infa.lt

JAV remia britų karinių bunkerių atnaujinimą naujoms branduolinėms bomboms

14 balandžio
08:30 2022
F15 bombarduoja

F15 bombarduoja. US Air Force/Master Sgt. Lance Cheung

Remiantis JAV gynybos biudžetu, britų kariniai bunkeriai atnaujinami, kad po 14 neveikimo metų galėtų priimti amerikiečių branduolinius ginklus, praneša „The Guardian“.

Anot leidinio, Bideno administracijos pateiktame 2023 metų gynybos biudžete JK yra įtraukta į šalių, kuriose JAV finansuoja „specialiųjų ginklų saugyklų“ infrastruktūros plėtrą, sąrašą. Į sąrašą taip pat įtraukta Belgija, Vokietija, Italija, Nyderlandai ir Turkija, kurių teritorijoje Vašingtonas galimai laikė 100 atominių bombų B61.

Biudžeto plane teigiama, kad NATO „baigia 13 metų trukmės 384 mln. JAV dolerių vertės infrastruktūros investicijų programą“ į šių šalių saugyklas, o tai leido „patobulinti saugumo priemones, ryšių sistemas ir pačias patalpas“.

Pirmasis britų sandėlį pastebėjo Amerikos mokslininkų federacijos (FAS) branduolinės informacijos programos direktorius Hansas Christensenas. Pagal jo prielaidas, kalba eina apie 100 km į šiaurės rytus nuo Londono esančią Lakenheath oro bazę, kurią kontroliuoja amerikiečiai.

FAS duomenimis, 1990-aisiais buvo 33 požeminiai sandėliai, kuriuose buvo saugoma 110 bombų B61. 2008 m. JAV iš ten išvežė B61 bombas, padėjusios tašką daugiau nei 50 metų trukusį sandėlio taikymą kaip JAV branduolinio arsenalo saugyklą.

Tuo metu pasaulis buvo kupinas vilčių dėl tolesnio branduolinio nusiginklavimo, tačiau dabar, rašoma straipsnyje, šiuos optimistinius planus panaikino Rusijos karinė intervencija Ukrainoje, Putino grasinimas panaudoti branduolinį ginklą prieš NATO ir stambios, Rusijos ir JAV vykdomos branduolinės modernizavimo programos.

Amerikietiškos bombos B61 gavo dar vieną šansą dėl B61-12 varianto, aprūpinto valdymo sistema – masinė jo gamyba prasidės gegužę. Christensenas teigia, kad Lakenheath bazės saugyklos dabar yra atnaujinamos, kad prireikus jose būtų patalpintos atnaujintos bombos.

Tuo pat metu Bideno administracija veikia atsargiai, kad jos veiksmai nesukeltų įtampos eskalavimo: britų laikraštis primena, kad praėjus porai dienų nuo karinės invazijos pradžios V. Putinas paskelbė apie branduolinių pajėgų perkėlimą į kovinę parengtį.

Tad, JAV atšaukė planuotus tarpžemyninių balistinių raketų bandymus. Dėl tos pačios priežasties Christensenas abejoja, kad Vašingtonas ketina padidinti branduolinį potencialą Europoje: naujos bombos pakeis tik senus modelius. Tuo pačiu, pasak mokslininko, modernizuoti oro bazę Lakenheath reikia didesniam lankstumui perduodant branduolinį ginklą visoje Europoje.

Jis atkreipia dėmesį, kad JAV nori padidinti atgrasymo faktorių prieš Rusiją, kuri pagerino savo sparnuotųjų raketų pajėgumus. Todėl, anot Christensen, Vašingtonas gali stengtis paruošti kuo daugiau karinių objektų, nebūtinai siunčiant ten raketas, kad prireikus turėtų veiksmų laisvę.

Ginklų kontrolės asociacijos vykdomasis direktorius Darylas Kimballas teigė, kad Didžiosios Britanijos saugyklų modernizavimas yra „pirmas ženklas, kad JAV ir NATO ruošiasi stoti į ilgalaikę ir galbūt intensyvią priešpriešą su Putino Rusija“.

Pasak jo, Bideno administracija turėtų „pateikti šiek tiek paaiškinimų“ apie karinę būtinybę ir tikslus, kurių ji siekia vėl siųsdama branduolinius ginklus į Jungtinę Karalystę, reziumuoja „The Guardian“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 134

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Kol bus    -  2022-04-14, 09:58

    gaminami ginklai – karai neisvengiami.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. VŽA    -  2022-04-14, 13:37

    Tai čia Putinas – šaunuolis. Tai jis sutelkė ukrainiečius vienybėn, suorganizavo visą mąstantį pasaulį remti Ukrainą ginklais, naikinti barbarų ir teroristų šalį ekonominėmis sankcijomis. Net NATO pradėjo busti, ruoštis…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....

Vyru ukrainieciu genocidas, kodel negrazino afrikos turistu nuo karo europoje? Zmones bega nuo karo i...

gal žinai koki vaistai,baryšnikas...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...