infa.lt

Liberalai: „Grėsmės tikrovė mus kreipia į visuotinę karo prievolę“

04 gegužės
16:04 2022
Eugenijus Gentvilas

Seimo kanceliarijos archyvo nuotr.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui trečiadienį bendru sutarimu pritarus privalomam nacionalinio saugumo ir krašto gynybos mokymui mokyklose, šio komiteto narys, Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata teigia, kad ruošiama bendrojo ir vidurinio mokslo pertvarka bus kaip įžanga į privalomą karinę tarnybą.

„Moksleiviams nuo 5 iki 12 klasių greičiausiai bus privalomas patriotinis ir pilietinis ugdymas – mokymai nacionalinio saugumo ir krašto gynybos klausimais. Vadinasi, visą šalies švietimo sistemą pakreipiant į privalomosios karo tarnybos perspektyvą, tai bus de facto pasiruošimas visuotinei karo prievolei“, – aiškina R. Lopata.

Nuo 2017 m. patriotinis ir pilietinis ugdymas Lietuvos mokyklose yra pasirenkamasis dalykas.

2020 m. Liberalų sąjūdžio rinkimų programoje tarnyba kariuomenėje įvardyta ne kaip prievolė, o kaip galimybė: „Karo prievolė išlieka garbinga pareiga ir būtinybe.“ Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo žodžiais, pasikeitusi geopolitinė tikrovė ir Rusijos grėsmė verčia permąstyti pagrindinius programinius postulatus – ir ne tik liberalams.

„Įvykiai po vasario 24 dienos siūlo galvoti apie visuotinę karo prievolę. Apie ją svarstys ir liberalai – patys iššūkiai pasaulyje verčia tai daryti. Visų partijų rinkimų į Seimą programos daugeliu aspektų jau senstelėjo, todėl rinkiminių programų peržiūrą diktuoja pats gyvenimas“, – sako E. Gentvilas.

Seimo narys atkreipia dėmesį, kad dar šių metų vasario pradžioje netgi kairiosios partijos, kaip Lietuvos socialdemokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų, priešinosi karinių išlaidų didinimui, tačiau po Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir jos ėmė keisti savo nuomonę. „Dabar pats laikas visoms partijoms permąstyti savo programas ir pasirengti artėjantiems saugumo ir gynybos iššūkiams“, – teigia E. Gentvilas.

Trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas apsvarstė Nacionalinės darbotvarkės projektą – Lietuvos Respublikos piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategiją. Šiuo metu šalies parlamente taip pat kuriamas Nacionalinis partijų susitarimas, apimantis du bazinius nacionalinio saugumo ir krašto gynybos elementus – karinį ir pilietinį.

infa.lt:

Liberalai nustoja būti liberalais.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 216

Žymos:

Atsiliepimų 7

  1. VŽA    -  2022-05-04, 16:36

    NEABEJOTINAI mokyklose turi būti privalomas pilietinis ir patriotinis ugdymas. MOKYKLOSE jaunimas turi būti supažindintas su ginklais, smulkiau apie automatus, pistoletus. Kiekvienas privalo iš šių ginklų pašaudyti šaudykloje. Juk dabar duok 30-40 metų vyrukui ginklą į rankas, tai į jį žiūrės kaip bedžionė…

    Atsakyti į šį komentarą
    • PASAKOS IŠ RŪSIO    -  2022-05-04, 16:59

      Pirmiausiai , tai GARBĖ atlikti pareigą Tėvynei einant jai tarnauti. Deja, lansdbergių sūneliai to išvengė, kaip ir tėvelis. Tik garsiai rėkia Gabriukas , o ir netenka girdėti kad politikų sūnus atliktų prievolę savo šaliai. Gentvilas jaunesnysis tarnavo? Atlieka paprastų šeimų vaikai, net emigravusius nuo vaikystės pašaukia atgal, nors tie jau įsikūrę svetur ir nelabai kas riša su Tėvyne.O tie kurie gyvena ir naudojasi visu gerbūviu kažkaip slidžiai išsirango.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Jau matau    -  2022-05-04, 17:09

    visus liberastus kare! Cia nuo armonikaitisku kanapiu,turbut?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Ponai    -  2022-05-04, 17:29

    politikai ir verslu vagys! Jusu turtui gresme – jus ir ginkite! Mums gi,dirbantiems – nelabai bera ka ginti ir nuolat mazeja. Susilaikysim,skia…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Myndė    -  2022-05-04, 21:31

    Jokie jie ne liberalai. Tiesiog šaika vagių, matančių šansą sukėlus triukšmelį nušvilpti milijoną-kitą. Dar galėtų kaip mokymo priemonę įvesti dėžutes nuo brendžio – čia jie tikrai neprilygstami.

    Atsakyti į šį komentarą
  5. Danas    -  2022-05-04, 21:46

    Ne tokie aiskinti apie garbe ir patriotiskuma. Pagal juos- viena diena patriotiskumas lyginamas su nacionalizmu o kita jau su patriotiskumu. Jei nori lai patys sliauzia kariauti

    Atsakyti į šį komentarą
  6. šlovė liberastams    -  2022-05-04, 22:28

    Kartą pasirodė toks mafijos teisingumo ministras šalia pedofilo ūso ir … ūsas dingo, prigėrė arbatos šaukštelyje. Nėra tokių valdiškų pinigų, kurių nesugebėtų pavogti liberalų gauja. Nėra tokio Vilniaus biudžeto, kurio nesugebėtų (pa)įsisavinti šimašiaus liberalų gauja. Visos reformos, kurias darė liberalai, atnešė daug naudos … liberalams. Duokite liberalams valdžią , o jūsų pinigus jie patys iš jūsų pavogs. Liberalo devizas : jei bent dieną nieko nepavogei – diena prapuolė. Jeigu liberalas nevogs, nesukčiaus, nemeluos, neapgaudinės, nedarys kiaulysčių visą savo liberastinį gyvenimą, po mirties jis pateks į TSRS ir turės sąžiningu darbu atgailauti visą pomirtinį gyvenimą nemokamai. Liberalas, padaręs gerą darbą, privalo liberalų gaujai rašyti pasiaiškinimą, kodėl jis taip nevykusiai pokštauja. Kai liberalas nueina išpažinties, kunigas paniško siaubo apimtas pabėga iš klausyklos po minutės, o velnias pagalvoja sau, kad ne toks jis jau ir velnias

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...