infa.lt

Seimas pratęsė Nepaprastąją padėtį daugiau nei dviems mėnesiams. Nuostatos

21 balandžio
17:06 2022

 

Seimo posėdis

Seimas dar kartą pratęsė nepaprastosios padėties galiojimą Lietuvoje, priimdamas tai reglamentuojantį nutarimą.

Nepaprastoji padėtis įvedama dėl precedento neturinčiu mastu sutelktų Rusijos Federacijos ir Baltarusijos Respublikos pajėgų, kurios vykdo karinę agresiją prieš kaimynystėje esančią Ukrainos valstybę ir sukėlė humanitarinę bei pabėgėlių krizę, taip pat grasina NATO, Europos Sąjungos ir kitų Europos valstybių saugumui ir kelia grėsmę pirmaeiliams Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesams; be to, dėl galimų hibridinių atakų ir įvairiausio pobūdžio provokacijų kyla grėsmė visuomenės rimčiai, kurios neįmanoma pašalinti nepanaudojus Konstitucijoje ir Nepaprastosios padėties įstatyme numatyto naudojimosi nurodytomis teisėmis ir laisvėmis proporcingo apribojimo ir netaikant konkrečių nepaprastųjų priemonių.

„Dėl Rusijos vykdomo valstybinio terorizmo ir nuolat daromų tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, vis didėja humanitarinė ir pabėgėlių iš Ukrainos krizė.

Dėl Rusijos ir Baltarusijos vykdomos agresyvios politikos savo šalies gyventojų atžvilgiu, išaugo ir šių šalių gyventojų pasitraukimo tikimybė. Šioje situacijoje būtina užtikrinti sienos apsaugą ir sudaryti prielaidas humanitariniam asmenų, besitraukiančių nuo agresijos, nuo karo, priėmimui.

Taip pat stebima suintensyvėjusi asmenų veikla, nacionaliniam saugumui užtikrini svarbių objektų prieigose, įskaitant galimą informacijos rinkimą. Šios padidėjusios grėsmės visuomenės rimčiai neįmanoma pašalinti laikinai netaikant naudojimosi, kai kuriomis konstitucinėmis teisėmis ir laisvėmis apribojimų, bei nenustačius nepaprastųjų priemonių“, – pristatydama projektą sakė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Atsižvelgus į nurodytas aplinkybes, nepaprastoji padėtis visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje įvedama nuo balandžio 22 d. 00 valandų 00 minučių. Ji galios iki birželio 29 d. 24 valandos 00 minučių.

Nepaprastosios padėties nuostatos

Už Seimo nutarimą „Dėl nepaprastosios padėties įvedimo“ (projektas Nr. XIVP-1577) balsavo 124 Seimo nariai, nė vienas nebuvo prieš, 6 parlamentarai susilaikė.

Rusijai užpuolus Ukrainą Lietuvos Respublikos Prezidentas 2022 m. vasario 24 d. dekretu įvedė nepaprastąją padėtį visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje laikotarpiui nuo vasario 24 d. 13 valandų 00 minučių iki kovo 10 d. 24 valandos 00 minučių. Seimas tą pačią dieną nutarimu patvirtino šį Prezidento priimtą sprendimą. Nepaprastoji padėtis buvo įvesta dėl Rusijos Federacijos veiksmų, kurie kelia grėsmę pirmaeiliams Lietuvos Respublikos nacionalinio saugumo interesams, be kita ko, susijusiems su patikima valstybės sienos, sudarančios ir Europos Sąjungos išorinės sienos dalį, kontrole ir apsauga.

Pirmąją pavasario sesijos dieną, kovo 10 d., Seimas dar kartą įvedė nepaprastąją padėtį, kuri galiojo nuo kovo 11 d. 00 valandų 00 minučių iki balandžio 20 d. 24 valandos 00 minučių.

Reikėtų paminėti, kad nei Estijoje, nei Lenkijoje ar Latvijoje visuomenės rimčiai niekas negresia, todėl nepaprastoji padėtis įvesta tik Lietuvoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 257

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. trolis    -  2022-04-21, 20:29

    Seimas čia ne nuo rusų grėsmės ginasi, o nuo savo visuomenės. Juk nė viena Baltijos šalis neįvedė nepaprastosios padėties, Lenkija irgi ne – jos ką, grėsmės nemato? Jos gerbia savo visuomenės nuomonę, ne taip, kaip ši „vyriausybė”

    Atsakyti į šį komentarą
  2. masinis vergų genocidas čia pat    -  2022-04-21, 21:26

    Kas mūsų laukia švabyno rojuje:

    sapereaude.lt

    Atsakyti į šį komentarą
  3. tomas    -  2022-04-21, 22:03

    Ukrainoj karo padėtis iki gegužės pabaigos ,o LT…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......