infa.lt

Ką turėjau žinoti būdama 19 metų, kai man buvo atlikta lyties keitimo operacija

15 balandžio
14:07 2022

49 metų amerikietė, kuri lytį pakeitė būdama 19 metų, dalijasi savo istorija su „Washington Post“. Jos manymu, tokio radikalaus sprendimo buvo galima išvengti, nes noras keistis, kaip taisyklė, kyla iš nepasitenkinimo savimi:

Būnant 19 metų man buvo atlikta lyties keitimo operacija, kuri dabar vadinama lyties tapatybės patvirtinimo operacija. Nepatyręs jaunas vaikinas, apsėstas minties tapti moterimi, net negalėjo įsivaizduoti, kad sulauks vidutinio amžiaus. Dabar man beveik 50 metų, atidžiai stebiu savo pensijos paskyrą, laikausi dietų ir sportuoju, tikėdamasi, kad į pensiją išeisiu sveika.

Kalbant apie dabartinius mano prioritetus ir pomėgius, mano jaunesnis „aš” lygiai taip pat galėjo būti kitoks, tačiau būtent jis pastūmėjo mane gyventi kitokį nei mano bendraamžių gyvenimą.

Šiandien daug diskutuojama apie požiūrį į translyčius asmenis, ypač į jaunimą. Kiti gali jaustis kitaip dėl savo pasirinkimo, bet dabar suprantu, kad nebuvau pakankamai suaugęs, kad galėčiau priimti tokį sprendimą. Atsižvelgiant į tai, kad šiandienos didžiulės kultūrinės jėgos palankiai nušviečia šias problemas, pamaniau, kad jaunimui ir jų tėvams būtų gerai išgirsti tai, ką kadaise reikėjo žinoti ir man.

Kažkada tikėjau, kad meilės paieškose man seksis labiau kaip moteriai, o ne kaip vyrui, tačiau tiesa ta, kad nedaugelis heteroseksualių vyrų domisi fiziniais santykiais su asmeniu, kuris gimė tos pačios lyties kaip ir jie patys. Vidurinėje mokykloje, kai paauglystėje įsimylėjau savo klasės draugus, maniau, kad vienintelis būdas sužadinti jų panašų atsaką – pakeisti savo kūną.

Paaiškėjo, kad kai kurie mano garbinimo objektai taip pat buvo gėjai. Jei būčiau prisipažinęs, kad domiuosi, kas būtų nutikę?

Deja, per AIDS krizę mano mokykloje siautėjusi homofobija užgniaužė tokias mintis. Šiandien esu susitaikusi su tuo, kad niekada nerasiu partnerio. Sunku pripažinti, bet tai protingiausia, ką galiu padaryti.

Paauglystėje mintis turėti biologinių vaikų mane atstumdavo, bet suaugusio žmogaus ateities vizijoje įsivaizdavau, kaip ištekėsiu ir įsivaikinsiu vaiką. Siekiant savo svajonės, man buvo lengva paaukoti savo vaisingumą. Po daugelio metų buvau nustebusi dėl kančių, kurias patyriau, kai mano draugai ir jaunesnioji sesuo sukūrė savo šeimas.

Tai, ką paaukojau, tam paaugliui, kuriuo tada buvau buvau, atrodė nereikšminga: taip, žmogus, turintis lytinės tapatybės sutrikimą, bet ir nerimą bei depresiją. Rimčiausia baimės priežastis slypi mano kūne. Nebuvau pasiruošęs nei brendimui, nei intensyviam lytiniam potraukiui, kurį turi mano amžiaus ir lyties žmonės.

Operacija išlaisvino mane iš kūno pančių, tačiau sunaikinus lytines liaukas, atsirado kitokio tipo nelaisvė. Nuo operacijos dienos tapau terapiniu ligoniu, ligoniu ir liksiu visą gyvenimą.

Turiu rinktis tarp pavojų vartojant egzogeninį estrogeną, kuris, be kita ko, gali sukelti venų tromboemboliją ir insultą, arba pavojaus nevartoti hormonų, galinčių pakenkti kaulams. Bet kokiu atveju man yra didesnė rizika susirgti demencija, kuri yra šalutinis testosterono nevartojimo poveikis.

Ką tada norėjau pasiekti darydamas tokias aukas? Pilnatvės ir tobulumo pojūtį. Kai palindau po peiliu, dar buvau nekaltas. Klaidingai maniau, kad dėl to mano pasirinkimas tapo rimtesnis ir nuoširdesnis. Negrįžtamus pokyčius pasirinkau dar prieš pradėdamas suprasti savo seksualumą.

Chirurgas pripažino, kad operacija pavyko, tačiau lytinis aktas taip ir netapo man malonus. Kai apie tai pasakoju savo draugams, jie pasimeta dėl šio neigiamo poveikio, bet man tai yra abstraktus jausmas – negaliu apgailestauti dėl to to, ko niekada neturėjau ir nejaučiau.

Kur žiūrėjo tėvai? Jie žinojo, ką darau, bet tuo metu aš jau buvau privertusi juos pasitraukti iš savo gyvenimo. Man nereikėjo, kad tėvai klausinėtų manęs ar kurtų realias ateities vizijas – juolab kad viską, ko man reikia, radau internete.

Dešimtojo dešimtmečio pradžioje internetinė grupinių diskusijų sistema „Internet Relay Chat“ – elementarus forumas – leido man susisiekti su nepažįstamais bendraminčiais, kurie man tapo neišsenkančiu šaltiniu patvirtinančiu mano sprendimo teisingumą.

Man kelia siaubą tai, kaip socialiniuose tinkluose šiandien sumišusiems paaugliams pateikiama iškreipta informacija. Taip pat mane trikdo žinomų veikėjų noras keisti lytį.

Tuo metu man teko įtikinti du terapeutus – endokrinologą ir chirurgą. Nė vienas iš jų nepatyrė gniuždančio profesinio spaudimo „patvirtinti“ mano lytinės tapatybės pasirinkimą, kokį gydytojai patiria dabar.

Visai įmanoma, kad lytį būčiau keitusi net po kelerių metų laukimo. Jei nebūčiau jos pakeitusi, tikriausiai šiame pasaulyje būčiau kentėjusi kitaip. Kitaip tariant, aš vis dar bandau suprasti, kiek aš gailiuosi, bet man tinka šis dviprasmiškumas.

Ką patarčiau jauniems žmonėms, norintiems pakeisti lytį?

Mokymasis prisitaikyti prie savo kūno yra įprasta kova. Naujos dietos, figūrą formuojantys drabužiai ir kosmetinės operacijos – visa tai rodo, kad milijonams žmonių tam tikru momentu tiesiog sunku priimti savo atspindį veidrodyje. Galimybė turėti lytinių santykių gali būti gąsdinanti. Tačiau sveikuose santykiuose seksas yra būtinas. Duokite jam šansą, prieš visam laikui pakeisdami savo kūną.

Pirmiausia „sulėtinkite apsukas“, stabtelėkite ir pagalvokite. Galbūt vis tiek nuspręsite pakeisti save. Bet jei tyrinėjate pasaulį priimdami savo kūną tokį, koks jis yra, galite pastebėti, kad jį mylite labiau, nei manėte.

Corinna Cohn yra programinės įrangos kūrėja iš Indianapolio, genderinių paslaugų vartotojų apsaugos Tinklo darbuotoja.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 712

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....