infa.lt

Pristatyta metinė Vyriausybės ataskaita: bus nutraukta ekstremali Covid situacija, reformos pagal planą

19 balandžio
12:51 2022

Ingrida Šimonytė

Premjerė Ingrida Šimonytė Seimo posėdyje pristatė Vyriausybės 2021 m. veiklos ataskaitą ir šių metų veiklos prioritetus.

Vyriausybės vadovė atkreipė dėmesį, kad 2021 m. ataskaita yra pirmoji, kurioje atsiskaitoma už šitos Vyriausybės veiklą, nes praėjusiais metais jai teko perimti prieš tai dirbusios Vyriausybės darbus ir užtikrinti jų tęstinumą.

„Visus praėjusius metus Vyriausybė neturėjo ir nedrįstu spėlioti, ar turės ramaus ir lėto kūrybinio laiko įgyvendinti savo programines nuostatas, nes nuo pirmosios darbo dienos ne tik kad pradėjome darbą tebesitęsiančios COVID-19 krizės sąlygomis, kuri jau nuo to laiko turėjo dar ir dvi papildomas bangas, bet taip pat viduryje metų prasidėjo A. Lukašenkos dirbtinai sukurta nelegalios migracijos krizė.

O tiek COVID-19 krizės, tiek karo Ukrainoje iš esmės pastiprinta energetikos išteklių kainų krizė ir jos poveikis ekonomikai turbūt bus šių metų vienas iš pagrindinių aspektų, jau neminint paties karo Ukrainoje“, − sakė vyriausybės premjerė.

I. Šimonytė tvirtino, kad Vyriausybė planuoja nutraukti ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19:

„Šį trečiadienį Vyriausybė planuoja priimti sprendimą dėl ekstremalios padėties nutraukimo, susijusio su kovidu, ir perkelti, nes jau taip yra pasiruošta, šios ligos profilaktiką, taip pat gydymą į bendruosius imunoprofilaktikos ir gydymo algoritmus“, − Seimo posėdyje kalbėjo premjerė.

Pasak I. Šimonytės, Vyriausybės reformų darbotvarkė ar ministrų strateginė darbotvarkė, kuri buvo suplanuota Vyriausybei pradedant darbą, iš esmės vyksta pagal pirminį planą.

Švietimo srityje kaip svarbiausią 2021 m. rezultatą Vyriausybės vadovė paminėjo sutarimą dėl principinės švietimo politikos vizijos dešimčiai metų.

„Kultūros srityje buvo atlikti parengiamieji darbai kultūrinės edukacijos integravimui į formalųjį ir neformalųjį ugdymą bei mokymąsi visą gyvenimą. Socialinės apsaugos ir darbo srityje esminiu iššūkiu praėjusiais metais buvo darbo vietų išsaugojimas versluose, kuris susidūrė su neigiamu COVID-19 pandemijos poveikiu ir su tuo susijusiais apribojimais.

Tačiau svarbiausiu Vyriausybės darbu ir programine nuostata, kuri buvo visiškai įgyvendinta jau nuo šių metų sausio 1 dienos, žinoma, įvardyčiau vienišų asmenų išmokos sistemą, kuri buvo numatyta kaip prioritetinis darbas Vyriausybės programoje ir buvo visiškai įgyvendinta su viso Seimo pritarimu.

Taip pat asmeninės pagalbos neįgaliesiems sistema, globos išmokos, kurios buvo pradėtos diferencijuoti pagal globojamųjų amžių ir globos poreikius, įteisinta nauja socialinių paslaugų rūšis, prevencinės paslaugos, įteisintos kompleksinės pagalbos šeimai paslaugos ir paspartintas vėlgi bendru Seimo sutarimu pensijų indeksavimas“, − vardijo premjerė.

Kalbėdama apie 2022 m. Vyriausybės veiklos prioritetus Ministrė Pirmininkė išskyrė Lietuvos valios priešintis ir tam reikalingų išteklių ir gebėjimų sutelkimą, sprendimus, didinančius atsparumą krizėms. Anot jos, taip pat ypač svarbūs sprendimai, susiję su Lietuvos energetine nepriklausomybe.

„2022 m. ketiname pateikti pasiūlymus, susijusius su viešojo administravimo pertvarka ir jos efektyvumą didinančiomis Valstybės tarnybos ir lydimųjų įstatymų pataisomis, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarką numatantį įstatymų paketą, o rudenį atitinkamai ilgalaikės slaugos ir priežiūros sprendimus, kurie leistų išspręsti ilgametes problemas.

Vyriausybė taip pat yra pradėjusi ir inicijavusi „Lietuva 2020–2050“ strategijos kūrimą.

Pati strategija turėtų būti pateikta Seimui ateinančių metų pavasario sesijoje, bet vyksta intensyvūs darbai, pradėti praėjusį rudenį. Vyks jie ir visus šiuos metus“, − sakė I. Šimonytė.

Premjerė išskyrė energetikos infrastruktūros projektų, žaliojo kurso, sprendimų, susijusių su šalies gynyba ir saugumu, svarbą.

Gegužės 10 d. Seimo posėdyje planuojama surengti specialią diskusiją, kurios pabaigoje Seimas gali priimti rezoliuciją.

Iki tol Vyriausybės metinę veiklos ataskaitą turės apsvarstyti visi Seimo komitetai.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 152

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...