybės įsivaikinti partnerio vaikų iš ankstesnių santykių arba svetimų vaikų“, − sakė J. Sejonienė.

Įstatymo projektu būtų reglamentuotas partnerių turto teisinis režimas, paveldėjimo teisė, atstovimo ir veikimo kito partnerio vardu teisė.

Už Civilinės sąjungos įstatymo projektą (Nr. XIVP-1694) po pateikimo balsavo 70 Seimo narių, prieš − 49, susilaikė 6 parlamentarai.

Už šio įstatymo svarstymą po pateikimo balsavo 5 demokratai (S.Skvernelis apdairiai nedalyvavo), 11 – Laisvės frakcijos narių, 8 – liberalai, 7 – socialdemokratai, 38 – TS-LKD nariai. Viso 70 – UŽ. Susilaikė 6.

Prieš – 49 Seimo nariai. Nedalyvavo – 16.

Faktiškai valdančiosios Seimo daugumos balsų būtų neužtekę, kad būtų priimtas šis sprendimas – balsavimo metu jie turėjo 57 balsus.. Prie to labai prisidėjo S.Skvernelio Demokratai (esą opozicija) – 5 balsai, ir socialdemokratai (irgi „opozicija”) – 8 balsai. Taip pat labai prisidėjo ir tie, kurie susilaikė arba nedalyvavo.

Seimas po pateikimo taip pat pritarė Seimo Pirmininko pavaduotojo Pauliaus Saudargo pristatytiems Civilinio kodekso pakeitimams (projektas Nr. XIVP-1717), kuriais siekiama reglamentuoti asmens teisės į artimą ryšį pripažinimą.

Jame siūloma įtvirtinti, kad artimas ryšys – tai asmens santykis su kitu asmeniu, kylantis iš tvaraus ir pasitikėjimu grįsto asmeninio socialinio ryšio. Pasak parlamentaro, pagal projektą, artimą ryšį savaime turėtų šeimos nariai bei artimieji giminaičiai, t. y. žmonės gyvenantys šeimoje.

Artimą ryšį taip pat turėtų asmenys, kurie yra sudarę susitarimą dėl bendro gyvenimo, ir asmenys, kuriuos sieja globos ar rūpybos santykiai arba yra sudarę susitarimą dėl tarpusavio išlaikymo.

Pritarus projektams po pateikimo, toliau jie bus svarstomi pagrindiniu paskirtame Teisės ir teisėtvarkos komitete, papildomu – Žmogaus teisių komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti birželio 21 d.

Balsavimo rezultatus Partnerystės-Civilinės sąjungos klausimu galima pažiūrėti čia:
https://www.lrs.lt/sip/portal.show?p_r=37067&p_k=1&p1=3&p_bals_id=-46185#balsVariantai

Civilinės sąjungos įstatymo balsavimas

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 480

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. PASAKOS IŠ RŪSIO    -  2022-05-26, 19:26

    Na, nenustebsiu kai prasidės narkotikų vadinkim legalizavimas , seimo narė vėl iššoks į tribūną ir pareikš kad kanapės sveika ligoniams ir narkotines medžiagas vartoja apie du milijonai piliečių, įskaitant žinoma ir sėdinčius seime. Vieną kartą pamelavus negali sustoti. O juk už savo žodžius ši ponia neprisiima jokios atsakomybės. Uoliai tikrino, vaikė , lipo ant galvos bažnyčioje tikintiesiems, trukdė ramybę Dievo namuose ir kas jai ?Ogi NIEKO. Gerai kad dar kratų svetimuose namuose nedaro.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-05-26, 20:23

    Neįtikėtinas lyt-psichiškai iškrypusiųjų įžūlumas. Prie ko čia sveiki žmonės? Jeigu vyras ir moteris kuria šeimą, tai ją įregistruoja. Jeigu nekuria, tai sovietmečiu žodžiu vadindavo „civilinė santuoka”, kaip dar viena buvusi pajuoka „nebaigtas aukštasis”… Niekas nedraudžia iškrypusiems gyventi: vyras su vyru, boba su boba, su šunimi, katinu ar žiurkėnu. Nėra tokių draudimų. Bet tai neturi NIEKO bendro su LR Konstitucijoje įteisinta Šeima tarp vyro ir moters, iš kurių gimsta vaikai, vystosi žmonija pagal Dievo amžiną Įsaką Biblijoje…

    Atsakyti į šį komentarą
  3. T0mas J.    -  2022-05-26, 21:55

    „nesusituokusių jaunų žmonių Lietuvoje yra daugiau kaip pusė milijono”

    Nesusituokę žmonės partnerystės įstatymo neprašo, nenori. Nerenka parašų.
    Suinteresuotų, norinčių yra apie 200. Matėm juos V.15 Katedros aikštėje Vilniuje.
    Tai kam tiek daug pastangų supriešinant visuomenę?
    Reikia, nes Sorošas, Švabas nori sunaikint valstybę, moka pinigus Lietuvos LGBT aktyvistams už tai. Didelius pinigus.
    Koks niekingas turi būti žmogus, kad norėtų šių pinigų! Bet Seime tokių yra kas antras. Kokia gėda..

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Vygandas    -  2022-05-27, 06:49

    Jeigu bažnytinis verslas nebūtų finansuojamas iš šalies biudžeto (Judui 13 sidabrinių), tai šio verslo ganytojai TS-LKD partijai uždraustų naudoti žodį „krikščionys”. Juk tai žeidžia Dievu tikinčius žmones.Lietuva – Marijos Žemė, pakrikštytų 80%. Dievas, VIEŠPATS Biblijoje įsakė: „Jei vyras sugultų su vyriškiu tarsi su moterimi, jiedu abu nusikalto bjauriu iškrypimu ir užsitraukė kraujo kaltę“, kas reiškia – mirties bausmę (Kun 20,13).

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Laima    -  2022-05-27, 17:29

    Pasak Marko Tveno”Visos politinės partijos galų gale numiršta, pasismaugusios savuoju melu”.
    To ir linkiu šitiems valdantiesiems.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...