infa.lt

Gyvenimas per brangus – ar Lietuvai tikrai reikalingos bet kokios darbo vietos?

27 birželio
18:29 2016

paveikslėlis

Šiandien, viena aktualiausių Lietuvai temų yra naujojo Darbo kodekso klausimas. Kuris, pastebėkime, reglamentuoja ne visų Lietuvoje dirbančių žmonių darbo santykius su darbdaviu, o tik privataus verslo ir jo darbuotojų. Valstybės tarnyboje ir biudžetinėse organizacijose dirbančių žmonių santykius su jų darbdaviu, t.y. valstybe, reglamentuoja visai kitos įstatymų normos. Čia reikėtų prisiminti, kad valstybė – tai žmonės, kurie ją išlaiko sukurdami materialų produktą tuo išlaikydami visas kitas būtinas valstybei sritis, švietimą, valdininkų armiją, krašto gynybą, pensininkus ir t.t.

Ir dabar tiems, išlaikantiems ant savo pečių visą valstybės naštą, vietoje to, kad būtų padedama gyventi, užkraunami nauji, „lankstūs” darbo santykiai, kurių pastarieji visai nenori. Matyt todėl, kad nuo tų „lanksčių” darbo santykių labiausiai lankstus tampa stuburas, lenkiant jį vis žemiau.

Matyt todėl, ketvirtadienį Vilniuje, o dar anksčiau Kaune, atsirado aktyvistų grupė, pasivadinusi „Gyvenimas brangus”, ir gyvenanti improvizuotame palapinių miestelyje, tokiu būdu reikšdama protestą prieš naująjį Darbo kodeksą. Šalia įsitaisę ir Lietuvos profesinių sąjungų atstovai. Į klausimus sutiko atsakyti „Gyvenimas per brangus” grupės atstovas Justinas Grigas, ir Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Kalbamės su vienu „Gyvenimas per brangus” grupės atstovu, Justinu Grigu:

infa.lt: Pirmiausia norėčiau paklausti, ką jūs kaip grupė atstovaujate ir kaip jūs susikūrėte?

J.G: atstovaujame Lietuvos žmones, o susikūrėme spontaniškai, tiesa, norėčiau priminti, kad tie protestai dėl DK prasidėjo dar Kaune.

infa.lt: Skaičiau A. Butkevičiaus kaltinimą, esą jūs kaip grupė patys to kodekso net neskaitėte ir, jei galima taip išsireikšti „varote čia iš lempos”. Ką galėtumėte į tai pasakyti?

J.G.: Tai yra netiesa, dauguma čia esančių žmonių skaitė Darbo kodeksą, o antras dalykas yra tas, kad Darbo kodeksas, kuris buvo priimtas Seimo balsavimo metu nėra viešai prieinamas internete. Internete yra paskelbtas priimtas Darbo kodekso variantas, kurio turinys buvo suderintas trišalėje Taryboje. O tas variantas, kuris buvo priimtas su pataisomis, – viešai nėra prieinamas.

infa.lt: Ta prasme, kad mes dabar visi ginčijamės dėl to, ko  net nesame matę, taip išeina?

J.G.: Taip, konkretus naujojo Darbo kodekso turinys viešai nėra prieinamas. Tai paaiškėjo lyginant Seime svarstomų Darbo kodekso straipsnių stenogramų turinį su paskelbtu dokumentu, kuris apibūdinamas kaip priimtas, ir iš stenogramos matosi, kad priiminėjant Darbo kodeksą, kalbant apie konkrečius Darbo kodekso straipsnius, buvo diskutuojami sakiniai ir teiginiai, kurių nėra šiame variante.

infa.lt: Kiek žinau valstybinėse ir biudžetinėse įstaigose šitas Darbo kodeksas kaip ir netaikomas?

J.G. : Būtent, būtent, – juo labiau, kad tokio Darbo kodekso vertė net patiems darbdaviams yra abejotina.

Gerbiami skaitytojai, platesnę diskusiją ir jos tęsinį su profesinių sąjungų konfederacijos pirmininku Artūru Černiausku galite pamatyti žemiau esančiame video reportaže.

Gerbiami skaitytojai, jeigu jums patiko tai, kas pateikiama infa.lt – jūs galite paremti tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 464

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....